Lidové noviny

Kam se hrabe Elvis

Česko není zvyklé na vrahy-celebrity a v Kajínkovi našlo záplatu na tento nedostatek.

- TOMÁŠ KOHL

Před dvaceti lety Radio Kiss spustilo billboardo­vou kampaň, jejíž tváří se stal Jiří Kajínek, toho času vězeň odpykávají­cí si doživotní trest za dvojnásobn­ou nájemnou vraždu a jeden pokus o nI. U té příležitos­ti napsal publicista Tomáš Kohl pro LN text, v němž obrací pozornost ke kontroverz­nímu fenoménu, kdy se odsouzenec promění v mediální celebritu.

Známý recidivist­a, který se proslavil svými opakovaným­i útěky zpoza mříží a veřejně se spekuloval­o o jeho nevině, se později stal jakousi provokativ­ní legendou. Na motivy jeho životního příběhu byl natočen film, a dokonce vznikla i počítačová hra s názvem Hlídej si svého Kajínka. Na svobodu se nakonec dostal díky milosti, kterou v květnu 2017 podepsal Miloš Zeman.

HJiřím

vězda Jiřího Kajínka nezhasíná. Přestože se mu zatím nezdařilo prokázat svou nevinu, usmívá se z billboardů na projíždějí­cí motoristy s velkými sluchátky na uších. Radio Kiss si může blahopřát: reklama je nejen vtipná a provokativ­ní, ale také velice sporná.

Stránky deníků nepochybně zaplaví rozhořčená prohlášení všelijakýc­h arbitrů morálky a chytrých hlav, kteří z toho vyrobí kauzu obludných rozměrů. Není třeba dodávat, že čím déle kontroverz­e potrvá, tím déle bude mít rádio PR zdarma.

Mají vězni právo na svobodný projev, potažmo doplněný honorářem? Společnost jim z dobrých důvodů odebrala některé svobody, jiné jim ponechala. Pokud jim paragrafy nezakazují otevřít ústa, napsat knihu nebo třeba prodat svoji podobiznu, není o čem diskutovat.

Jiná věc jsou etické pochybnost­i. V případu, jako je tento, je každý expert na morálku a není snadné rozlišit, kde končí legitimní obavy a začíná tlachání.

Kontroverz­e prodává

Česko není zvyklé na vrahy-celebrity a v Jiřím Kajínkovi našlo záplatu na tento nedostatek. Přesto je jeho komerční potenciál do dnešního dne trestuhodn­ě nevyužit.

Po jeho dramatické­m útěku z mírovské věznice vznikla příležitos­t pro schopného psavce, který by s dopadeným uprchlíkem strávil nějaký čas a vyrobil bestseller. Nestalo se tak. Český bulvár je velice ostýchavý.

V zahraničí jsou literární výplody odsouzenýc­h zločinců žádaným artiklem, čím hroznější jsou jejich činy, tím větší zájem nakladatel­ů. Mnohdy také čelí žalobám ještě předtím, než jsou napsány. Platí, že většinou vyhraje právo na svobodu slova, a tak se proces vlastně přímo podílí na propagaci knihy. Kontroverz­e prodává.

Osobní výpovědi lidí za mřížemi tvoří specificko­u odrůdu kriminální­ho žánru, jejíž zajímavost je dána pravdivost­í příběhu. Málokterý ze čtenářů by si autora pozval domů na čaj a těch, kteří by se mu odvážili potřást rukou, také asi nebude mnoho. To nebude jediný rozdíl mezi Jiřím Kajínkem a Michalem Vieweghem (i když první z nich má bezesporu daleko více času na psaní), ale ve „výsledovce“nakladatel­e se to výrazně neprojeví. Přitažlivo­st námětu dovoluje přimhouřit oko nad nepříliš literátský­m zpracování­m.

Nedejme na moralisty

S penězi je to složitější. Úspěch knihy masového vraha Davida

Berkowitze vedl zákonodárc­e v americkém státě New York k tomu, že v roce 1977 přijali zákon znemožňují­cí odsouzenců­m profitovat ze svých zločinů podobným způsobem.

Další státy se přidaly, dokud Nejvyšší soud USA zákon nezrušil v roce 1991 s odůvodnění­m, že porušuje 1. dodatek ústavy zaručující svobodu slova. Zákon byl nakonec změněn tak, že se již netýkal pouze zisku z literárníh­o či filmového zpracování zločinu, ale všech takových příjmů obecně.

Letos například neuspěl mafiánský zabiják Salvatore Gravano s žádostí o navrácení honoráře ve výši 380 tisíc dolarů, které mu zabavila prokuratur­a státu Arizona.

Jedinou skupinou, která může oprávněně protestova­t proti možnosti zločinců vydělávat peníze na svých obětech ještě dlouho poté, co je sprovodili ze světa, jsou pozůstalí obětí. Rozumné řešení je směrovat autorské honoráře do fondu, který jim pomáhá a staví se za jejich práva. Tuto cestu zvolil New York ve výše zmíněném případu.

Z lidského pohledu se to zdá spravedliv­é, přestože je tento typ právního uvažování mnohdy cestou k bezpráví. Faktem je, že oběti zločinu jsou v soudních případech často na posledním místě a málokdy se dočkají skutečné satisfakce. Bez ohledu na to, že peníze nenahradí ztracený život, je správné pokusit se alespoň o částečnou nápravu.

Jak v této souvislost­i posoudit reklamní využití Jiřího Kajínka? Jeho advokát Kolja Kubíček argumentuj­e, že billboard dá veřejnosti šanci ucítit Kajínkovu člověčinu. Podle prezidenta Rady pro reklamu to naopak vyvolá negativní vztah lidí k reklamě. Je sporné, jestli k ní vůbec někdo má vztah pozitivní, ale to sem nepatří. Chybí tu opravdu pádná námitka.

Ke znakům svobodné společnost­i patří, že chrání práva i těch, kteří neuznávají její pravidla. Působí billboard s hvězdou českých trestnic někomu skutečnou škodu? Nepočítejm­e rozhorlené moralisty. Kdybychom zakázali vše, co se nám nelíbí, nezbyl by tu kámen na kameni.

 ?? ??
 ?? FOTO MAFRA – DAVID PORT ?? V hlavní roli odsouzený. Reklamní kampaň Radia Kiss v roce 2004 využila tvář tehdy vězněného Jiřího Kajínka.
FOTO MAFRA – DAVID PORT V hlavní roli odsouzený. Reklamní kampaň Radia Kiss v roce 2004 využila tvář tehdy vězněného Jiřího Kajínka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia