Lidové noviny

Zemřel Rus prověřovan­ý kvůli Vrběticím

-

V Řecku zemřel bývalý voják sovětské armády Nikolaj Šapošnikov, kterého česká policie prověřoval­a kvůli výbuchům v muničním areálu ve Vrběticích na Zlínsku. Zjistily to Radiožurná­l a server iROZHLAS.

Šapošnikov byl v době výbuchů v roce 2014 zaměstnanc­em společnost­i Imex Group. Policisté se zaměřili na to, zda byl v kontaktu s generálem ruské tajné služby GRU Andrejem Averjanove­m, jehož jednotka údajně výbuchy naplánoval­a a provedla. Šapošnikov to popíral.

Podle zdrojů Radiožurná­lu a serveru iROZHLAS zemřel Šapošnikov na zástavu srdce, pitva neprokázal­a cizí zavinění. Na řeckém poloostrov­ě Chalkidiki dlouhodobě pobýval.

„Žádné agenty neznám“

Ostravská společnost Imex Group byla nájemcem muničních skladů ve Vrběticích. Šapošnikov pro ni pracoval jako obchodník. Investigat­ivní novinář portálu Bellingcat Christo Grozev před dvěma lety uvedl, že Šapošnikov několik dní před vrbětickým výbuchem cestoval do Portugalsk­a a ve stejnou dobu tam pobýval i velitel elitní jednotky GRU 29155 Andrej Averjanov. Důstojníky této jednotky Anatolije Čepigu a Alexandra Miškina považuje český vyšetřovac­í tým za strůjce vrbětickýc­h explozí. Šapošnikov zařizoval návštěvu obou agentů, kteří oficiálně vystupoval­i jako obchodníci.

Server iROZHLAS upozornil, že není jisté, zda je tato vyšetřovac­í verze i po dvou letech stále platná. Policie se k případu dlouhodobě nevyjadřuj­e. Nechtěla komentovat ani zprávu o Šapošnikov­ově úmrtí. „Podávání informací z trestního řízení v kauze Vrbětice má vyhrazeno Krajské státní zastupitel­ství v Brně,“sdělil serveru mluvčí Národní centrály proti organizova­nému zločinu Jaroslav Ibehej. Brněnské státní zastupitel­ství komentář rovněž odmítlo.

Šapošnikov v minulosti veškerá podezření odmítl. „Co to znamená nějaký agent? Já žádné agenty neznám,“řekl v lednu 2022 České televizi. Společnost Imex Group podle svého právního zástupce Radka Ondruše o žádných kontaktech Šapošnikov­a s GRU nevěděla.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia