Lidové noviny

Naváděné bomby děsí Ukrajince

Ukrajina čelící ruské vojenské agresi má na frontě další problém. Tím je jedenapůlt­unová puma FAB-1500 s naváděcím systémem.

- LUBOŠ JIRSA

Bomba letící ze vzdálenost­i až sedmdesáti kilometrů dopadá ničivou silou a způsobuje až patnáctime­trový kráter. Hrozivý obraz, který mají ukrajinští vojáci před očima stále častěji. Rusko totiž začalo používat naváděné pumy FAB-1500, jež způsobují značné škody a podle americké stanice CNN mají potenciál vychýlit frontovou linii.

„Způsobené škody jsou velmi vážné. Pokud to přežijete, máte zaručeně šrámy,“popsal pro CNN jeden z ukrajinský­ch vojáků s tím, že Rusové rovněž vytváří velký tlak na morálku bojujících Ukrajinců. „Bohužel mají velmi vysokou ničivou sílu,“konstatova­l pro list The Washington Post i Dmytro Lychovij, mluvčí ukrajinské armády.

Bomby shazují obvykle stíhačky Su-24 a Su-34 a na základě tvrzení ruských expertů se přesnost zásahu pohybuje do pěti metrů. Takzvaně klouzavá puma má být dle specializo­vaného webu Army Recognitio­n naplněna až 675 kilogramy výbušného materiálu.

Bránit se naváděné FAB-1500 je přitom velmi složité. Dle CNN jsou bomby obvykle shazovány ze vzdálenost­i 60 až 70 kilometrů, tedy mimo dosah většiny ukrajinský­ch systémů protivzduš­né obrany. Experti se i proto domnívají, že obranou je prakticky pouze americký protiraket­ový systém Patriot. Ukrajinci však patriotů mají omezený počet, stejně jako raket do něj.

Výbava za drobné

Podle agentury Nexta jsou Rusové s účinností bomb spokojeni a již zahájili sériovou výrobu v blízkosti Moskvy. FAB-1500 přitom vzniká jako přeměněná klasická puma z dob Sovětského svazu. Vedle

účinnosti je tak dle expertů výhodou i lacinost její výroby.

Nová verze má na špici nově namontovan­ý naváděcí modul UMPK. Má také větší stabilizač­ní a řídící plochy než původní nenaváděná verze. Součástí jsou i výsuvná křídla umožňující

plachtění k cíli. Vpředu je pak kužel kryjící naváděcí zařízení, jenž nahrazuje původní typicky tvarovanou špičku se stabilizač­ním prstencem.

„Nejde o levnou a rychlou přeměnu, ale je to zásadně levnější než miliony dolarů, které stojí střely. V tomto srovnání jde o drobné,“řekl CNN mluvčí ukrajinské­ho letectva Jurij Ihnat.

Ten také připomněl, že v předvečer bitvy o východoukr­ajinskou Avdijivku a během ní byly odpáleny stovky leteckých bomb. „Jen ve směru na Avdijivku jich bylo během 48 hodin použito 250,“dodal Ihnat s tím, že cílem Rusů není jen zasáhnout ukrajinské přední pozice. Naváděné klouzavé bomby prý létají i daleko za obránce na zadní velitelská stanoviště a také na místa, kde jsou zásoby střeliva a tak dále.

Podle expertů lze přeměněné bomby FAB sice použít pouze proti pevným cílům, ale v opotřebova­cí válce Rusové klíčové ukrajinské pozice již stejně znají. Ze zmiňované Avdijivky se Ukrajinci stáhli zhruba v polovině února a mnohá západní média událost označila jako největší ruské vítězství a změnu na frontě od loňského zisku Bachmutu.

To, jak se nasazení FAB-1500 osvědčuje, je přitom svým způsobem překvapivé. Ruští vojenští blogeři se totiž o zbrani začali zmiňovat už loni v září, když se testovala její přesnost. Telegramov­ý kanál Fighterbom­ber tehdy poznamenal, že „po mnoha měsících pokusů a omylů“FAB-1500 poprvé „přesně zasáhla svůj bojový cíl“.

Rusko vyrábí víc munice

V pondělí zároveň vyšlo najevo, že Rusko velmi pravděpodo­bně vyrábí téměř třikrát více dělostřele­cké munice než USA a Evropa, což je pro Ukrajinu další zásadní problém.

Rusko dle odhadů zpravodajs­kých služeb NATO dnes prý vyrábí asi 250 tisíc kusů dělostřele­cké munice měsíčně, tedy asi tři miliony ročně. USA a Evropa přitom dle zdrojů CNN mají kapacitu na výrobu pouze asi 1,2 milionu kusů ročně.

Vláda Spojených států mezitím včera oznámila novou zásilku vojenské pomoci Kyjevu v hodnotě 300 milionů dolarů (téměř sedm miliard korun). Součástí balíku je i munice. Dodávka dle Bílého domu nakrátko umožní Ukrajincům pokračovat v palbě.

 ?? FOTO AP ?? Ničivá zbraň. Klouzavá puma FAB-1500 letí ze vzdálenost­i až 70 kilometrů a po dopadu způsobuje až patnáctime­trový kráter.
FOTO AP Ničivá zbraň. Klouzavá puma FAB-1500 letí ze vzdálenost­i až 70 kilometrů a po dopadu způsobuje až patnáctime­trový kráter.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia