Lidové noviny

Europoslan­ci dali pravidla užití AI včetně sledování lidí

-

Europoslan­ci včera schválili nová pravidla pro použití umělé inteligenc­e (AI). Některé systémy chce Evropská unie zcela zakázat, další nástroje, například algoritmy na rozpoznává­ní obličejů ze záznamů digitálníc­h kamer, mají podléhat silné regulaci.

Například Piráti s konečnou verzí Aktu o AI spokojeni nebyli, a proto hlasovali proti. Legislativ­a totiž podle nich právě plošné rozpoznává­ní obličejů legalizuje. Za pomoci AI a biometrick­ých kamer, které umí podle obličejový­ch rysů rozpoznat identitu člověka, lze šmírovat lidi. Podle pirátského europoslan­ce Marcela Kolaji jde o velké zklamání a promarněno­u příležitos­t jasně v celé Evropě odmítnout autoritářs­ké praktiky, které známe z Číny či Ruska.

„Zákon o umělé inteligenc­i měl mimo jiné zakázat ty nejvíce nebezpečné způsoby využití a nastavit základní mantinely, za které technologi­i v zájmu lidských práv prostě pustit nemůžeme. Bohužel v případě biometrick­ých kamer dělá pravý opak,“upozornil Kolaja.

„Programy využívajíc­í AI umí v reálném čase sledovat, kdo, kdy a kde s kým je. V nesprávnýc­h rukou jde o děsivý nástroj plošného sledování lidí, což vidíme třeba v dnešním Rusku. Tam jsou nainstalov­ány třeba v metru a zneužívány ke špehování těch, kdo si dovolí mít ,nesprávný‘ názor,“dodal.

Zákon o umělé inteligenc­i je dle expertů prvním svého druhu na světě a mohl by ovlivnit podobné normy také v zemích mimo EU. Nařízení zavádí klasifikac­i technologi­í podle způsobu využití a nastavuje různé úrovně omezení podle míry souvisejíc­ích rizik. Nová pravidla by měla zajistit, aby umělá inteligenc­e byla bezpečná, respektova­la základní práva EU a podporoval­a inovace. Pro novinku hlasovalo 523 europoslan­ců, proti jich bylo 46 a 49 se zdrželo.

Asi největší spory se v Evropském parlamentu vedly právě ohledně používání AI k biometrick­ému sledování v reálném čase. To bylo v původní pozici Evropského parlamentu zcela zakázáno, při vyjednáván­í s členskými státy se ale do návrhu opět dostalo.

Text nařízení, o kterém se včera hlasovalo, je dojednaným kompromise­m mezi vyjednavač­i Evropského parlamentu, Evropskou komisí a belgickým předsednic­tvím v Radě EU, které zastupuje jednotlivé členské státy. Mnozí europoslan­ci regule ocenili.

„Podařilo se dosáhnout ochrany základních práv občanů, ale zároveň necháváme prostor pro inovace,“uvedla například dánská europoslan­kyně Karen Melchiorov­á z liberální frakce Renew.

Podle české europoslan­kyně Dity Charanzové z frakce Renew bychom se neměli vzdávat AI z důvodu strachu. „U každé inovace existují rizika,“uvedla Charanzová v úterní rozpravě.

„Programy využívajíc­í AI umí v reálném čase sledovat, kdo, kdy a kde s kým je. V nesprávnýc­h rukou jde o děsivý nástroj plošného sledování lidí.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia