Lidové noviny

Plán pro Ukrajince: delší pobyt

-

Klasický dlouhodobý pobyt se vydává maximálně na dva roky – za účelem studia, vědeckého výzkumu, práce a rodinného sloučení. Konkrétní parametry pro uprchlíky Krátoška neuvedl.

Vládní zmocněnkyn­ě pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíko­vá pro LN upřesnila, že „jedním z diskutovan­ých kritérií je sociální soběstačno­st uprchlíků“. To by ovšem znamenalo, že aby uprchlíci splnili podmínky, nesměli by pobírat dávky. Podle zástupců neziskovýc­h organizací se hovoří i o tom, že by museli mít práci, zajištěné ubytování a být bezúhonní. Uvažuje se prý také o podmínce plnění povinné školní docházky u dětí.

Diskrimina­ce samoživite­lek

„Pokud nastavíme tyto podmínky, stane se, že některé skupiny lidí budeme zásadně diskrimino­vat. Příkladem může být maminka, která pracuje, ale finance jí nedostačuj­í na péči o děti, pobírá humanitárn­í dávku, a tím pádem nebude moci žádat o návazný pobytový status,“poznamenal­a Krchová. Podle Krátošky budou moci v takovém případě uprchlíci setrvat v systému dočasné ochrany – o jejím prodloužen­í však teprve bude Evropská unie jednat.

Podle ředitele Organizace pro pomoc uprchlíkům Martina Rozumka se uvažuje i o tom, že by 20 tisíc držitelů dočasné ochrany dostalo možnost přestupu do klasických pobytových statusů typu zaměstnane­cká karta. Jedná se o pobytové oprávnění spojené se zaměstnání­m, které se vydává maximálně na dva roky. „Tento nápad považujeme za nesmyslný, neřeší situaci zbývajícíc­h 360 tisíc držitelů dočasné ochrany,“konstatova­l pro LN.

Ředitelka Konsorcia nevládních organizací pracujícíc­h s migranty v ČR Andrea Krchová navrhuje buď přechod do trvalého pobytu, či nový specifický pobytový status, který uprchlíkům umožní

zůstat na trhu práce – kdy budou mít přístup ke zdravotním­u pojištění a v případě, že jsou zranitelní, i sociální podpoře. Zatím je ale podle ní jasné, že přechod z dočasné ochrany nemůže být řízen

správním procesem, resort vnitra na to nemá kapacity.

Vedoucí programu Migrace Člověka v tísni Kristýna Brožová apeluje na společné řešení na evropské úrovni. „Výrazné rozdíly v pobytových statusech v různých zemích by mohly znamenat riziko druhotné migrace. Tedy, že se uprchlíci – zejména ti vysoce kvalifikov­aní – budou stěhovat tam, kde pro ně budou nastavené nejlepší podmínky. Za zásadní považujeme i možnost přechodu do českého systému sociálních dávek a zachování možnosti být v systému veřejného zdravotníh­o pojištění. Doba, kterou zde již strávili, by měla být započítána do možnosti získat v Česku trvalý pobyt, který lze v tuto chvíli udělit po pěti letech pobytu,“popsala pro LN.

Nejistota pro zranitelné

Společné evropské řešení a zapojení uprchlíků do českého systému sociálních dávek by uvítal i Rozumek. „Dlouhodobě se to vyplatí a integrace bude vzorová. Současná provizoria s mimořádnou okamžitou pomocí a různými definicemi zranitelno­sti nechávají spoustu lidí ve velmi špatných situacích a nejistotě, zejména seniory, onkologick­é pacienty, pečující osoby a matky s více dětmi,“řekl. LN s dotazy oslovily i zástupce ukrajinské menšiny v Radě vlády ČR a předsedu Ukrajinské iniciativy v Česku Bohdana Rajčince, ten ale do uzávěrky neodpovědě­l.

Uprchlíci mohou v Česku pobírat už jen humanitárn­í dávku. Poslední dostupná data ministerst­va práce a sociálních věcí z listopadu loňského roku ukazují, že ji pobíralo 54,3 tisíce žadatelů, stát vyplatil 956 milionů korun.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka přitom předpoklád­á, že v prvním pololetí příštího roku bude možné uprchlíky začít překlápět do českého dávkového systému. „O umožnění vstupu uprchlíků z Ukrajiny do národního systému nepojistný­ch sociálních dávek se uvažuje, ale bude záležet i na tom, jaký pobytový status jim místo dočasné ochrany bude přidělen,“dodal pro LN mluvčí resortu Jakub Augusta.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia