Lidové noviny

Lyžař Brazílie jako favorit. Brzy realita

Na sítích už má brazilskou vlajku a hrdě se prezentuje prostřední­m jménem Pinheiro. Úspěšný slalomář Lucas Braathen vyhlíží lyžařský přestup roku. Proč mění Norsko za Jižní Ameriku?

- MICHAL KOUBEK

Byl loňský říjen, seděl na tiskové konferenci, otíral si oči, ve kterých se mu leskly slzy, a oznamoval: „Končím kariéru.“

Ve třiadvacet­i letech už Nor Lucas Braathen patřil k největším hvězdám točivých disciplín. V minulé sezoně získal malý glóbus za slalom, celkem opanoval pět závodů Světového poháru a třináctkrá­t vystoupal na pódium.

A teď z ničeho nic končil. Jen dva dny před startem nové sezony. Šokující zpráva!

Jenže uplynulo pár měsíců a Braathen mnohé zaskočil znovu. Opět svolal novináře, tentokrát dorazil s úsměvem, oblečený v zeleném svetru a v portugalšt­ině spustil: „Vracím se. Budu závodit za Brazílii.“

Říkáte si, co to do něj vjelo?

Proč zimní velmoc vyměnil za zemi s největším deštným pralesem na světě? Proč se vzdal severského tréninkové­ho know-how a bude se na zasněženýc­h svazích snažit získat pozornost více než dvousetmil­ionového národa, který s takřka nábožnou úctou hltá fotbalový míč?

Na první pohled může jeho počínání znít bláznivě. Bližší pohled

ale naznačuje, že u norských zimních hegemonů není vše zrovna ideální.

Už léta zde panuje mezi reprezenta­nty a lyžařských svazem, pod který spadají právě alpské či běžecké disciplíny, napětí. Jeho hlavním důvodem jsou osobnostní a marketingo­vá práva. Závodníci totiž nemohou využívat žádnou reklamní plochu na oblečení pro

osobní sponzory, pokud jsou jiní než ti svazoví.

Pravidla platí nejen při závodech, ale i pokud jde o prezentaci mimo ně. Za jejich porušení hrozí pokuta.

Právě ta byla poslední kapkou, proč dal Braathen norské reprezenta­ci sbohem. Místo značky Helly Hansen, která má smlouvu se svazem, se totiž promenádov­al v oblečení J. Lindeberg, za což měl platit.

„Šlo o extrémně neuctivé zacházení,“vysvětlova­l v říjnu muž, který má brazilské občanství po matce a jeho celé jméno zní Lucas Pinheiro Braathen. „Vždy jsem následoval své sny a to, co mě dělalo šťastným. Ale posledních pár měsíců jsem šťastný nebyl. Proto končím kariéru. Poprvé za několik měsíců se cítím opravdu svobodný.“

S jeho rozhodnutí­m souzněla spousta slavných krajanů. Sdruženář Jarl Magnus Riiber loni řešil podobný problém, kdy na sociální sítě umístil snímky s jiným než svazovým partnerem.

Stěžují si běžci Johannes Hösflot Klaebo či někdejší hvězda Petter Northug. Oba se podle norských médií kvůli sporům rozhodli opustit reprezenta­ci a částečně si uvolnit ruce tím, že si budou přípravu hradit individuál­ně.

Sjezdař Aleksander Aamodt Kilde se kvůli vleklým neshodám s funkcionář­i pustil do právní tahanice.

A i slalomář Henrik Kristoffer­sen měl při listopadov­é návštěvě Prahy podobný názor. „Sportovci obětují strašně, opravdu strašně mnoho. Jenže od federace toho nazpět moc nedostávaj­í. A své sponzory, pokud nejde o dodavatele vybavení, mít prakticky nemohou,“líčil.

Navíc se podle něj tamní svaz o závodníky zajímá až tehdy, kdy jsou úspěšní. Jako mladému mu prý všechno platili rodiče, dokonce i v době, kdy debutoval mezi dospělými, ho stále dotovala rodina. „Až když jsem byl třetí na olympiádě, za mě nemuseli nic platit. A pak přijde federace a vezme mi skoro všechna marketingo­vá práva?“kroutil hlavou.

Norský lyžařský svaz uvedl, že ho situace mrzí, a vyčlenil skupinu, která se stížnostmi sportovců zabývá a bude se snažit dojít ke spokojenos­ti všech stran.

Ke shodě ale zatím nedošlo, problém pořád trvá. „Pokud to tak půjde dál, další případy budou následovat,“varoval Kristoffer­sen.

Braathen tak nemusí být jediný. Jeho přestupu by podle všeho nic bránit nemělo. „Vím, že se pouštím na neprobádan­ou půdu,“uvědomuje si. „Ale já se chtěl vždycky odlišit. Do sportu jsem chtěl přinést rozmanitos­t, ukázat, že je všechno možné a že nezáleží kdo jste nebo odkud jste.“

Dříve neuvěřitel­ná představa – brazilská hymna po lyžařských závodech – se tak od nové sezony možná stane realitou.

 ?? ??
 ?? FOTO ČTK A PROFIMEDIA ?? V norském dresu na svazích zářil, ale teď bude Lucas Braathen nosit helmu s brazilskou vlajkou
FOTO ČTK A PROFIMEDIA V norském dresu na svazích zářil, ale teď bude Lucas Braathen nosit helmu s brazilskou vlajkou

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia