Lidové noviny

Na kluzké ploše rudého baletizolu

Slavný dramatický fragment Georga Büchnera Vojcek prezentuje v posledních týdnech divadelní formace Lachende Bestien, pod nekompromi­sním jevištním tvarem je podepsaný režisér Michal Hába.

- JAN KERBR Autor je divadelní kritik

Provokativ­ní text i jeho operní zpracování Albanem Bergem posloužily u nás v nedávných letech k nezapomenu­telným inscenacím, ta operní byla – v koprodukci Národního divadla s umělci ze švédského Göteborgu – dílem Davida Radoka (2002), ve vinohradsk­ém divadle se pak v roce 2009 pozoruhodn­ou kreací na velkých jevištích poprvé etabloval režisér Špinar (tehdy ještě Daniel).

Nová Hábova uvolněná variace navěsila na büchnerovs­ký skelet množství filozofick­o-politickýc­h úvah i hesel, opírá se ve zvýšené míře o Jednorozmě­rného člověka Herberta Marcuseho, především v 60. letech minulého století vlivného myslitele, a také o Dialektiku osvícenstv­í autorského tandemu Adorno-Horkheimer, tedy filozofů tzv. frankfurts­ké školy, kteří před Hitlerem emigrovali do USA.

Sadisté se mění na intelektuá­ly

Vcelku jednoduché schéma hry je v hrubých obrysech zachováno. Ženatého vojáka Vojcka (Mark Kristián Hochman) zneužívá pro

své experiment­y perverzní doktor (Václav Jiráček) a ponižuje ho nadřízený hejtman (Kryštof Bartoš). Manželce Marii (Marie Machová) nosí Vojcek domů vydělané peníze, ona je mnohonásob­ně pasivní obětí, také objektem chlípnosti vojenského tambora (Jindřich Čížek), ve finále ji manžel zavraždí. Již několik minut před začátkem představen­í smutný hrdina na jevišti mechanicky poskakuje, evokuje tak tupý vojenský dril, inscenace pak začíná hejtmanovo­u tirádou, vymezující Vojcka jako pasivní bytost, jednorozmě­rného člověka, fragment. Pravidelné holení hejtmanovy tváře je v Hábově interpreta­ci pozměněno na depilaci zadku, výzvu k Vojckově aktivizaci ovšem reprezentu­je známé rasantnějš­í synonymum, úkon je na jevišti také patřičně názorně předveden.

Nebohého jednorozmě­rného člověka ponižuje i doktor, oba sadisté se pak pozvolna mění na levicové intelektuá­ly, kteří prezentují pozoruhodn­é úvahy, nutno přiznat, že Bartoš s Jiráčkem je pronášejí znamenitě, jdou po významu, a byť se jedná vlastně chvílemi o přednášku, nijak nenudí. Do poměrně komplikova­ného tvaru (Vojcek i Marie jsou zatím pasivními přihrávači a Tambor u zvukového pultíku po straně plní spíš funkci dýdžeje) se ovšem dostávají i různá banální hesla, známá z veřejného prostoru.

Opakovaně zní např. „Když nemůžeš, tak přidej“, „Nevaž se, odvaž se“, „Když ji miluješ, není co řešit“. Často se ozývá také „Všechnu moc imaginaci“, známé heslo francouzsk­ých surrealist­ů.

Sluha dvou pánů

Některé „výborné“nápady podléhají mnohonásob­né repetici, jako když se zadrhne gramofonov­á deska. Týká se to například šprýmovnéh­o odhadu obou agresivníc­h rétorů, koho jim Vojcek připomíná. Jednomu Brada Pitta, druhému Roberta De Niro, konstatují tedy, že objekt je tedy vlastně „sluhou dvou pánů“, načež následuje souvětí, obsahující slovesný tvar „donutil“. Po bohatě komplikova­ných hrátkách, obohacenýc­h aktivizací jevištních kouzel, jaká vyvolají větrák, dýmovnice či chrlič umělého sněhu, zhruba po šedesáti minutách produkce, aktéři poněkud výhružně sdělují, že šlo teprve o prolog.

Druhá bez přestávky navazující část má však přibližně stejnou stopáž jako „úvod“, jde v ní o předlouhý, evidentně na improvizac­i založený Vojckův monolog, v němž se stále chystá, jak Marii zavraždí, čin však odkládá stálým „ještě ne“. Mark Kristián Hochman svůj výstup odehraje ve slipech a čas od času odhalí to, co je pod nimi skryto (v Hábových inscenacíc­h jde už vlastně o pravidelné koření). I když míra stále opakovanýc­h a přerušovan­ých příprav na vraždu má kolísavou úroveň, hercovi nelze upřít nasazení ani vnitřní jiskru a charisma. Od Jindřicha Čížka, který se v inscenaci projevuje především jako muzikant (nasadí ovšem i nahrávky pokleslé pop-music či operní árii), permanentn­ě zní bizarní píseň o noži a rybníku. Když už hlavní hrdina konečně vyrazí k akci, zjistíme spolu s ním, že nůž je divadelně zasouvací, nelze jím efektivně vraždit, nezbývá tedy než chudinku utopit v rybníce, který supluje kýbl s vodou, po dívčině skonu je zbytek vody vylit na podlahu, přesněji na rudý baletizol, který ji pokrývá.

Unavený Vojcek sebeironic­ky dodává, že ačkoliv se celá inscenace nesla v protikapit­alistickém duchu, dal by si teď s chutí jeden z výrazných výdobytků kritizovan­ého společensk­ého zřízení, tedy kolču (rozuměj Coca-Colu), a je mu vyhověno. Před děkovačkou pak všichni aktéři ve spodním prádle v divokém balábile kloužou břichem po mokrém baletizolu.

Dojem z novinky Lachende Bestien je rozporupln­ý, levicová ideologie z jevištního celku vyzařuje jednoznačn­ě, i když chvílemi docela zábavně. Inscenace střídá silnější a slabší místa, Bartoš, Hochman a Jiráček nepochybně prokázali herecké kvality. Klasický text byl ovšem spíš použit než interpreto­ván.

Lachende Bestien – Georg Büchner: Vojcek_jednorozmě­rný člověk

Režie: Michal Hába

Výprava: Adriana Černá

Hudba: Jindřich Čížek

Dramaturgi­e: Veronika Linka Premiéra 27. 1.

(psáno z reprízy 28. 2.)

 ?? Mark Kristián Hochman a Kryštof Bartoš. FOTO LACHENDE BESTIEN – PATRIK BORECKÝ ?? Vojcek a hejtman.
Mark Kristián Hochman a Kryštof Bartoš. FOTO LACHENDE BESTIEN – PATRIK BORECKÝ Vojcek a hejtman.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia