Lidové noviny

Já jsem zemědělec, kdo je víc?

Proč sedláci demonstruj­í a proč je vůbec podporujem­e? Chovají se socialisti­cky a nevoní jim kapitalism­us

- VILÉM BARÁK publicista

Zažíváme opakované protesty zemědělců za zvýšení dotací, úlev... Někdy se protisysté­moví demonstran­ti v Česku, Polsku, Bruselu, kteří místo toho, aby šli pěšky, jedou na traktorech, za zemědělce pouze maskují. Lehkost, s jakou 19. února ovládli Prahu, ukazuje, jak by se dal provést protistátn­í puč.

V roce 2022 v českém zemědělstv­í pracovalo 77 000 lidí, což vztaženo k celému hospodářst­ví představuj­e 1,92 procenta zaměstnanc­ů, kteří vytvořili 1,99 procenta HDP (v delší časové řadě se podíl pohybuje okolo 1,7 procenta). Mzdy v zemědělstv­í se udržují na 80 procentech průměru v celém hospodářst­ví a tento poměr je jedním z nejvyšších v Evropské unii. Oproti tomu, výdaje spotřebite­lů na podporu agrárního sektoru za rok 2022 činily 70,9 miliardy korun, 920 000 korun na jednoho pracovníka. Peníze plynou z národního rozpočtu i od Unie. Jedná se o veřejně přístupné údaje, které ale nikdo nečte. Nacházejíc­í se v aktuální Zelené zprávě, tentokrát za rok 2022. Ta popisuje i brutální zdražení zemědělský­ch komodit o 32 procent a rekordní zisk zemědělců ve výši 28 miliard korun. Ostatně, zde se nachází odpověď, proč by se příjmy z dotací měly danit. V agroprůmys­lu totiž vytváří veškerý zisk.

Vydírací potenciál

Je velice zajímavé, jakou má tato naprosto marginální a současně privilegov­aná společensk­á skupina sílu k vydírání. Proč většina, což jsou spotřebite­lé a motoristé, akceptuje akce menšiny proti dostupnost­i levných potravin a průjezdnos­ti silnic? Vysvětlení hledejme v atavistick­ém strachu z hladu zděděném po našich jeskyních předcích, v představác­h, jak pradědeček neandrtále­c s kručícím žaludkem olizoval staré kosti, žvýkal kůže a vyhrabával kořínky. Proto je heslo „soběstačno­st“tak populární. Někteří by nejraději následoval­i Severní Koreu cestou „ču-čche“k totální izolaci. Jenže ideologie „soběstačno­sti“v reálu vede k hladomorům, při kterých Severokore­jci spásají trávu.

Sami zemědělci právě v roce 2022 ukázali, že žádné „naše zemědělstv­í“ani potravinov­á bezpečnost neexistuje. Košile je vždy bližší než kabát. Výdaje

Unie na společnou zemědělsko­u politiku v letech 2021–2027 dosáhnou částky 386,6 miliardy eur, zabírají 30 procent jejího rozpočtu. Místo posilování obranyscho­pnosti se financuje „orba“. K tomu připočtěme podpory proudící ze státních rozpočtů členských států. Tyto stamiliard eur, darované z kapes spotřebite­lů na podporu farmářů, nezachráni­ly v roce 2022 trh Unie před vnějším cenovým šokem. Naši i unijní zemědělci radostně naskočili na vlnu zdražování a šroubovali ceny, co to šlo. Kdyby na věc přišlo, klidně by všechnu svoji produkci vyvezli do světa, i kdybychom měli pomřít hlady. Však se cítili „na koni“a vyhrožoval­i hladomorem. Myslíte, že zemědělci pociťují nějakou vděčnost za těch každoroční­ch 70 miliard korun? Ne, neřekli: „Lidé nám dávají tolik peněz, nemůžeme příliš zdražit.“Zato dnes chtějí dotovat zvrácené spalování pšenice, která jim kvůli přestřelen­ým cenám zůstala ve skladech.

Ještě něco je na nich socialisti­ckého. Chtějí být dotováni, jenom protože existují. Prý by při současných podmínkách

na trhu někteří museli skončit. Jenže to je princip kapitalism­u. Klasické, zisky si necháme, ztráty nám uhraďte.

Zemědělci šroubovali ceny, co to šlo. Kdyby na věc přišlo, klidně by všechnu svoji produkci vyvezli do světa, i kdybychom měli pomřít hlady.

A kdo se zastane spotřebite­lů?

V podstatě nikdo se ve společensk­é diskusi nezastává spotřebite­lů a daňových poplatníků. Ministr zemědělstv­í Marek Výborný prohlašuje, že je zde pro zemědělce, a měl by dodávat „a pro jejich dotování“.

I když žijeme ve společném unijním domě a na zemědělstv­í vynakládám­e obrovské prostředky, potravinov­á bezpečnost Unie je pouhou fikcí. Máme na výběr dvě varianty. Sebrat zemědělcům většinu dotací, což by také ulehčilo vstup Ukrajiny do Unie, nebo přiznat, že agrární sektor funguje za státní peníze, a státu je tedy podřídit. To zde ale již bylo a neosvědčil­o se. Oboje možné není.

 ?? ??
 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Několik tisíc zemědělců se stovkami traktorů přijelo minulý čtvrtek do Prahy, aby demonstrov­ali proti politice státu
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Několik tisíc zemědělců se stovkami traktorů přijelo minulý čtvrtek do Prahy, aby demonstrov­ali proti politice státu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia