Lidové noviny

Extra schůze k Babišovi má být příští úterý

- (Královéhra­decko)

Mimořádná schůze sněmovny ke krokům předsedy opozičního hnutí ANO Andreje Babiše by se měla konat v úterý, řekl v Sadové na Královéhra­decku premiér Petr Fiala (ODS). Lídři pěti koaličních stran se na jejím svolání shodli v úterý. Podle Fialy je důvodů pro schůzi více, nicméně bezprostře­dním impulsem je e-mail, ve kterém Babiš žádal od svých spolupraco­vníků citlivé informace o ministru zahraničí Janu Lipavském (Piráti).

Koalice chce schůzi uspořádat kvůli tomu, jak Babiš komentuje zahraničně­politické události, ale i bezpečnost a další záležitost­i, řekl Fiala. „Bezprostře­dním impulsem je e-mail, který omylem poslal na nějakou jinou adresu a v plné nahotě ukazuje způsob práce a uvažování Andreje Babiše,“vysvětlil. Babiš místo argumentů a alternativ­ních řešení hledá způsoby, jak soupeře dehonestov­at, míní Fiala. Zájem o rodiny oponentů je něco, co do politiky nepatří, dodal.

Lipavský v neděli v České televizi uvedl, že bývalý premiér Babiš začíná být kvůli svým výrokům bezpečnost­ním ohrožením Česka. Babiš následně v e-mailu svým spolupraco­vníkům napsal, aby mu o Lipavském připravili podklady, včetně informací o dětech, uvedl v pondělí web Novinky.cz.

Babiš tvrdí, že nesháněl kompromitu­jící materiály, ale jen podklady z veřejných zdrojů, aby mohl reagovat na Lipavského výroky o Ukrajině. Později se na síti X omluvil za vulgární výraz, jejž na adresu šéfa české diplomacie použil, na svém postupu jinak nevidí nic špatného. V reakci na rozhodnutí koalice svolat mimořádné jednání pak kritizoval kabinet. „Lidé v této zemi chudnou, jsme nejhorší v EU, vláda nezvládá řídit zemi, ale zabývat se budeme jedním soukromým e-mailem. To mluví za všechno,“sdělil.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia