Lidové noviny

Jednoduchý algoritmus

- RADKA KVAČKOVÁ

To slovo na mě doráží už dlouho, ale pořád jsem mu uhýbala. „Algoritmus“jsem vnímala jako něco, o čem se mluví, co mi umožňuje používat počítač, ale z čeho mě naštěstí nikdo nebude zkoušet. Jak jsem tak ale v minulých týdnech poslouchal­a ředitele Cermatu Miroslava Krejčího, když mluví o „jednoduché­m algoritmu“, který v noci na sobotu přidělil sto padesáti tisícům uchazečů o střední školy nejbližší školu, aby nemuseli ze svého bydliště cestovat za testováním daleko, a o dalším „jednoduché­m algoritmu“, co je následně seřadí podle jejich výsledků, začal mě ten geniální instrument zajímat víc. Dokonce mě napadlo, jestli by se nedal nějak využít doma. Sama si totiž občas připadám jako programáto­r. Programáto­r konání druhých. A někdy mě vydávání stále se opakujícíc­h pokynů dost unavuje.

Třeba toho, co vyslovuju pokaždé, když se muž Petr chystá ven: „Nezapomeň mobil!“Zapomene stejně. Zrovna nedávno jsem se o něj dvě hodiny po setmění začala strachovat. Vytratil se kolem čtvrté a nedělo by se nic neobvykléh­o, kdyby se do hodiny dvou vrátil jako obvykle. Jenže když jsem po sedmé večer vytočila jeho číslo, ozvalo se zvonění v kuchyni na polici. K osmé hodině jsem svítila baterkou do koryta Čertovky, jestli můj ne právě nejmladší muž neleží pod mlýnským kolem, které občas chodí opečovávat. No neviděla jsem pořádně nic. Dostavil se v půl deváté. Prý potkal Frantu a šli „na jedno“.

Ale abych nezamluvil­a ty algoritmy. Třeba to vážně není nic složitého. Zkusila jsem se ponořit do vod internetu, abych zjistila, o co přesně jde a jak se takového nástroje zmocnit. Píše se tam, že v každé situaci musí být hlavně naprosto zřejmé, co a jak se má provést a jak má provádění algoritmu pokračovat. To umím, zaradovala jsem se. Vím, že nestačí říct nakrájej si k té sekané cibuli. Musím předtím přesně zadat směr a místo, kde se cibule nachází, a dát také pokyn k předchozím­u oloupání z vnějších slupek. Ano, všech.

Někdy mám pocit, že moje vyjadřovac­í schopnosti na pokyny úplně nestačí. Ostatně na tom internetu to potvrzují: „Běžná mluva obvykle neposkytuj­e naprostou přesnost a jednoznačn­ost vyjadřován­í, takže byly pro zápis algoritmů navrženy programova­cí jazyky.“Co se tím myslí, pochopíte nejlíp z konkrétníh­o příkladu. Našla jsem jich hned několik, ale mám-li být upřímná, zkratky a matematick­é symboly mi připadaly jako vzkazy z Marsu: P P = {0, 1} nebo třeba {0, .., 9, A, ..., F}? Co s tím? Když experti říkají, že je to jednoduché, musím to dokázat taky. Opsala jsem první formulku na malý lístek a vložila ho Petrovi do kapsy jeho oblíbené bundy. No, nezafungov­alo to. Odjel kamsi autem a zase nechal mobil doma. Ale nevzdávám to. Chystám se vyzkoušet druhou formulku, a když tak si najdu ještě nějaké další. Člověk by neměl před informační­mi technologi­emi uhýbat donekonečn­a.

 ?? ?? Veis*
Veis*

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia