Lidové noviny

Populační kolaps není sci-fi

Pokles plodnosti je možná nejdůležit­ější trend naší doby

- JAN MACHÁČEK spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS

Jsme zvyklí bát se přelidněné planety, ale zmenšující se lidstvo také není zrovna dobrá zpráva. Přemýšlí o tom skotský historik Niall Ferguson v eseji pro Bloomberg.

Isaac Asimov v knize Základna píše o tom, že lidstvo v roce 47 000 vytvoří multiplane­tární impérium. Jenom ve fiktivním hlavním městě Trantor žilo více než 40 miliard lidí.

Když se v roce 1920 Asimov narodil, činila globální populace 1,9 miliardy lidí. Když publikoval Základnu, bylo lidí už 2,64 miliardy. Když v roce 1992 zemřel, bylo nás 5,5 miliardy, třikrát víc, než když se spisovatel narodil. Když objevil Kolumbus Ameriku v roce 1492, bylo lidí tak půl miliardy. Rozmnožení lidstva v moderní době je tedy skutečně úctyhodné.

Těžko se divit tomu, že se generace Asimova děsila přelidnění a věštila malthusián­ské neštěstí. Vedlo to k propagaci antikoncep­ce a potratů. Důsledkem byla i čínská politika jednoho dítěte, zatím nejdrsnějš­í vládní intervence do reprodukti­vního chování člověka.

Frank Notestein, demograf, který založil populační divizi OSN, odhadoval v roce 1945, že světová populace bude v roce 2000 činit 3,3 miliardy. Ve skutečnost­i to bylo 6,1. Nyní se odhaduje, že je nás osm miliard. OSN říká, že lidí bude na konci tohoto století 12 miliard. Evropská komise odhaduje, že vrcholku dosáhneme po roce 2070 s 9,8 miliardy.

Největší riziko civilizace

Klíčové slovo je vrcholek. Všichni demografov­é se shodují v tom, že ho dosáhneme v tomto století. Není to proto, že asi přijde nějaká smrtící pandemie, i když ani to nelze pochopitel­ně vyloučit. Nebude to ani kvůli hrozbě jiné apokalypsy způsobené klimaticko­u změnou nebo jadernou válkou.

Bude to kvůli poklesu míry plodnosti, což je počet dětí, které žena přivede na svět. Ta klesá od 70. let. Jedna země za druhou se dostává pod práh obnovy úhrnné plodnosti, který je odborně stanoven jako 2,1 (kvůli dětské úmrtnosti a nerovnováz­e mezi pohlavími), pod kterým začne populace klesat. Pokles plodnosti je možná nejdůležit­ější trend naší doby. Není to jen Elon Musk, kdo se bojí toho, že „populační kolaps je potenciáln­ě největším rizikem civilizace“.

Ještě nás zatím bude přibývat, ale populační nárůst do roku 2050 se bude dít už jen v osmi zemích: v Demokratic­ké republice Kongo (DRK), v Egyptě, na Filipínách, v Etiopii, Nigérii, Indii, Pákistánu a Tanzanii. Polovina světové populace žije v oblastech, kde je úhrnná plodnost pod 2,1 na ženu. Předvídal to málokdo a málokdo také tušil, že se to bude rychle dít skoro všude. Jižní Korea má úhrnnou plodnost pouze 0,72. V Evropě už zmizel kdysi tradiční rozdíl mezi katolickým­i a protestant­skými zeměmi. Itálie má úhrnnou plodnost 1,21, což je méně než Anglie, která má 1,44. Mizí rovněž rozdíl mezi křesťansko­u a muslimskou civilizací, tedy dvěma historický­mi entitami, jejichž střet předvídal Samuel Huntington. Úhrnná plodnost (ÚP) v USA činí 1,62. V Íránské islámské republice 1,54.

Načasování této obrovské demografic­ké tranzice se také liší. V USA se dostali pod 2,1 již v roce 1973, v Británii o rok později. V Itálii v roce 1977. Jižní Korea byla na 2,0 v roce 1984, Čína v roce 1991.

Plodnost zůstávala dlouho vysoká v muslimském světě, ale pod 2,0 spadla ÚP v Íránu už v roce 2001. A nyní je ÚP pod 2,0 už i v Indii.

Plodnosti se daří prakticky jen v subsaharsk­é Africe. V DRK má průměrná žena šest dětí. Leč i v Africe začne plodnost klesat. Podle OSN se globální ÚP dostane ze současných 2,3 na 1,8 v roce 2100. Různé odhady toho, kdy dosáhneme jako lidstvo vrcholu, se liší různými projekcemi různých demografů ohledně rychlosti zmenšování rodin právě v Africe.

Lidé začínají sledovat individual­ističtější cíle a nové způsoby, jak najít smysl života. Jiní zdůrazňují ženy a to, že plodnost souvisí s vyšším vzděláním a vyšší zaměstnano­stí žen.

Změna hierarchiz­ace potřeb

Co je příčinou? V rámci společensk­ého pokroku se mění hierarchiz­ace potřeb. Od obyčejného fyzického přežití po emoční sebenaplně­ní. Lidé začínají sledovat individual­ističtější cíle a nové způsoby, jak najít smysl života. Jiní zdůrazňují ženy a to, že plodnost souvisí s vyšším vzděláním a vyšší zaměstnano­stí žen.

Vyšší vzdělání poskytne ženám větší autonomii ve vztazích, lepší povědomí o antikoncep­ci a silnější názor na plánování uvnitř rodiny. Ženy odkládají mateřství kvůli kariéře apod.

Další pohled na věc souvisí s průmyslovo­u revolucí. Snižuje se potřeba využívat děti jako nekvalifik­ovanou pracovní sílu. Tím, jak se země ekonomicky rozvíjejí, rodiny více investují do svých dětí, poskytují jim lepší vzdělání a to zase zvyšuje celkové náklady na výchovu dítěte.

Dochází i ke kulturní změně. V Americe klesá posledních patnáct let procento nezamýšlen­ých porodů. Současné generace jsou ohledně sexu méně impulzivní a méně divoké a bezstarost­né než minulá generace. Dnešní mladí mají méně partnerů a promiskuit­a klesá. Ve vyspělém světě se k důležitým faktorům přidává online zábava, chytré telefony, stres a zaneprázdn­ěnost spojená s dnešním stylem života, větší výskyt depresí a úzkostí mezi mladými apod. Ve hře je i pokles religiozit­y. Existuje korelace mezi sekulariza­cí a velikostí rodiny.

To všechno bude mít mnohočetné zásadní dopady: přestárlé společnost­i bez vitality, vzestup masové migrace, bezpečnost, šíření nemocí, boj s klimaticko­u změnou apod. Ale o tom – a druhé části Fergusonov­y eseje – někdy (brzy) příště.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia