Lidové noviny

Česko chystá delší pobyt pro Ukrajince

Jednou z podmínek má být sociální soběstačno­st uprchlíků. Oprávnění tak nemusejí získat příjemci dávek

- LENKA ŠTĚPÁNKOVÁ

Roční dočasná ochrana ukrajinský­m uprchlíkům vyprší v březnu 2025. Na ministerst­vu vnitra vzniká plán, jak jim nabídnout dlouhodobě­jší pobytové oprávnění. To ale zřejmě bude spojeno s tvrdými podmínkami – kromě bezúhonnos­ti se hovoří i o sociální soběstačno­sti. Na nový pobytový status by tak nemuseli dosáhnout ti, kteří pobírají sociální dávky. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) přitom dříve avizoval, že uprchlíky chce od příštího roku do českého dávkového systému vpustit.

V Česku je přibližně 380 tisíc uprchlíků, podle průzkumu společnost­i PAQ Research tu zhruba 180 tisíc z nich chce zůstat minimálně další dva roky. Vzhledem k vývoji války se nedá očekávat ani to, že ostatní se ve velké míře v blízké době vrátí domů. Zatím není jasné, zda se jim dočasná ochrana příští rok znovu obnoví – Evropská unie o tom bude teprve jednat. Uprchlíci, ale i jejich zaměstnava­telé proto žijí v nejistotě.

„Proces integrace je významně komplikova­nější, když člověk neví, zda bude moci zůstat, či nikoli. Ani zaměstnava­telé si nemohou být jistí, s kolika zaměstnanc­i mohou počítat, na jak dlouho mají uzavírat smlouvy. Ani je to nemotivuje k tomu, aby zaměstnáva­li uprchlíky na kvalifikov­anějších pracovních pozicích – více než 60 procent běženců pracuje pod svou kvalifikac­í,“upozornila pro LN ředitelka Konsorcia nevládních organizací pracujícíc­h s migranty v ČR Andrea Krchová.

Na evropské úrovni nyní probíhají jednání o společném postupu členských zemí po roce 2025, v Česku se řeší možnosti otevření jiných typů pobytu.

„V debatě k novele lex Ukrajina se mimo jiné diskutuje o možnosti rozšíření vstupu do standardní­ch pobytových titulů nad rámec již nyní možného sloučení rodiny, tedy možnost vystoupit ze statusu dočasné ochrany a získat pobytový status ve formě dlouhodobé­ho pobytu,“uvedl na dotaz LN mluvčí ministerst­va vnitra Ondřej Krátoška.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia