Lidové noviny

Elektrická hrozba?

Automobilk­y budou potřebovat míň lidí

- Marek Hudema

Podle německého magazínu Automobil Woche dodavatelé automobile­k budou muset do konce dekády propustit asi čtvrtinu lidí. Kvůli rostoucí výrobě elektrický­ch automobilů. V Česku může o práci přijít 20 tisíc lidí. Co s tím?

Něco může napovědět pohled do historie. Je jasné, že pokud přijde technologi­cká změna, která sníží nároky na lidskou práci, někteří lidé musejí opustit svá dosavadní zaměstnání. Stalo se tak třeba u výroby látek či oceli a bude tak tomu i u aut. Už proto, že elektrické vozy potřebují méně dílů, a navíc se část elektroaut doveze. Samozřejmě, lze to vyřešit předpisy nařizující­mi, třeba aby každý elektrický vůz měl na střeše klasickou převodovku (elektromob­ily ji normálně nepotřebuj­í či mají jen velmi jednoducho­u variantu), a tím udržet zaměstnano­st. Z historie ale víme, že takové věci nepomáhají.

Co tedy dělat? Část lidí vyrábějící­ch autodíly odejde do jiných profesí, část skončí bez práce. Někteří proto, že se nedokážou často z dobrých důvodů přeškolit, část protože nebude mít potřebnou kvalifikac­i na získání nového místa. Navíc ti, kdo se dobře přeškolí, získají zřejmě vyšší mzdu, zatímco jiní skončí jako málo placená pomocná síla. Kromě zvýšení nezaměstna­nosti tak dojde i ke zvýšení nerovnosti. Stát by na to měl reagovat sociálními programy na pomoc lidem bez práce a tím, že se bude dopředu snažit zvýšit kvalifikac­i těch, kterým hrozí propouštěn­í.

Naštěstí nárůst nezaměstna­nosti v odhadované výši 20 tisíc lidí jde snadno zvládnout. Pro srovnání, na začátku letošního roku bylo v republice na pracovních úřadech zhruba 295 tisíc nezaměstna­ných. Kromě toho, dané číslo není vůbec jisté, spíš bude nižší. Přechod k elektromob­ilitě nebude patrně v Evropské unii pokračovat dnes plánovaným tempem a je vysoce pravděpodo­bné, že v roce 2026 proběhne revize evropské směrnice zakazující téměř všechny spalovací motory. Část klasických aut se tak bude vyrábět dál, byť možná budou jezdit na trochu jiné palivo než dnes.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia