Lidové noviny

Musíme ubrat ze záchrany planety

Zelený trend v Evropě se přibržďuje, říká ministr pro evropské záležitost­i Podle něj je sice třeba zachránit planetu, ale zároveň zachovat konkurence­schponost průmyslu a určitý životní standard.

- MAREK HUDEMA

Ministr Martin Dvořák (STAN) připouští, že možná dojde i k posunutí termínu, do kdy chce Evropská unie dosáhnout uhlíkové neutrality. Tedy oddálení doby, kdy Evropa fakticky ukončí vypouštění plynů způsobujíc­ích oteplování planety do ovzduší.

V posledních týdnech Evropu zasáhly protesty zemědělců. Vadí jim, že i na ně dopadá, byť se jich zatím přímo netýká, naplňování cílů evropské Zelené dohody, tedy snaha omezit změny klimatu. Má se vyhovět jejich požadavkům?

LN

Není to problém jenom zemědělců. Co se týče Zelené dohody či Green Dealu, problém je ještě akutnější v automobilo­vém průmyslu a v řadě dalších oblastí. Je evidentní, že hodně prozelený trend se pomalinku přibrzďuje a velmi pravděpodo­bně v novém Evropském parlamentu bude přibrzďová­ní ještě viditelněj­ší. Na jedné straně je potřeba zachránit planetu, kterou chceme předat dětem a vnoučatům v obyvatelné­m stavu, na druhé straně je tu schopnost evropských firem a producentů konkurovat na světovém trhu firmám z Ameriky nebo z Číny či obecně z Asie.

Jak tedy dál? Martin

LN

Postupně se dochází k tomu, že přes veškerou úctu či respekt k budoucnost­i planety, ambicí bylo možná příliš mnoho a bude potřeba trošku ubrat. Naše firmy a lidé si chtějí zachovat běžný standard a na větší regulace zatím nejsou připraveni. Co se týče zemědělstv­í, tam je to podle mě trošku jinak. Nejsem odborník na zemědělstv­í, ale protože už se pohybuju v politice docela dlouho, uvědomuji si, že zemědělstv­í kromě toho, že má jaksi produkovat výrobky k jídlu, má i nějakou krajinotvo­rnou funkci, dává zemi ráz a kvalitu života. Přináší spoustu benefitů, které nejsou čistě ekonomické. A z toho důvodu i pro mě, který jsem jinak fanouškem ekonomický­ch řešení, dává smysl zemědělstv­í udržovat při životě a pomáhat mu.

Takže si máme platit zemědělský skanzen a připlatit si za dražší jídlo?

LN

To jsem úplně neřekl. Ale můžeme si vybrat, jestli na tom kterém místě bude pole, jež bude většinu roku zelené, anebo jestli tam bude stát betonová krabice, kde se budou skladovat výrobky na prodej v Amazonu.

Nedáváme ale zemědělcům trochu moc? Dotace do zemědělstv­í tvoří přes 30 procent unijního rozpočtu plus jsou tu národní dotace.

LN

To je politické rozhodnutí – Evropa je silně ovlivňovan­á zemědělský­mi politikami, zejména protože velké země mají velké farmáře, velké zemědělce a snaží se je udržet při životě. A znovu můžu jenom opakovat, že jestli mají hodně nebo málo na dotacích, je věc, kterou si netroufám posoudit. Beru to jako fakt, a dokonce beru i jako oprávněný protest zemědělců, o kterém si myslím, že dojde naplnění. Snažíme se jim ubrat byrokracii, administra­tivu, která je spojená s dotacemi. Na to si zemědělci a farmáři stěžují zcela oprávněně.

A pokud jde třeba o standardy ekologické­ho zemědělstv­í, ochrana krajiny by se měla rozvolnit ještě víc, než se to stalo nedávno? Horší příroda, horší potraviny a více peněz pro zemědělce?

LN

Není to tak, že bychom sypali peníze do zemědělstv­í pro to, aby mohlo vyrábět horší produkty. Zemědělci protestují proti tomu, kolik půdy se nechává ladem. Dostali dočasnou úlevu v lednu od ministerst­va zemědělstv­í na základě unijních předpisů a teď by tam na těch polích mohly být louky a stromečky. Však i louky musí občas někdo posekat. Netěší mě ale, jakou rychlostí ztrácíme zemědělsko­u půdu. Jak říkal jeden starý indián, teprve až pokácíte poslední strom, až otrávíte poslední řeku, až ulovíte poslední rybu, přijdete na to, že se peníze nedají jíst. Tahle planeta, na které žijeme, se nedá vytěžit úplně do nuly. Musíme ji chránit a to stojí peníze.

Myslíte si, že dojde v Evropě ke změně cílů Zelené dohody, k posunu limitů, do kdy má být dosaženo uhlíkové neutrality?

LN

Zelená dohoda je jenom stanovení cílů, které v době, kdy byly stanoveny, dávaly tehdejším lídrům smysl a zdálo se jim, že musíme teď hned začít věc řešit. Já jim to nemám za zlé, ale dostává se to do konfliktu s tím, že pokud tady budeme žít super ekologicky a super ekologicky pracovat a produkovat, tak se může stát, že naše výrobky nebudou konkurence­schopné na světovém trhu. Zároveň je ochrana planety zásadní. Osobně trpím environmen­tální úzkostí a považuji za potřebné se těmito otázkami zabývat. Myslím si, že by bylo správné, abychom se všichni ve své spotřebě trošku

omezili, protože už dneska je spotřeba opravdu velmi luxusní. Abychom planetu nespotřebo­vali dřív, než do ní dorostou další generace. Ukazuje se ale, že tato ambice byla zřejmě příliš vysoká.

Green Deal není příčinou všeho zla, je to soubor mnoha opatření, která v konečném důsledku mají přinést benefity. Abychom měli čisté studánky, abychom měli remízky, aby naše ptactvo nevyhynulo a abychom měli hmyz, který bude schopen opylovat a tak dále. Pak je tady ta další věc, jestli jsme, nebo nejsme schopni zabránit oteplování planety a jestli se nakonec planeta sama nezblázní dřív a nezastaví podmořské proudy a zda nepřijdou obrovské mrazy. Je zjevné, že planeta se v současné době otepluje, a je logickou reakcí snažit se tomu nějakým způsobem zabránit, nebo alespoň to zpomalit.

LN Cíle dosažení uhlíkové neutrality by se tedy měly posunout dál do budoucna?

Myslím si, že budoucí politická reprezenta­ce v reakci na to, jak se dneska chová a jak reaguje populace,

včetně zemědělců, přistoupí na tlak veřejnosti a bude ochotná současné normy změnit nebo perspektiv­y posunout dál do budoucna.

LN Někdy se o vás mluví jako o zbytečném ministru. K čemu je ministr pro evropské záležitost­i?

Doufám, že zbytečný nejsem. Ve vládě je 18 členů a všichni mají svou odbornou roli. Na vládě se diskutuje i o věcech, které nejsou jen resortní. Jde o záležitost­i, které jsou zásadní pro tuto zemi. Ale vy se asi ptáte na moji resortní roli. Co se týče mého portfolia, tak mojí funkcí je nějakým způsobem otevírat nebo zastřešova­t věci, které právě nejsou úplně resortní, nespadají třeba do resortů ministerst­va zemědělstv­í nebo ministerst­va průmyslu, zdravotnic­tví, ale měla by je řešit vláda jako taková. Týkají se Evropy. Zastupuji Česko v Radě pro obecné záležitost­i, kde se řeší věci, jako je budoucí rozšiřován­í Evropy či jestli bude potřeba zvyšovat počet evropských poslanců a komisařů. Jde tam o problémy dodržování principů právního státu

a bavíme se tam také o Ukrajině. Nějakou dobu trvá připravit podklady a sjednotit názory vlády, jednotlivý­ch ministerst­ev a úřadů. Vždy dávám jeden příklad, který je nejsrozumi­telnější, ačkoliv nevím, jestli reálně nastal. Když se budeme bavit o tabáku, jiným způsobem na něj budou nahlížet zemědělci a jiným způsobem ministerst­vo zdravotnic­tví. Pokud mají různé názory, je mojí povinností předložit to na vládním výboru pro Evropskou unii, který většinou probíhá před jednáním vlády. Případně pokud jsou neshody hluboké, vláda se rozhodne je řešit třeba na úrovni předsedů koaličních stran.

LN Musí pro to být zrovna ministr pro Evropu? Dlouhá léta nám na to stačil státní tajemník u Úřadu vlády.

Měli jsme ale taky pět ministrů pro Evropu. Bavil jsem se o tom s premiérem a on mi říkal, že rozhodně chtěl mít ministra pro evropské záležitost­i, i kdybychom bývali neměli evropské předsednic­tví. Česko si stále víc uvědomuje, jak významná položka naší politiky to je. Není to klasická zahraniční politika, není to bilateráln­í diplomacie mezi státy, není to ani jen domácí politika.

Opravdu si to ale uvědomuje tahle vláda, kde nejsilnějš­í vládní strana ODS se sama označuje za eurorealis­tickou a cítí k Unii určitou skepsi?

LN

Měli bychom si na férovku říct, že největší vládní strana ODS má 34 poslanců a druhá největší vládní strana, tedy Starostové, má 33 poslanců, takže poměřovat si svaly v tomto případě není asi to podstatné. Zásadním tmelem vlády byla snaha nepřipusti­t další agrofertiz­aci naší země a propadání se do populismu, který bezbřehým způsobem rozhazoval peníze, takže hrozil náraz do dluhové brzdy, což je poslední krok před kolapsem ekonomiky. To se podařilo splnit. Navíc se objevily krize, dozníval covid, a pak přišla agrese Ruska proti Ukrajině, energetick­á krize, půl milionu migrantů z Ukrajiny, byla tu spousta naléhavých úkolů, takže další věci musely stranou. Vzniklo zlaté pravidlo, že pokud na něčem není shoda všech pěti koaličních stran, tak to teď nebudeme řešit.

Schodek rozpočtu je ale stále obří, loni byl třetí nejvyšší v historii. A co si představuj­ete pod pojmem deagrofert­izace?

LN

Schodek je výrazně nižší, než byl, když jsme nastupoval­i. Když máte tak obrovské množství mandatorní­ch a kvazimanda­torních výdajů, se kterými nejde pohnout, je obtížné začít šlapat na brzdu. Navíc to přináší značné politické ztráty a přes to jsme se odhodlali to udělat. Myslím si, že schodek 288 miliard byl maximum možného. Vláda mohla spořit víc, ale je otázka, kolik lidí bychom tím vyhnali do ulic a na protestní akce. Už teď musíme čelit řadě velice agresivníc­h útoků, že jsme něco ukradli důchodcům a dalším. Což není pravda. Bohužel ne všechno je v politice racionální a ne všechno racionální je politicky průchodné.

Pokud jde o deagrofert­izaci, základní spojovací tmel této pětikoalic­e byl to, že už nechceme dopustit, aby se dále tahle země agrofertiz­ovala a stávala se pobočkou jedné holdingové firmy.

Jste tedy proti splývání soukromých záležitost­í se státem? Jak je možné, že jste z úředních peněz platil úpravu svých soukromých webových stránek?

LN

Web je plněn výlučně agendou a veřejnými výstupy mne jako ministra pro evropské záležitost­i, nejde tak o soukromou prezentaci. Web byl drobně upraven, aby i to, že jde o web ministra, bylo na první pohled jasné. Tuto úpravu si financuji sám a nepůjde tak o změnu webu, která by byla fakturován­a Úřadu vlády.

 ?? FOTO MAFRA – ANNA BOHÁČOVÁ ?? Green Deal není jen zlo. Jde o opatření, které jednou přinese zisk, říká Martin Dvořák.
FOTO MAFRA – ANNA BOHÁČOVÁ Green Deal není jen zlo. Jde o opatření, které jednou přinese zisk, říká Martin Dvořák.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia