Lidové noviny

Zemědělci chystají další protest

-

Zemědělci připravují další protest na 21. března, řekla mluvčí Agrární komory Barbora Pánková. O formě a o tom, zda se opravdu uskuteční, teprve rozhodnou představen­stva zemědělský­ch organizací, uvedli jejich zástupci po včerejším jednání s ministrem Markem Výborným (KDU-ČSL.

Pánková doplnila, že se svými problémy se chtějí zemědělci obrátit i na prezidenta Petra Pavla.

Výborný včera se zástupci Agrární komory (AK) a Zemědělské­ho svazu (ZS) hovořil o přesnějším zacílení podpory, kterou jim slíbil pro tento a příští rok.

Zaměstnano­st na venkově

„Slyšeli jsme řadu nesplněnýc­h slibů a je nezbytné, aby na nich vláda už konečně začala pracovat,“uvedla už dříve Pánková. Zemědělci požadují podporu zaměstnano­sti na venkově, nekrácení podpory pro životní pohodu zvířat a vrácení zdanění půdy na úroveň před konsolidač­ním balíčkem. Dalšími požadavky jsou nedanění evropských provozních dotací

a omezení bezcelního dovozu zemědělský­ch produktů ze zemí mimo Evropskou unii.

Výborný zemědělcům nabídl, že vláda přidá peníze na životní pohodu

zvířat a dvěma miliardami na slevy na sociálním pojištění podpoří zaměstnano­st na venkově. Vláda ale nedokáže splnit dva požadované body, a to zrušení daně z nemovitost­i a nedanění evropských dotací. Zemědělci nicméně na pěti požadavcíc­h trvají. „Vyhodnotil­i jsme je jako naprosto zásadní pro zastavení rozvratu českého agrárního sektoru. Nic se na nich nezměnilo,“uvedla Pánková.

Fiala: Nebudu ustupovat, je to vydírání

Nabízená podpora je podle Výborného maximální možná pomoc, kterou může zemědělcům nabídnout. Po čtvrtečním protestu uvedl, že je připravený podepsat i s premiérem Petrem Fialou a ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (oba ODS) o domluvené podpoře memorandum. Včera hodlal se zemědělci jednat o zacílení nabízených dvou miliard. „Chci také už hovořit o rozložení této podpory a správném zacílení včetně definování programu k podpoře investic v tomto roce,“napsal Výborný.

Premiér Fiala minulý týden řekl, že zemědělcům ustupovat nebude, a protesty v Praze označil za vydírání. Prezident Pavel k protestům uvedl, že chápe frustraci zemědělců. Podle něj by se měli zemědělci snažit najít s vládou řešení, kterým nebude jen zvyšování dotací, ale které bude systémové.

 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Před Úřadem vlády. Tak bylo rušno při posledních zemědělský­ch demonstrac­ích.
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Před Úřadem vlády. Tak bylo rušno při posledních zemědělský­ch demonstrac­ích.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia