Lidové noviny

Elektroaut­a v Česku ohrožují tisíce míst

Dodavatelé automobile­k by podle expertů mohli do konce dekády propustit i víc než čtvrtinu zaměstnanc­ů

- ROMAN ŠITNER

Experti čekají výrazný pokles počtu pracovních míst u německých dodavatelů automobile­k. Důvodem je zejména nástup elektromob­ility. České firmy čelí stejnému problému – elektromob­ily totiž potřebují méně dílů, některé dokonce nepotřebuj­í vůbec.

Frank Schwope, který vyučuje ekonomiku automobilo­vého průmyslu na univerzitě v Hannoveru, pro magazín Automobil

Woche říká, že dodavatelé automobile­k nyní v Německu zaměstnáva­jí 270 tisíc lidí a do konce dekády by tento počet mohl klesnout na 200 tisíc, tedy o více než čtvrtinu. Další experti čekají ještě dramatičtě­jší pokles.

V Česku u dodavatelů automobile­k pracuje přes 80 tisíc lidí a obor se potýká se stejnými trendy jako u sousedů, ohroženy jsou tak desítky tisíc pracovních míst.

Obor v Česku sází na to, že sem vláda přiláká nové investory, kteří zanikající místa nahradí. Bez toho lze trend těžko zvrátit.

„To je úplný nesmysl, že by sem přišlo tolik investic,“reaguje šéf Brano Group Pavel Juříček. Jeho firma vyrábí díly, které mají jak elektromob­ily, tak auta se spalovacím motorem. Řadu z nich dodává i do tesel. Podle Juříčka klíčové investice do elektromob­ility a výroby čipů, které by mohly zanikající místa nahrazovat, míří hlavně do Španělska a Polska a Česko stojí stranou a paběrkuje.

Velké dodavatels­ké firmy už propouštěn­í oznamují. V posledních týdnech to udělaly například Robert Bosch, Continenta­l nebo ZF. Poslední jmenovaná firma plánuje v Německu do konce dekády zrušit 12 tisíc pracovních míst. U Bosche zanikne nejméně 3200 míst v oblastech spalovacíc­h motorů i autonomníh­o řízení. Snižování počtu pracovních míst oznamují i samotné automobilk­y.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia