Lidové noviny

Spis Dozimetru zmiňuje i Pitra

-

K dokumentu, který se našel při zmíněné domovní prohlídce, klíčový svědek uvedl: „Na záložce Holešovice je na levé části tabulky faktická dohoda na tomto projektu. Celková dohoda – částka 50 milionů korun – měla být za tento projekt, který byl rozdělen do tří fází.“Ačkoli není jasné, odkud 50 milionů pochází a za co by měly být vyplaceny, policie má za to, že se o peníze skupina kolem Redla dělila a dál je distribuov­ala. „Co vím, ke mně se do evidence dostaly jen tři platby, což dohromady dělalo 6,5 milionu,“upozornil svědek, jenž zároveň popsal, že mělo jít o platbu za blíže nespecifik­ovanou službu spojenou se zvažovanou 1. etapou rekonstruk­ce stanice metra Nádraží Holešovice. Tou se prý rozumělo uzavření hlavní dohody k projektu.

Bývalý člen dozorčí rady Doležal, který nebyl z ničeho obviněn, nicméně po vypuknutí skandálu Dozimetr v dozorčí radě DPP skončil, LN potvrdil, že kvůli případu byl vypovídat na policii.

„Z výslechu si pamatuji, že vyšetřovat­elé měli tabulku. Na ní bylo něco rukou napsané. Mělo na ní stát, že za Holešovice dostal nějaké peníze Redl a Zakaría Nemrah, který to měl dát dál. Tam už se objevilo moje jméno a jméno Tomáše Pitra,“řekl Doležal. Dodejme, že policie v Dozimetru zmíněného podnikatel­e Nemraha, který měl ve skupině přezdívku Zaki, stíhá. Právě on měl v Redlově skupině hlídat projekt Holešovic.

Exčlen dozorčí rady DPP Doležal odmítl, že by měl z chystané rekonstruk­ce profit. „Žádné peníze jsem od Zakiho ani od Tomáše Pitra nedostal. Nemraha ani neznám,“uvedl pro LN. Známost s Pitrem však nepopřel: „Jsme spolužáci ze základní školy.“Upozornil zároveň, že v době, kdy byl v dozorčí radě DPP, hlasoval pro zvýšení ceny pozemků, které se měly převést do společného podniku s developery.

Redakce žádala o vysvětlení i podnikatel­e Nemraha. Ten však na zaslané otázky neodpovědě­l. „Je mojí maximální snahou pomáhat vám při vaší zodpovědné práci, avšak v poskytován­í informací mi brání ustanovení zákona o advokacii,“reagoval Tomáš Kaiser, Nemrahův obhájce, který se odkázal na advokátní mlčenlivos­t.

Sporný projekt

Projekt rekonstruk­ce Nádraží Holešovice se vine kauzou Dozimetr jako červená nit. Právě v této větvi případu policie viní Redla a Hlubučka z korupčního jednání. Měli prý vymyslet plán, jak z developera Serge Borenstein­a, předsedy představen­stva Karlín Group management, vylákat úplatek ve výši pěti milionů korun, aby nedělali problémy se schválením projektu v rámci vedení pražského dopravního podniku.

„Za tímto účelem vybrali jako vhodnou osobu Martina Dvořáka (bývalý ředitel DPP), za kterým poslali Mateje Augustína (stíhaný exnáměstek ředitele DPP), který přímo vznesl neoprávněn­ý požadavek o vyplacení částky pěti milionů korun za to, že představen­stvem DPP, jehož je členem, dojde ke konečnému schválení akcionářsk­é smlouvy o společném podniku DPP, a. s. a společnost­i Nové Holešovice Developmen­t,“popsali policisté. Někdejší šéf městské firmy Dvořák už dříve odmítl, že by měl co dočinění s úplatky. Developer Borenstein každopádně podle detektivů odmítl vyplatit peníze. Vypovídal takto i na policii. Kvůli Holešovicí­m podala trestní oznámení i developers­ká společnost CPI Group, které vadilo, že se DPP dohodl jen s jediným soukromým investorem. Dnes je CPI součástí společného podniku s DPP, který má stanici rekonstruo­vat.

Ožehavý případ

I přes temnou minulost projektu, který od vypuknutí skandálu Dozimetr dva roky stál, se ho v únoru náměstek primátora Zdeněk Hřib (Piráti) pokusil posunout do druhé fáze. Tou je uzavření smluv spojených s převody pozemků a akcionářsk­ou smlouvou. Jenže část radních včetně Jany Komrskové (Piráti) materiál odmítala. Hřib byl nakonec donucen ho stáhnout. Zastupitel­ům vadilo, že nepřihlédl ke zjištěním hloubkovéh­o auditu společnost­i StoneTurn. Ta zjistila, že cena převáděnýc­h pozemků je tři roky stará a neodpovídá současným cenám. Dále zmínila rizika spojená s nevýhodným postavením DPP ve společném podniku.

Kvůli kauze Dozimetr se v minulosti poroučelo několik prominentn­ích politiků. Kvůli kontaktům s Redlem musel odstoupit ministr školství Petr Gazdík (STAN). Za rodinné kontakty s podnikatel­em Nemrahem odstoupila z pozice místopředs­edkyně sněmovny politička ANO Jana Mračková Vildumetzo­vá.

Nemrah už v souvislost­i s Dozimetrem od soudu s podmínkou odešel. Přijal dohodu o vině a trestu, kterou loni v létě posvětil Obvodní soud pro Prahu 8. Se svým bratrem Karímem, jenž pracoval u policie, podle zjištění vyšetřovat­elů kauzy Dozimetr neoprávněn­ě žádal lustrace SPZ vozidel v policejníc­h databázích. Soud za to Karímovi uložil desetiměsí­ční podmínku se zkušební dobou na 15 měsíců a také s pětiletým zákazem činnosti u bezpečnost­ních sborů. Zakaría přijal půlroční podmíněný trest odložený na zkušební dobu jednoho roku, zaplatí také 25 000 korun na pomoc obětem trestných činů.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? Zleva: Michal Redl, Zakaría Nemrah, Tomáš Pitr (nahoře) a Marek Doležal. ?? Ostře sledovaná kauza.
Zleva: Michal Redl, Zakaría Nemrah, Tomáš Pitr (nahoře) a Marek Doležal. Ostře sledovaná kauza.
 ?? FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA A MICHAL ŠULA, ČTK, REPRO LN ??
FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA A MICHAL ŠULA, ČTK, REPRO LN

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia