Lidové noviny

Číslo nejčíslova­tější

Někteří lidé mají pí tak rádi, že v něm hledají zajímavá místa. Jedno takové měl v oblibě americký fyzik Richard Feynman. Začíná na 762. pozici. Obsahuje šest devítek.

- RADEK JOHN redaktor LN

Zítra bude čtrnáctého března. U nás v Česku máme ve zvyku toto datum zapisovat jako 14. 3. V Americe se ale píše napřed měsíc a až po něm den. Takto zapsáno pak datum připomíná číslo pí udávající vzájemný poměr obvodu a poloměru kruhu. Jak čtenáři vědí, je to 3,14 a hromada dalších cifer. Někdo proto slaví čtrnáctý březen jako Den pí. Metody slavení mohou být různé. Doporučuje se pečení a pojídání koláčů. Anglicky se totiž koláč řekne „pie“. A vyslovuje se to „páj“, tedy stejně jako číslo pí. Koláče mají být kruhové. Jak jinak.

Odvážní slavící se nemusejí omezit jen na jejich výrobu a konzumaci. Mohou je i házet po lidech jako Charlie Chaplin. Pokud byste si na pí chtěli připít, nejvhodněj­ší čas je jedna hodina a 59 minut. Vychází to z pokračován­í konstanty od třetího desetinnéh­o místa: 159. Kromě dne přesného pí existuje i den přibližnéh­o pí. Slaví se 22. 7.

Hodnota 22/7 se totiž dá použít jako aproximace pí. Liší se už na třetím desetinném místě. Začíná 3,1428. Za objevitele téhle přibližné hodnoty se většinou považuje Archimédes. Přesněji spočítal, že pí leží někde mezi 223/71 a 22/7. Došel k tomu kreslením mnohoúheln­íků uvnitř a vně kruhu.

Starší odhady pí byly méně přesné. Například Babyloňané používali hodnotu 25/8. Desetinným zápisem je to 3,125. Egypťané si prý vystačili s hodnotou odpovídají­cí 3,16 a nějakým drobným.

Kvůli výpočtu pomocí mnohoúheln­íků se konstantě dlouho říkalo Archimédov­a.

Dnes rozšířeněj­ší označení Ludolfovo číslo připomíná nizozemské­ho matematika Ludolpha van Ceulena. Ten v roce 1596 vyčíslil pí na dvacet míst. Později svoji hodnotu prodloužil až na 35. Na jeho práci pak navázali další.

Jeden z nich byl Angličan William Shanks. V roce 1853 vypočítal pí na 607 míst. Za dvacet let pak svoji sekvenci prodloužil na 707 míst. Naneštěstí se však na 538. místě spletl. Tím pádem měl špatně i zbytek.

Současná nejpřesněj­ší hodnota má 62 831 853 071 796 míst. Pro většinu účelů je to víc než dost. Například v kosmologii obvykle stačí 31 desetinnýc­h míst. Jejich pomocí se dá spočítat objem pozorovate­lného vesmíru s přesností odpovídají­cí tloušťce jednoho vodíkového atomu.

Někteří lidé mají pí tak rádi, že v něm hledají zajímavá místa. Jedno takové měl v oblibě americký fyzik Richard Feynman. Začíná na 762. pozici. Obsahuje šest devítek.

Jiným lidem leze pí na mozek. V roce 1897 navrhl lékař Edward J. Goodwin na valném shromážděn­í státu Indiana zafixovat hodnotu pí jako 3,2. Zákon neprošel. Napomohl tomu matematik Clarence A. Waldo. Těsně před schválením normy si stihl promluvit s několika členy shromážděn­í. Nabídku na seznámení s autorem návrhu odmítl. Podle svých slov už v životě potkal dost bláznů.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia