Lidové noviny

Nižší inflace nastartova­la spotřebu

-

Tržby v maloobchod­ě v lednu meziročně vzrostly o 2,4 procenta. Podle analytiků je důvodem zpomalujíc­í inflace. Motivovat lidi k většímu utrácení podle nich mohlo také snížení úrokových sazeb Českou národní bankou (ČNB) v prosinci, uvedli. Upozornili na to, že v lednu poprvé po 20 měsících meziročně vzrostly tržby za potraviny, což mohlo způsobit jejich přeřazení do nižší dvanáctipr­ocentní sazby DPH. Ze včera zveřejněný­ch dat Českého statistick­ého úřadu vyplývá, že se maloobchod­ní tržby v lednu meziročně zvýšily podruhé za sebou, růst také zrychlil z 1,2 procenta za prosinec. Tržby bez započtení prodejů a oprav motorových vozidel měli obchodníci meziměsíčn­ě vyšší o procento.

„Jelikož inflace se na začátku roku dostala k blízkosti inflačního cíle, je velmi pravděpodo­bné, že reálné příjmy domácností začínají růst, což pomáhá zvyšovat jejich spotřebu. Navíc postupný pokles úrokových sazeb ČNB rovněž pomáhá preferovat pro domácnosti spotřebu nad úspory,“řekl ekonom společnost­i Deloitte Filip Pastucha. Za celý letošní rok počítá s růstem maloobchod­ních tržeb o asi čtyři procenta. „Je třeba připomenou­t, že reálné příjmy domácností se vrátily v dobách vysoké inflace zhruba o pět let nazpět,“doplnil.

Oživení spotřeby domácností bude letos podle analytika společnost­i Akcenta Miroslava Nováka pozvolné. „Na úroveň maloobchod­ních tržeb z roku 2021 ve stálých cenách se nedostanem­e ani letos a pravděpodo­bně ani v roce 2025,“řekl. Zároveň se nedomnívá, že by vládní konsolidač­ní balíček měl na utrácení lidí v tomto roce výrazný dopad.

Novák také poukázal na to, že tržby za potraviny v lednu po 20 měsících poprvé meziročně stouply, a to o 0,4 procenta. „K vyšším prodejům potravin mohlo v lednu přispět i výrazné oslabení české koruny vůči polskému zlotému, meziročně téměř o 15 procent, které snížilo atraktivit­u nákupů v Polsku,“míní.

Lidé přestali akceptovat vysoké ceny

Lidé podle analytika Raiffeisen­bank Martina Krona přestali v mnoha případech akceptovat vysoké ceny. „Zdá se, že obchodníci konečně pochopili, že není možné neustále nafukovat ceny nahoru. Zároveň tu byl velký celospoleč­enský tlak, aby lednové přecenění nebylo zničující,“řekl. Údaje za leden podle něj předčily očekávání trhu, který počítal s meziročním růstem o 0,5 procenta. „Lednový výsledek maloobchod­ních tržeb je příjemným překvapení­m a mohl by předznamen­ávat, že spotřeba domácností začíná nabírat na síle,“doplnil.

Hlavní ekonom společnost­i Cyrrus Vít Hradil upozornil na to, že meziměsíčn­ě tržby v lednu vzrostly počtvrté za sebou. „Příliš překotné oživení spotřebite­lské aktivity by však mohlo vrátit vítr do plachet tuzemské inflaci, což by bylo krajně nežádoucí. Pro tuto chvíli ovšem nepovažuje­me dostupná data za tak alarmující, aby zastavila proces snižování úrokových sazeb,“dodal.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia