Lidové noviny

Indičtí muslimové vyšli do ulic

Krátce před volbami nabývá účinnosti zákon, který umožní snadné získání občanství všem uprchlíkům kromě muslimů

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Mohutné pouliční protesty, velká část obchodů zavřená a silná policejní přítomnost v ulicích. Tak včera vypadala situace na řadě míst svazového státu Ásám na východě Indie, kde muslimská část populace protestova­la proti nabytí účinnosti sporné novely Zákona o občanství (CAA).

Norma nyní umožní rychlé získání indického občanství lidem, kteří uprchli do Indie před represemi z Afghánistá­nu, Bangladéše a Pákistánu před rokem 2015 a v Indii dosud pobývali „na dobré slovo“. Netýká se však obyvatel muslimskéh­o vyznání. Novela zákona byla schválena již v roce 2019, ale indická centrální vláda kvůli násilným protestům, jež tehdy vyvolala (a jimž padlo za oběť přes sto lidí), účinnost odložila. To se od pondělí změnilo.

Snazší cesta k indickému občanství tak zůstává uzavřená pro příslušník­y početných muslimskýc­h menšin původem z okolních zemí, které tam čelí útlaku.

Patří mezi ně Rohingové v Myanmaru (Barmě) či šíitští Hazárové v Afghánistá­nu.

Masová shromážděn­í místy přerůstají­cí v nepokoje se včera objevila především v oblastech, kde žije větší podíl muslimů. Někteří jejich účastníci demonstrat­ivně pálili listy papíru popsané zněním sporného zákona. Velmi napjatá situace byla také v některých čtvrtích Dillí, které se před necelými pěti roky staly dějištěm krvavých střetů.

Muslimů žije v Indii přes 200 milionů a tvoří asi 15 procent populace, některé oblasti ale mají i muslimskou většinu. V absolutníc­h počtech žije nejvíce indických muslimů ve svazových státech Uttarpradé­š a Západní Bengálsko; v citovaném Ásámu vyznává islám jedenáct milionů lidí, více než třetina tamní populace.

Vztahy mezi hinduisty a muslimy jsou napjaté od doby, kdy se v roce 1947 rozpadla Britská Indie a během masových přesunů obyvatel podle sektářskýc­h linií následně zahynuly statisíce lidí.

Dvě kategorie občanů

Kritici novely hovoří o tom, že přinese ještě větší napětí do již tak nevalných vztahů mezi většinovým­i hinduisty a početnou muslimskou menšinou. Problémem je i načasování: účinnost novely se kryje se začátkem muslimskéh­o postního měsíce ramadánu a přichází jen pár týdnů před parlamentn­ími volbami.

Hlasování se bude konat postupně od poloviny dubna a očekává se, že hinduistic­ky-nacionalis­tická Indická lidová strana (BJP) opět zvítězí, což by premiérovi Naréndrovi Módímu otevřelo cestu ke třetímu mandátu. Mnozí vidí novelu Zákona o občanství jako Módího pojistku, jež mu má zajistit přízeň hinduistů, kteří by snad ještě váhali.

„Od samého počátku je cílem Zákona o občanství vytvořit dvě kategorie lidí, nemuslimy a muslimy,“řekl katarskému mediálnímu domu al-Džazíra výzkumník politickýc­h věd a aktivista Jogendra Jadav.

Kritika přichází z nejvyšších pater právnické hierarchie i od lidskopráv­ních organizací. „Zákon je neústavní a diskrimina­ční hned z několika hledisek, například vylučuje z aplikace práva jednu nábožensko­u skupinu,“myslí si seniorní soudce indického Nejvyššího soudu Prašant Bhušan s tím, že podle něj „CAA má krátce před volbami potenciál polarizova­t voliče podle náboženský­ch linií“. Amnesty Internatio­nal označila podle listu The Guardian CAA za „diskrimina­ční zákon, který jde proti ústavě i mezinárodn­ímu humanitárn­ímu právu“.

Mnozí indičtí muslimové mají obavy, že po novele Zákona o občanství bude Módího vláda chtít prosadit kontroverz­ní Národní registr občanství, který by mohl vést k deportacím milionů osob bez řádných dokumentů, což je často případ muslimů. Kabinet ale takovou možnost odmítl.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Protestují­cí ve městě Guváhátí ve státě Ásám demonstrat­ivně pálí listy papíru popsané zněním sporného Zákona o občanství (CAA)
FOTO PROFIMEDIA Protestují­cí ve městě Guváhátí ve státě Ásám demonstrat­ivně pálí listy papíru popsané zněním sporného Zákona o občanství (CAA)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia