Lidové noviny

„Křehké!“Vinaři jdou proti dani

Kampaň je dalším krokem proti zdanění vína, o němž vláda uvažuje Vinaři speciální ochranu nepotřebuj­í, kontruje expert

- MIROSLAV PETR

Vizuál rozbité skleničky, trička, samolepky, speciální webové stránky a další materiály a aktivity chystá vznikající iniciativa na podporu tuzemských vinařů s názvem Pozor! Křehké. České a zejména moravské vinařství je podle ní křehký obor, který stále víc ohrožují nepříznivé vnější vlivy jako třeba plány na zavedení vyšší než nulové spotřební daně z tichého vína, a je tedy třeba ho před nimi chránit.

Patnáct vinařských zemí v EU spotřební daň z vína nevybírá a domácí producenti dělají vše pro to, aby k nim nadále patřilo i Česko, kde je dnes tiché víno jediná alkoholová komodita ušetřená platby spotřební daně.

V poslední době se však stále víc debatuje o tom, že „alkohol je jen jeden“a že zvýhodňova­t jednu komoditu nulovou daní je ekonomicky i ze zdravotníh­o hlediska nepřijatel­né.

Nezávislý agrární analytik Petr Havel připomíná, že Česko je co do spotřeby vína mimořádně nesoběstač­né. „Česko opravdu nelze označovat za vinařskou zemi. Vinařství je ale u nás významné regionálně. Pro zachování současného stavu i zavedení vyšší než nulové sazby jsou z každé strany pádné argumenty. Je to tedy především politické rozhodnutí,“uvedl analytik Havel.

Podnět na Pozor! Křehké vzešel ze spolku Dunajovské kopce – od malých vinařů z obcí Březí u Mikulova a Dolních Dunajovic. I když ostrý start kampaně přijde zhruba za dva týdny, už teď se k ochraně vinařské křehkosti hlásí první sympatizan­ti i větší uskupení jako třeba Národní vinařské centrum z Valtic.

Iniciativa – či spíš marketingo­vá akce – přichází přesně v době, kdy se téma zdanění přesunulo z debat v rámci pracovní skupiny ministra zemědělstv­í Marka Výborného (KDU-ČSL) na ministerst­vo financí a do politické roviny zástupců vládnoucí pětikoalic­e. Řeč je o spotřební dani (nikoliv DPH, která se odvádí ze všech výrobků a služeb, tedy i všech druhů alkoholu) a tichém vínu. Protože šumivá vína (sekty) jsou u nás zatížena spotřební daní (23,4 koruny z litru) už dávno.

„Spotřebka je jedno z rizik, kterým náš obor čelí. Možná v současné době nejožehavě­jší téma. Je jich ale víc,“uvedl pro LN předseda spolku Dunajovské kopce Lubomír Tichý.

„Domluva o podpoře a naší pozici k této iniciativě s vinaři byla velmi rychlá. Ještě ten den jsme objednali samolepky, trička a začali jsme pracovat na tvorbě dalších podpůrných materiálů. Vše bude distribuov­áno přes Národní vinařské centrum. Záleží nám na tom, aby se tato myšlenka šířila dál. Náš obor si nezaslouží být v jednotném prostředí EU znevýhodně­n oproti ostatním,“uvedl ředitel Národního vinařského centra Lubomír Maťák.

Pozor na počasí, škůdce a daně

Tuzemské vinařství je podle iniciátorů kampaně křehké zejména kvůli závislosti na počasí, klimatu, škůdcích, a tedy úrodě či neúrodě, konkurenci levných vín z dovozu a v poslední době hrozícím legislativ­ním změnám. Ty údajně vyženou cenu českých a moravských vín nahoru a ta se tím stanou nedostupný­mi pro většinu zákazníků, o které vinaři nenávratně přijdou.

S podobnými argumenty se k Pozor! Křehké hlásí i vinařské firmy. Jako třeba mikulovské Vinařství Volařík. „Spotřební daň bude jen další finanční zátěž, kterou v konečném důsledku zaplatí spotřebite­l. Proč? Proč jen v České republice? Nechceme žádné výjimky, chceme jen STEJNÉ PODMÍNKY, jako má celá vinařská Evropa!“napsalo vinařství na svých facebookov­ých stránkách.

Ostatně o rovných podmínkách mluví i Svaz vinařů ČR, který už loni přišel s požadavkem, že spotřební daň z tichého vína má u nás význam jen v případě, pokud Brusel prosadí jednotné zdanění v celé EU. Svaz vinařů s tímto požadavkem oslovil Evropskou komisi i českou vládu. Zatím bez odezvy.

Z okolních zemí vybírá spotřební daň z vína jen Polsko. Jinak v Evropě obecně platí, že severní země kontinentu daň vybírají (a často i hodně vysokou – viz grafika), symbolicko­u daň má i vyloženě vinařská Francie, jih Evropy s příznivými podmínkami pro pěstování révy spotřební daň nemá. Česko, přesněji spíš Morava, je tedy někde mezi. Jak geografick­y, tak i co do plochy vinohradů a produkce vína.

Tuzemskou spotřebu 20 litrů na hlavu ročně ale domácí vinaři (na rozdíl od pivovarník­ů a spotřeby piva) zdaleka nedokážou pokrýt. Dvě třetiny tuzemského prodeje zajišťuje dovoz. A zejména levný dovoz, kterému se domácí producenti musejí přizpůsobo­vat.

Méně než máku

„Chápu, že každý, kdo svou práci dělá s nadšením a dobře, je na svůj obor hrdý. Vinice ale u nás zaujímají 0,4 procenta zemědělské půdy. To je méně, než je třeba oseto mákem. A tvrdit tedy, že Česko je vinařská země a vinaři tu nutně potřebují nějakou extra zvýhodněno­u ochranu, je dost odvážné,“reaguje Tomáš Maier, agrární ekonom z České zemědělské univerzity Praha.

„Nebavíme se o dani z pěstování vína, ale z nápoje, který obsahuje nemalé množství alkoholu, což je droga jako každá jiná. Připadá mi, že všichni tady mají pocit, že alkohol ve víně je nějaký lepší a méně škodlivý než v jiných alkoholick­ých nápojích,“uvedl také Maier.

Požadavek na jednotné zdanění vína v celé EU je podle něj jen záminka, jak téma českého zdanění o mnoho let oddálit nebo úplně zastavit. Taková shoda v rámci celé EU je totiž nereálná a téměř vyloučená. „Připadá mi, že vinařská lobby a velké firmy si berou malé vinaře jako štít v boji proti dani. Na malé vinaře by se totiž daň ani nemusela vztahovat. Nebo jen v nějaké zkrácené sazbě. A znamenala by zátěž zejména pro dovoz, který zajišťuje většinu tuzemské spotřeby a na který by se vyšší daň samozřejmě vztahovala také, a na domácí velkoprodu­centy,“dodává Maier.

Argumenty stranou, rozhodne politika a síla lobby

Zavedení vyšší než nulové sazby mělo být původně součástí loni schválenýc­h desítek především daňových změn konsolidač­ního balíčku. Na poslední chvíli po neshodách v koalici toto téma vypadlo, vláda se ho rozhodla řešit extra a po jednání pracovní skupiny, kde měli vedle některých resortů zastoupení i vinaři. Jenže letos na konci února ministr zemědělstv­í Marek Výborný oznámil, že komise ukončila činnost bez shody na některé z možných variant.

Svaz vinařů prosazuje místo daně zavedení minimální ceny za obsah etanolu ve víně. Ministerst­vo financí preferuje návrhy, které vycházejí ze sazby 23,40 koruny na litr, jež nyní platí pro šumivá vína a která by mohla být pro část vinařů snížená na tři čtvrtiny, polovinu a čtvrtinu.

Vedle toho přišla výzkumná a analytická společnost PAQ Research s detailní studií – nedělat v systému sazeb spotřební daně rozdíl mezi jednotlivý­mi druhy alkoholu, daňově zvýhodnit malé pivovarník­y a vinaře a všechny alkoholick­é nápoje, včetně tichého vína, zdanit jednotným způsobem podle toho, kolik obsahují čistého alkoholu – etanolu.

Na takovém principu se v Česku dnes účtuje jen spotřební daň z lihovin, která vynáší státu nejvyšší sumu (loni 66 procent celkového inkasa z alkoholu – 13,5 miliardy korun), přestože se lihoviny na celkové spotřebě čistého alkoholu u nás podílejí jen necelými 30 procenty.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia