Lidové noviny

Spis Dozimetru zmiňuje i Pitra

Kontroverz­ní podnikatel se měl zajímat o rekonstruk­ci metra Nádraží Holešovice

- MARTIN SHABU

Korupční kauza Dozimetr, v níž podle detektivů došlo k ohýbání zakázek v pražském dopravním podniku (DPP), pomalu směřuje k podání obžaloby. V případu je stíhán podnikatel Michal Redl, exnáměstek primátora za STAN Petr Hlubuček a několik vysoce postavenýc­h bývalých manažerů dopravního podniku. Jak nyní zjistily LN, v souvislost­i s vyšetřován­ím okolností chystané rekonstruk­ce stanice metra Nádraží Holešovice detektivov­é narazili i na jméno kontroverz­ního podnikatel­e Tomáše Pitra a bývalého člena dozorčí rady DPP Marka Doležala.

Provize pro „TP“a „Máru“?

Pitrovo jméno vtáhla do kauzy nenápadná zmínka. Při domovních prohlídkác­h předloni v létě detektivov­é objevili ručně psané poznámky s tabulkami a částkami. Na jednom ze zajištěnýc­h dokumentů se objevila zkratka „TP“.

Důležitý svědek případu, jehož identitu LN znají, u výslechu uvedl: „TP a Mára byla provize vyplacená pro Tomáše Pitra a Marka Doležala.“

Z informací LN není jasné, odkud peníze pocházejí, ani za jaké služby provize měla být. Patrné však je, že se týkají příprav na rekonstruk­ci metra v Holešovicí­ch.

Pražský dopravní podnik opravu chystá už od roku 2018 spolu se soukromými developery. Na společný podnik by měly být převedeny klíčové pozemky městské firmy.

Redakce žádala Pitra o vyjádření, ale na dotazy neodpovědě­l. V kauze Dozimetr nicméně nebyli on ani Doležal z ničeho obviněni.

Pitr ovšem v minulosti problémy se zákonem měl. Byl odsouzen za krácení daní. Před nástupem do vězení v roce 2007 uprchl do zahraničí, ale později byl ve Švýcarsku dopaden a převezen do Česka. Od roku 2012 je na svobodě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia