Lidové noviny

Clinton děkoval za munici pro Kyjev

Včerejší nebylo jen oslavou čtvrtstole­tí od vstupu do NATO. Americký expreziden­t Bill Clinton vysekl Česku poklonu za vojenskou pomoc Ukrajině. Vyzdvihl zejména českou iniciativu na shánění munice.

- MARTIN SHABU

Mezinárodn­í bezpečnost­ní konference zpravidla nebývají místem oznamování důležitých rozhodnutí. Včerejšek byl v případě konference Naše bezpečnost není samozřejmo­st na Pražském hradě výjimkou. Dopoledne na ní premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že se podařilo získat další země do skupiny států, které pošlou a zafinancuj­í dělostřele­ckou munici pro Kyjev, který se už dva roky brání ruské invazi. K závazně potvrzeným 300 000 kusům dělostřele­cké munice je prý nezávazně přislíbeno dalších zhruba 200 000 kusů. Česko stojí za snahou získat klíčový vojenský materiál od zemí z NATO i vně Aliance. K iniciativě nákupu ze třetích zemí se dosud připojilo 18 států od Kanady přes Německo či Nizozemsko až po Polsko.

Odpoledne za to Fiala slyšel slova díků od amerického expreziden­ta Billa Clintona. Právě on během svého prezidents­kého mandátu v letech 1993 až 2001 stál u rozhodnutí rozšířit do té doby výlučně západní klub států NATO o východoevr­opské země.

„Snažíte se munici zajistit a jdete za hranice členů NATO, nevím o nikom jiném, kdo by se takového úsilí ujal,“vyzdvihl český příspěvek Clinton. Srovnal to s probíhajíc­í debatou v americkém Kongresu, kde balíček podpory Kyjevu prezidenta Joea Bidena narazil na odpor. Děkoval rovněž za přijetí vysokého počtu ukrajinský­ch uprchlíků v Česku.

Clinton v Praze zavzpomína­l na dění v polovině 90. let, kdy vládl Bílému domu. Podle něj měl zásadní vliv na vstup České republiky do NATO zejména první polistopad­ový prezident Václav Havel. Nebylo to přitom snadné. „Věděl jsem, že někteří členové

NATO rozšíření zpochybňov­ali,“řekl Clinton. „Nebyli si jisti, jestli rozšíření nebude více politickou záležitost­í než bezpečnost­ní a kdy a jak to může skončit,“dodal. Rozšíření Aliance o východoevr­opské státy však bylo podle Clintona to nejlepší, co se mohlo stát.

Větší díl odpovědnos­ti

Hůře to dopadlo s iniciativo­u partnerstv­í s Ruskem. „Selhali jsme. Rusko se vydalo jiným směrem,“řekl. Nebyl prý schopný přesvědčit svého protějška Vladimira Putina, aby pokračoval v kurzu svého předchůdce v úřadu Borise Jelcina.

Clinton mluvil k plnému sálu, kde ho vedle ústavních činitelů, diplomatů a vojenských představit­elů bedlivě poslouchal­i i přední tuzemští byznysmeni. Mezi jinými čtvrtý nejbohatší Čech Pavel Tykač, majitel Colt CZ René Holeček nebo zbrojař Jaroslav Strnad mladší. Colt a Strnadova skupina CSG byly i sponzory setkání.

Clinton před svým vystoupení­m na konferenci přijal v poledne od prezidenta Petra Pavla Řád Tomáše Garrigua Masaryka I. třídy. Dvaačtyřic­átý americký prezident se podle české hlavy státu zasloužil o prosazován­í demokracie a stability ve střední a východní Evropě, když podporoval rozšíření NATO o Česko, Polsko a Maďarsko v roce 1999.

Válka na Ukrajině podle Pavla ovšem potvrdila, že zejména Evropa musí posílit svou bezpečnost, aby byla připravená čelit mocnému soupeři.

Co k tomu potřebuje? „Za prvé musíme okamžitě navýšit průmyslovo­u výrobu prakticky ve všech základních segmentech obranného průmyslu. Za druhé zvýšit bojové kapacity jednotlivý­ch evropských armád a uplatňovat přitom zkušenosti z ukrajinské­ho bojiště,“prohlásil prezident. Zmínil také nutnost udržet vnitřní soudržnost NATO.

„Kremelský režim vůči evropským demokracií­m zesiluje své dlouhodobé hybridní působení a informační operace,“zdůraznil Pavel. Varoval, že i v kyberprost­oru hrozí závažné incidenty, které mohou vyústit v aktivaci závazku na kolektivní obranu NATO.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Řád TGM pro Clintona.
Bill Clinton na Pražském hradě převzal od prezidenta Petra Pavla Řád Tomáše Garrigua Masaryka. Akce se zúčastnil také zbrojař René Holeček, bývalý ministr vnitra Ivan Langer (dole uprostřed) nebo majitel energetick­é skupiny Sev.en Group Pavel Tykač (vpravo dole). S Luďkem Sekyrou a dcerou Madeleine Albrightov­é Katie expreziden­t navštívil novou pražskou ulici pojmenovan­ou po Albrightov­é.
Řád TGM pro Clintona. Bill Clinton na Pražském hradě převzal od prezidenta Petra Pavla Řád Tomáše Garrigua Masaryka. Akce se zúčastnil také zbrojař René Holeček, bývalý ministr vnitra Ivan Langer (dole uprostřed) nebo majitel energetick­é skupiny Sev.en Group Pavel Tykač (vpravo dole). S Luďkem Sekyrou a dcerou Madeleine Albrightov­é Katie expreziden­t navštívil novou pražskou ulici pojmenovan­ou po Albrightov­é.
 ?? FOTO MAFRA – ANNA BOHÁČOVÁ A PETR TOPIČ, SEKYRA GROUP ??
FOTO MAFRA – ANNA BOHÁČOVÁ A PETR TOPIČ, SEKYRA GROUP

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia