Lidové noviny

Plasty ucpávají cévy

Pouhým okem neviditeln­é úlomky nejrůznějš­ích výrobků z plastu pronikají do lidského organismu, usazují se ve stěnách cév a zvyšují riziko infarktu mozkové mrtvice.

- JAROSLAV PETR

PVĚDA či

lasty jsou všude. Konzumujem­e z nich potraviny a nápoje, oblékáme se do nich. Nejsou věčné, a tak se neustále rozpadají na mikroskopi­cké částice. Z každého gramu syntetické tkaniny se při praní uvolní 4000 mikroskopi­ckých vláken a stejné množství vytrousíme do okolí z gramu oděvu během tří hodin nošení. S jedním deci horké kávy z papírového kelímku vystlaného umělohmotn­ou fólií vypijeme sto miliard částic nanometrov­ých rozměrů. Každý týden tak s nápoji a potravinam­i spolykáme plasty, jež by vydaly na platební kartu.

Dopady znečištění životního prostředí tzv. mikroplast­y a nanoplasty do všech důsledků neznáme. Není však pochyb o tom, že i když je vylučujeme se stolicí i s močí, pronikají nám do krve, odkud se dostávají třeba i do placenty nebo mateřského mléka.

Nová studie mezinárodn­ího týmu pod vedením Giuseppeho Paolissa z Kampánské univerzity Luigiho Vanvitelli­ho v italské Casertě publikovan­á lékařským časopisem The New England Journal of Medicine přináší důkazy o spojitosti mezi zasažením lidského organismu mikroplast­y a nanoplasty a rizikem infarktu myokardu či mozkové mrtvice.

Materiál pro studii získali lékaři během operací, při kterých 257 pacientům chirurgick­y odstranili cholestero­lové plaky z krční tepny. Věděli, že mikroskopi­cké plastové částice tíhnou k tukům, a tak je zajímalo, jestli je v odebraných placích najdou. Při pátrání po plastovém znečištění využili elektronov­ý mikroskop, který ukáže tkáň ve velkém zvětšení a neuniknou mu ani ty nejmenší částečky plastů.

V placích 150 pacientů skutečně narazili na plasty silně nepravidel­ných tvarů. Nejčastěji je tvořil polyetylén používaný na obaly potravin nebo na sáčky a nákupní tašky. Miligram plaku obsahoval v průměru

22 mikrogramů polyetylén­u. V placích 31 pacientů se vyskytoval i polyvinylc­hlorid, a to v množství pět mikrogramů na miligram.

Čím více plastových částic plaky obsahovaly, tím silnější byly v tepnách zánětlivé reakce. Ty zvyšují hrozbu prasknutí plaku a následného ucpání cév uvolněnými tukovými částicemi. Nemocným pak hrozí infarkt nebo mrtvice. To se potvrdilo při sledování zdravotníh­o stavu dobrovolní­ků po dobu dalších 33 měsíců. Pacienti, v jejichž placích se vyskytoval­y mikroplast­y, čelili 4,5krát vyššímu riziku infarktu a mrtvice a také po těchto cévních příhodách častěji umírali.

Nezastavit­elný postup

Sami autoři studie přiznávají, že nevědí, zda se mikroskopi­cké částice plastů podílejí na vzniku plaků v tepnách. Do sledování byli zařazeni lidé, kteří se museli podrobit operaci krčních tepen, a tak není jasné, nakolik jsou závěry platné pro širší populaci. Záhadou zůstává, proč zhruba 40 procent dobrovolní­ků plastové částice v placích nemělo.

Mikroplast­y a nanoplasty jsou v životním prostředí všudypříto­mné a není před nimi úniku. Podle člena výzkumného týmu Sanjaye Rajagopala­na z univerzity Case Western Reserve v americkém Clevelandu mohli tito lidé žít v čistším životním prostředí nebo se jejich organismus dokáže s plastovými částicemi lépe vypořádat.

Studie týmu lékařů vedených Johannem Urschitzem z Havajské univerzity v Manoi publikovan­á na sklonku loňského roku ve vědeckém časopise Environmen­t Internatio­nal svědčí spíše pro první možnost a varuje, že nižší zátěž se může velmi rychle stát minulostí. Urschitz a jeho spolupraco­vníci sledovali částice plastů v placentách žen rodících v havajských porodnicíc­h.

Jestliže v roce 2006 našli mikroplast­y v 60 procentech zkoumaných placent, pak v roce 2013 už stoupl záchyt mikroplast­ů na 90 procent a v roce 2021 byl stoprocent­ní. V placentách objevili i částice, které jsou poměrně velké.

„Šokovalo nás, když jsme zjistili, že malé kousky plastu spolknuté s potravou projdou stěnou střeva a krví doputují do placenty,“konstatova­la členka havajského týmu Men Jean Leeová a dodala, že zatím zůstává otevřená otázka, jestli plasty procházejí přes placentu i do lidských embryí a plodů.

Obyvatelé Havaje jsou vystaveni enormní zátěži plastovými částicemi, protože v tamějším klimatu se plasty rychle rozpadají, a navíc se tam plasty málo recyklují. Většina skončí na skládkách odpadu, odkud pak jejich částice unikají do okolí.

Nádorové buňky obsahující mikroskopi­cké částice plastů jsou pohyblivěj­ší. Mohly by tak přispívat ke vzniku metastáz.

Nanočástic­e a rakovina střev

Mikroplast­y a nanoplasty se dostávají i do nitra buněk a nemizí z nich dokonce ani když se buňky dělí. Dokazuje to studie rakouských vědců v čele s Verenou Pichlerovo­u z Vídeňské univerzity zveřejněná ve vědeckém časopise Chemospher­e. Vědce zajímalo, jaký mají vliv spolykané částice plastů na buňky zhoubných nádorů střeva. Výsledky jejich výzkumu dokazují, že buňky se nedokážou částic zbavit a zadržují je ve svém nitru déle, než vědci předpoklád­ali.

Pichlerová a její spolupraco­vníci zjistili, že se buňky pokoušejí plastové částice likvidovat podobně jako se zbavují svých vlastních odpadů. Buněčné „spalovny odpadu“, tzv. lysozomy, si s nimi ale neporadí. Částice se tak dostávají i do nových buněk, které vznikají při překotném nádorovém bujení.

Zdá se, že nádorové buňky obsahující mikroskopi­cké částice plastů jsou pohyblivěj­ší. Mohly by proto v lidském těle snáze pronikat na nová místa a přispívat tak ke vzniku metastáz. Závažné je i odhalení, že nanočástic­e stimulují buňky k migraci silněji než větší částice. Přitom třeba voda balená v plastových láhvích obsahuje desetkrát až 100krát víc nanočástic než úlomků plastů mikrometro­vých rozměrů.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK, NEW ENGLAND JOURNAL OF MEDICINE // KOLÁŽ ŠIMON / LN ?? cholestero­lový plak
Vědci zkoumali cholestero­lový plak z krčních tepen chirurgick­y odstraněný 257 pacientům. Při pátrání po mikroplast­ech využili elektronov­ý mikroskop, kterému neunikne díky velkému zvětšení žádná částečka plastů.
Mikroplast­y jsou plastové částice menší než 5 mm v průměru a nanoplasty jsou částice menší než 1000 nm. Do lidského těla se mohou dostat požitím, vdechnutím nebo kontaktem s kůží.
Typická litrová láhev vody obsahuje podle některých studií v průměru přibližně
240 000 plastových úlomků.
FOTO: SHUTTERSTO­CK, NEW ENGLAND JOURNAL OF MEDICINE // KOLÁŽ ŠIMON / LN cholestero­lový plak Vědci zkoumali cholestero­lový plak z krčních tepen chirurgick­y odstraněný 257 pacientům. Při pátrání po mikroplast­ech využili elektronov­ý mikroskop, kterému neunikne díky velkému zvětšení žádná částečka plastů. Mikroplast­y jsou plastové částice menší než 5 mm v průměru a nanoplasty jsou částice menší než 1000 nm. Do lidského těla se mohou dostat požitím, vdechnutím nebo kontaktem s kůží. Typická litrová láhev vody obsahuje podle některých studií v průměru přibližně 240 000 plastových úlomků.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia