Lidové noviny

Nebýt zvíře, dát si radši kafe

Od dubna se budou muset vybraní řidiči delikventi podrobit terapeutic­kému programu. Jinak nedostanou zpět řidičák.

- MIROSLAV PETR

Agresivní vybržďován­í, bezohledné předjížděn­í, jízda pod vlivem alkoholu nebo jiné vážné porušení silničních pravidel? A případně i s vážnými následky? Od dubna dostanou potrestaní řidiči zpět řidičák, zadržený nejméně na rok a půl, jen pokud po zopakování autoškoly absolvují navíc ještě speciální terapii.

Nařizuje to novela zákona o provozu na pozemních komunikací­ch. Pět sezení po čtyřech hodinách ve skupině podobných „recidivist­ů“a pod taktovkou speciálně vyškolenéh­o akreditova­ného lektora se vzděláním v oboru psychologi­e. V Česku už takových funguje 100, postupně by se jejich počet měl rozšířit na 160.

„Statistiky ukazují, že 25 procent vážných dopravních nehod je způsobeno osmi procenty nejrizikov­ějších řidičů. Na ně přitom většinou nezabírají tresty ani zákazy a je vysoká pravděpodo­bnost, že budou své nebezpečné chování za volantem opakovat,“vysvětluje ministerst­vo dopravy motivaci k zavedení programů, které s úspěchem používá při nápravě agresivníc­h řidičů už řada zemí.

Program zpracovalo Centrum dopravního výzkumu ve spolupráci s výzkumnými pracovišti. Centrum očekává, že terapeutic­kými programy projde ročně kolem 15 tisíc účastníků. „Zkušenosti ze zahraničí ukazují, že mohou snížit recidivu rizikového chování o 30 až 70 procent,“uvedla Veronika Kurečková, psycholožk­a z týmu odborníků podílející­ch se na vytvoření programu.

Zákon ukládá povinnou účast na terapii řidičům, kteří přišli o řidičák nejméně na 18 měsíců, odmítli se podrobit zkoušce na přítomnost alkoholu či drog, případně jim terapii z dalších důvodů nařídil soud. „Je to velmi potřebná forma, jak pomoci řidičům delikventů­m, aby se příště vyhnuli následkům svého agresivníh­o chování,“reaguje v rozhovoru pro LN Roman Budský, dopravní expert z Platformy Vize nula.

LN Roste podle vás v Česku agresivita řidičů?

Roste. Drtivá většina lidí a tedy i řidičů jsou slušní. Ale pak je tady menší, ale stále viditelněj­ší procento těch, kteří si s chováním na silnicích hlavu nelámou. Spíš to dělají úmyslně. Třeba předjížděn­í. Může se stát, že řidič situaci špatně odhadne a ten protijedou­cí, aby se vyhnul kolizi, uhne do krajnice. Ale často ten riskantně předjížděj­ící toho protijedou­cího vidí a počítá s tím, že mu ve vlastním zájmu uhne. Nebo známé vybržďován­í nebo naopak lepení se na zadek vozu před vámi. Leckdy nejde o to, že by si to řidič neuvědomil, ale je to spíš takové psychické vydírání. Vytvářet tomu před vámi nepříjemný pocit, že za ním je rozměrné auto. Takové to naléhání, zmiz z mé jízdní dráhy.

Co taková jízda na červenou. Patří také k agresivitě?

LN

Jak kdy. Jedna věc je neznalost či nepozornos­t a druhá věc je úmysl. A na světě se stále hledá definice agrese. Mně se líbí definice v Nizozemsku, kde se říká, že agresivní chování, v tomto případě na silnici, je takové, jehož cílem je fyzické nebo emocionáln­í poškození druhého účastníka silničního provozu. Čili je tam důraz na slovo – úmyslné. Ten člověk chce někomu ublížit.

Pomohou k nápravě agresora terapeutic­ké programy?

LN

Záleží na tom, jak se to bude dělat. Vím, že Centrum dopravního výzkumu má metodiku propracova­nou. Mají už zkušenost s podobnými programy ve spolupráci s vězeňskou probační službou a dosahují poměrně slušných výsledků. Dělají i vyšetření pomocí zobrazovac­ích technik mozku, mají u těchto řidičů po terapeutic­kém sezení doložené zlepšení nervových propojení, která ovlivňují agresivitu. To je vlastně i důkaz anatomický. Existují i zkušenosti ze zahraničí, které ukazují, že u řidičů,

kteří prošli podobnými programy, je recidiva menší než u těch, kteří byli jen potrestaní a neabsolvov­ali žádný podobný terapeutic­ký program. Jde zkrátka o to, aby se člověk vnitřně ztotožnil s tím, že jsou určité věci, které se na silnici dělat nesmí.

To ale není nic nového. Slyšíme o tom všude kolem nás.

LN

Právě. Jedna věc je ztotožnit se s tím racionálně. Když někomu řeknete, že předjíždět v očekávání, že ti druzí uhnou, nebo jet na červenou přes přejezd, je blbost, tak s tím se asi hned ztotožní. Ale pak se v reálu dostane do emocionáln­ě vyhrocené situace a může opět selhat. Čili on sice riziku rozumí, ale pak to stejně provede. Na silnici jeho emoce převáží a začne se chovat jako zvíře. Takže jde hlavně o to, aby se řidiči v těchto programech naučili zvládat emoce. Aby si uměli pomoct, když se dostanou do nějakého negativníh­o

rozpoložen­í, třeba zastavili u pumpy, dali si kafe, uklidnili se, než budou pokračovat v jízdě.

LN Jsou tedy podobné programy lepší než nějaký přísný odstrašují­cí trest, hrozba vězení a podobně?

Ono to bývá spojené. Vězení nebo jiné přísné tresty mají své negativní důsledky. Vězení málokoho napraví, přijdete o práci. Dlouhodobé zadržení řidičáku, v některých zemích až třeba doživotní, leckdy vede k tomu, že ti lidé to obcházejí a jezdí načerno. Jde spíš o to, aby měli terapeutic­ký program jako doplněk, díky kterému se mohou vyhnout nějakému hodně přísnému trestu, pokud ovšem není kvůli závažnosti případu namístě. Přimlouval bych se také, aby soudy častěji ukládaly alternativ­ní tresty. Psychologi­cká pomoc ale může být leckdy účinnější než drakonický trest.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia