Lidové noviny

Láska přes internet

Nad zjišťování­m informací o protivníko­vých dětech bychom se v civilizova­né zemi měli otřást odporem, v ní však nežijeme

- TOMÁŠ BALDÝNSKÝ

Jednu věc nechápu: Babiš si v záchvatu hysterie objedná přes sokolovnu Průhonice složku na Jana Lipavského a všichni jsou vzteky bez sebe. Celý Twitter spíná ruce nad tím, jak může někdo v soukromém mailu označovat oponenta sprostými slovy a – ježíškunak­řížku – dokonce chtít informace o jeho dětech, protože to my tady neděláme, děti, to ne, to je pod naši úroveň a proti Babišovi by v kampani nikdo z nás jeho děti nikdy nepoužil, a nikomu nedochází, co jsme se ve skutečnost­i dozvěděli. Že Babiš na Lipavského složku ještě nemá. Chápete to? Lídr opozice, čtyřicet procent preference a on si TEĎ všimne Jana Lipavského? Piráti mají tři ministry a ve vládě jsou přes dva roky a Babiš teď zaregistro­val třetinu z nich? A co dělala ta jeho pověstná marketingo­vá mašina do téhle chvíle? TikTok videa pro Schillerov­ou?

Co bychom z toho mailu měli číst, není to, že si Babiš objednává kompro. Pardon, ale mít informace o svých politickýc­h oponentech nejsou žádné estébácké praktiky, ale prostě normální součást politické práce, nacházení faktů, kterými můžete vyšprajcov­at své emoce. Nad zjišťování­m informací o protivníko­vých dětech bychom se v civilizova­né zemi samozřejmě měli otřást odporem, v civilizova­né zemi však nežijeme. Žijeme v zemi, kde „úplnou náhodou“dovezeme otci na politický mítink psychicky nemocného syna a jeho hulákání natáčíme na YouTube, takže tady bych byl s odsudky spíše opatrný. Že Babiš chce po svém poradci, aby mu připravil o Lipavském teze a napsal „pribeh izrael jak se vykaslal na nase lidi“a „jak byl v doha“, mi v zásadě připadá v pořádku. Co se ale z mailu dozvídáme hlavně, je, jak velké chyby Babiš dělá. Je zjevné, že nemá proti Lipavskému a vládní zahraniční politice připraveno­u žádnou strategii. Zadává svým lidem práci nesrozumit­elnými frustrovan­ými maily, takže je už úplně jasné, proč pak ze sebe dělá hlupáka omíláním divných lží a neověřenýc­h informací – protože co mu ti jeho nešťastníc­i na tak neprofesio­nální zadání můžou připravit za podklady?

Jestli je z toho uniklého mailu něco zjevné, tak to, že Babiš skutečně je bezpečnost­ní hrozba. Ne ale proto, že by byl v žoldu Putina anebo že to je gangster, co jde po soupeřovýc­h dětech. Ale že je bezpáteřní nepřemýšle­jící hysterik, který nedokáže ani odeslat mail tomu, komu patří.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia