Lidové noviny

Pět let za sundání Koněva. Rusko stíhá Koláře a Stárka

-

Ruské orgány zahájily trestní řízení proti 50 politikům a státním úředníkům z pěti evropských zemí kvůli demolici pomníků sovětských vojáků. Na seznamu je i český poslanec a bývalý starosta Prahy 6 Ondřej Kolář, stejně jako současný starosta Jakub Stárek. Stíhaným by hrozilo až pět let vězení.

„Těší mne, že jsem v dobré společnost­i, a motivuje mě to do další práce,“řekl Kolář.

Padesátka obviněných

Mezi lidmi stíhanými ruskými úřady jsou i estonský ministr vnitra Lauri Läänemets, bývalý lotyšský ministr hospodářst­ví Janis Vitenbergs, předseda výboru pro obranu lotyšského parlamentu Juris Rancans či litevský poslanec Povilas Urbši, uvedl ruský telegramov­ý účet SHOT.

Rusko padesátku evropských činitelů obviňuje na základě článku 243.4 ruského trestního zákona, který trestá zničení či poškození vojenských hrobů a památníků těch, kteří „zemřeli při obraně vlasti nebo jejích zájmů nebo přispěli k ruským vojenským úspěchům“jak na území na Ruské federace, tak i za jejími hranicemi.

SHOT přímo zmiňuje pomník sovětského maršála Ivana Koněva v Praze, jehož sochu nechal tehdejší starosta Prahy 6 Kolář v roce 2020 odstranit z náměstí Interbrigá­dy v Bubenči. Rusko demolici v té době označilo za zločin, který nezůstane bez odpovědi.

Zatykač na premiérku

Minulý měsíc Rusko vydalo zatykač na estonskou premiérku Kaju Kallasovou a další pobaltské činitele za „nepřátelsk­é kroky vůči historické paměti“. Portál Nastojašče­je vremja dal věc do souvislost­i s odstraňová­ním sovětských památníků v Pobaltí po začátku ruské invaze na Ukrajinu v roce 2022.

Kallasová v reakci uvedla, že se jím nenechá umlčet a že jde o důkaz, že dělá správnou věc.

 ?? Krybus. FOTO MAFRA – D. MATERNA ?? Koněv se šeříky v ruce. Pomník stál v Praze do roku 2020, autorem byl Zdeněk
Krybus. FOTO MAFRA – D. MATERNA Koněv se šeříky v ruce. Pomník stál v Praze do roku 2020, autorem byl Zdeněk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia