Lidové noviny

„Příspěvek na péči nestačí ani na obědy“

Sto tisícům lidí příspěvek na péči neporoste. Spadají totiž do první kategorie s nejnižším stupněm závislosti. Opozice tento krok kritizuje

- LENKA ŠTĚPÁNKOVÁ

Příspěvek na péči se má podle poslanecké­ho návrhu, který představil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), od července zvýšit. Ale jenom někomu. Téměř sto tisíc lidí v nejnižším stupni závislosti si nijak nepřilepší, dalších sto tisíc jen mírně. Návrh, jenž v pátek prošel druhým čtením ve sněmovně, kritizuje ombudsman, opozice i zástupci pečujících.

Do první kategorie příspěvku na péči spadají lidé v takzvané lehké závislosti, kteří nezvládají tři až čtyři základní úkony z deseti – například hygienu, oblékání, stravování nebo mobilitu. V současné době je to 86 100 dospělých, kteří pobírají 880 korun měsíčně, a 11 900 dětí s příspěvkem 3300 korun. Patří sem i starší žena, která je po cévní mozkové příhodě. „Hodina pečovatels­ké služby stojí 155 korun, pečovatelk­a dochází denně kromě víkendu. Příspěvek na to nestačí. A navíc – kde máme brát peníze třeba na doplatky za léky nebo na zdravotnic­ké pomůcky?“ptá se její dcera Martina, která si nepřála uvést celé své jméno, redakce ho ale zná.

Intenzivní debaty

Příspěvek na péči v prvním stupni se naposledy zvýšil v roce 2016. A neporoste zřejmě ani tentokrát. „Rozhodli jsme se peníze přesunout na osoby, jež potřebují daleko větší péči. Soustředím­e se na ty nejzranite­lnější, kteří vyžadují denně péči mnoho hodin,“vysvětlil premiér Petr Fiala (ODS). Ministr Jurečka doplnil, že o návrhu v posledních měsících intenzivně debatovali s odborníky a hledali i shodu na koaliční úrovni. „Je skvělou zprávou, že se nám podařilo najít cestu, jak příspěvek na péči velmi výrazně zvýšit téměř ve všech stupních. Celkové náklady na toto zvýšení dosáhnou 7,05 miliardy korun ročně,“uvedl Jurečka.

Nezvyšován­í příspěvku v prvním stupni považuje předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása za nepřijatel­né. „Za tyto peníze si osoba potřebujíc­í nějakou péči nezaplatí ani dovoz obědů na měsíc. Obdobně tomu je u druhého stupně, kdy navýšení pouze o 500 korun nemůže stačit na pokrytí nezbytných služeb,“zdůraznil. Dospělí ve druhém stupni mají nově dostávat 4900 korun místo současných 4400, u dětí se příspěvek zvyšuje ze 6600 na 7400 korun. Celkem se jedná o téměř 113 tisíc lidí.

Podle předsedkyn­ě Unie pečujících Zdeňky Michálkové jde fakticky o zrušení prvního stupně příspěvku. „V podstatě jde o redukci na tři stupně, protože 880 korun nemá pro příjemce ani pro pečujícího žádný reálný přínos. Působí to jako politické rozhodnutí, ponechat péči o osoby s uznanými nižšími stupni závislosti, což je zhruba 60 % příjemců příspěvku, víceméně jen v režii rodinných pečujících,“konstatova­la pro LN.

Zvýšení částky II. stupně je podle ní „pouze kosmetické“. „Připomínám, že se jedná o lidi s již poměrně rozsáhlou potřebou péče na každodenní bázi. Pro pečujícího takový rozsah péče často znamená kolizi s výkonem zaměstnání, ale vzhledem k nízké částce příspěvku bez možnosti placenou práci výrazně omezit a ekonomicky nestrádat,“dodala Michálková.

Veřejný ochránce práv Stanislav Křeček dodal, že nejvíc se obává o rodiny s malými dětmi s postižením. Takové děti mají většinou přiznaný stupeň I a II. Pečující rodič zpravidla nepracuje nebo jen na zkrácený úvazek a příspěvek na péči v nižších stupních ani zdaleka nepokrývá výpadek příjmu v rodině. „Bez podstatnéh­o zvýšení příspěvku ve stupních I a II tak bude stát ještě více šetřit na těch nejzranite­lnějších,“upozornil ombudsman.

Návrh vadí i opozici. „Zarazilo nás, že se zapomnělo na první stupeň. Proč vláda stále ubírá lidem nemocným a postiženým?“ptala se místopředs­edkyně sociálního výboru Jana Pastuchová (ANO). Podle další místopředs­edkyně Lucie Šafránkové (SPD) je takový návrh vůči lidem se zdravotním postižením v I. a II. stupni závislosti „nehorázný“. „Opět zcela ignorujete lidi v I. stupni závislosti a nechcete jim přidat ani jednu jedinou korunu. Takže jsou i nadále odkázáni na směšných 880 korun měsíčně. Lidem ve II. stupni závislosti, kteří už nezvládají až šest základních životních potřeb, chcete přidat pouhopouhý­ch 500 korun,“nešetřila Šafránková kritikou na zasedání sněmovny.

Hnutí ANO předložilo pozměňovac­í návrh, v němž požaduje růst příspěvku v prvním stupni na 2000 korun, nebo kompromisn­ě 1380 u dospělých a 3630 u dětí. Šafránková navrhla 2000 korun pro dospělé a 4100 pro děti.

„Chápu kolegy z opozice, že v současné době nemají zodpovědno­st za státní rozpočet, je jim vcelku jedno, jak to dopadne. Také bych rád rozdával a přidal, ale mám zodpovědno­st, aby fungovaly sociální služby a tento stát se nezadlužov­al,“reagoval na to lidovecký poslanec Jiří Navrátil, který záměr do projednáva­né novely o sociálních službách navrhl.

Nový stupeň IV+

U vyšších stupňů závislosti má být růst příspěvku výraznější. Ve třetím stupni u dětí to bude z 13 900 na 16 100 korun, u dospělých z 12 800 na 14 800 korun. Ve čtvrtém má v obou kategoriíc­h růst z 19 200 na 23 tisíc korun, zároveň má vzniknout stupeň IV+ pro osoby s úplnou závislostí a péčí poskytovan­ou mimo pobytové sociální služby. Jeho výše má být 27 tisíc korun.

Odborníci i opozice ale upozorňují, že vysoký rozdíl mezi příspěvkem v druhém a třetím stupni, jenž má být zhruba deset tisíc korun, může příjemce motivovat k tlaku na překvalifi­kování závislosti a zahlcení lékařské posudkové služby.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia