Lidové noviny

HHC nově. Zásilka jen do vlastních rukou

Nikoliv drogová prohibice, ale přísný dohled. Čím chtějí poslanci nahradit zákaz látek pozměňujíc­ích vědomí?

- DOMINIK STEIN

HHC nebo kratom. První látka je v současnost­i zakázaná, druhá volně dostupná. Od příštího roku by mělo být vše jinak: obě by měly podléhat regulaci. Prodej by měl být umožněn pouze ve specializo­vaných kamenných prodejnách, kam by nesměli lidé mladší 18 let. Platil by zákaz prodeje v automatech. Obchody by se nesměly nacházet v blízkosti škol, zdravotnic­kých zařízení či poblíž krámů s potravinam­i. Specifická

regulace by měla platit pro online prodej. Mohla by se dle tria poslankyň – Michaely Šebelové (STAN), Kláry Kocmanové (Piráti) a Martiny Ochodnické (TOP 09) – stát dokonce předobraze­m pro to, jak by měl fungovat prodej všech návykových látek přes internet.

„Ten, kdo bude chtít prodávat látky online, bude muset mít kamennou prodejnu, nejen webové stránky a sklad,“uvedla Kocmanová jeden z příkladů. Tím pádem by měla být snazší kontrola pro státní orgány. I u online prodeje by mělo být základem ověření věku, a to dokonce dvoufázové: jak při nákupu, tak při přebrání. „V první fázi půjde o využití virtuální identity, tedy například bankovního ID či Identity občana. Nebude se jednat pouze o odkliknutí vyskakovac­ího okna, což mohou učinit i osoby mladší, a tak systém obejít,“sdělila LN místopředs­edkyně STAN Šebelová. V druhé fázi pak prý bude možné balíček zaslat pouze do vlastních rukou, kdy je prokázání totožnosti vyžadováno již dnes. „Prodejci zároveň budou muset vést evidenci, ze které bude patrné, že opravdu odeslali zásilku správnou cestou,“doplnila Šebelová.

Dalšími aspekty online regulace bude zákaz veškerého přeshranič­ního prodeje. Regulována bude i propagace: na produkty nebude povolena reklama ve veřejných médiích, na internetu, ani jako součást sponzoring­u veřejných akcí či jednotlivý­ch osobností. Samotná balení produktů budou muset uvádět účinky, které po užití nastanou, a to včetně složení produktu.

Nová kategorie psychomodu­lačních látek by se ale měla týkat pouze nových substancí, nikoliv těch již podléhajíc­ím například úmluvám OSN. Netýká se tedy například ani přírodního konopí. Nových psychoakti­vních látek se objevují vyšší desítky ročně.

„Za prostoji byly nejasnosti“

Ačkoliv novela zákona o návykových látkách prošla prvním čtením již v září minulého roku, poté postup legislativ­ním procesem zamrzl. A to navzdory tomu, že s odkazem na rychlé přijetí legislativ­y vláda původně látky jako kratom či HHC nezařadila na seznam zakázaných. To ale vedlo až k situaci, kdy se na přelomu ledna a února bonbony, které obsahovaly právě HHC, předávkova­lo pár desítek mladistvýc­h. Vláda

pak urychleně schvaloval­a zákaz HHC a dalších dvou obdobných látek. Začal platit minulý týden ve středu a má být pouze dočasný – právě dokud nebude přijata novela, která místo zákazu umožní látky regulovat. Momentálně je platnost zákazu spojena s koncem roku 2024.

Co za zpožděním stálo? „Bylo nutné vyjasnit kompetence. Který státní úřad bude kontrolova­t co,“osvětlila pro LN Šebelová. Právě proto podává společně s kolegyněmi velký pozměňovac­í návrh, který ve věci udělá jasno. Na takto upravené předloze panuje shoda politickýc­h subjektů, a tak by se měl proces dát opět do pohybu. Druhé čtení by se mohlo uskutečnit na schůzi, která začne 9. dubna. Šebelová upozornila také na to, že po případném schválení v českém parlamentu musí návrh ještě „posvětit“Evropská komise. I proto, aby se český systém, který by byl v Evropě unikátní, shledal s pochopením, bylo nutné vyjasnit kompetence.

Na novele by mohla panovat široká politická shoda, a to včetně hnutí SPD. „Budu se snažit přesvědčit kolegy na mém klubu, aby pro návrh hlasovali,“sdělil LN poslanec, neurochiru­rg Jan Síla. „Jako lékař bych lidem doporučil, aby se vyhýbali jakýmkoliv látkám, které mohou mít vliv na jejich mozek, a to včetně alkoholu. Nicméně pan Vobořil (Jindřich, národní protidrogo­vý koordináto­r – pozn. red.) mě přesvědčil, že přístup regulace je racionálně­jší nežli prohibice, která jen umocňuje černý trh,“doplnil poslanec.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia