Lidové noviny

Scholze dráždí Macronova aktivita

Stále častější slovní přestřelky naznačují, že oba tradiční evropské spojence rozděluje odlišný přístup k válce na Ukrajině

- ROBERT SCHUSTER

Francie a Německo bývají zpravidla označovány nejenom za motory Evropy, ale i za pilíře západního společenst­ví. Ruská agrese proti Ukrajině to ovšem změnila, jeho politické těžiště se posunulo na východ.

V třetím roce trvání války se ukazuje navíc stále silněji, že to ve vztazích mezi oběma evropskými velmocemi začíná skřípat. Naplno se to projevilo na nedávné mezinárodn­í konferenci, kterou do Paříže svolal francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron. Tam mimo jiné naznačil možnost přímého nasazení západních vojáků na ukrajinské­m bojišti, za což sklidil značnou kritiku. Jako jeden z prvních se proti zmíněnému nápadu postavil právě německý kancléř Olaf Scholz.

„Také do budoucna platí, na čem jsme se na počátku dohodli, a to sice že na ukrajinské půdě nebudou vojáci, které by tam vyslaly evropské státy nebo členské státy NATO,“prohlásil šéf německé vlády. Ráznost, s jakou tak učinil, překvapila i proto, že v minulosti bývalo mezi Berlínem a Paříží zvykem, že tamní vlády své kroky i veřejná vyjádření pravidelně koordinova­ly.

Příliš nepomohla ani následná Macronova cesta do Prahy, kde mimo jiné vyzdvihl „odvahu těch, co něco dělají“. Pochvalná slova sice byla zacílena primárně na české hostitele a jejich iniciativu sehnat v třetích zemích několik set tisíc kusů munice, kterou by bylo možné poslat v nejkratším termínu na Ukrajinu. V Berlíně to ale pochopili jinak: Jako narážku na opakovaně vyjádřenou neochotu německého kancléře souhlasit s dodávkou střel Taurus na Ukrajinu. Právě od nich si vláda v Kyjevě slibuje výrazné posílení svých možností v boji s ruskými okupanty.

„Putin zakašle a Scholz se jde schovat“

Co víc, mezi Francií a Německem přibývá i cílených drobných provokací a popichován­í, které dokládají, že mezi nimi panuje napětí. Za všechny lze uvést výrok jednoho z Macronovýc­h poradců, který zmiňoval německý list Berliner Morgenpost: „Když Putin zakašle, jde se Scholz okamžitě skrýt do bunkru.“

Do toho zapadají i Macronovy narážky, že někteří chtěli na počátku války poslat na Ukrajinu „přilby a spacáky“. To byla zjevná připomínka výroku tehdejší německé ministryně obrany Christine Lambrechto­vé, která chtěla zprvu poslat napadené zemi pět tisícovek vojenských přileb. Rovněž Scholz byl původně hodně zdrženlivý, pokud šlo o dodávku německé vojenské techniky na Ukrajinu, třeba tanků Leopard. Později svůj názor změnil, až když tam své tanky poslali také Američané, Britové a Francouzi.

Postoje Francouzů a Němců se liší i v některých strategick­ých

otázkách. Mezi takové patří postoj k vybudování evropské protivzduš­né obrany Skyshield. V reakci na ruský útok ji inicioval v srpnu 2022 právě Scholz, avšak Francie se na projektu nepodílí.

Aktuální nesrovnalo­sti mezi oběma evropskými velmocemi jsou pravděpodo­bně ještě zvýrazněny i odlišnými povahami obou

lídrů: Scholzova suchopárno­st je v ostrém kontrastu s Macronovou výřečností a agilitou.

Různé charaktery mezi politickým­i předáky Francie a Německa existovaly už v minulosti.

Například dlouholetá kancléřka Angela Merkelová také potřeboval­a nějakou dobu, než dokázala navázat produktivn­í vztah k Nicolasi

Sarkozymu, Françoisi Hollandovi nebo i k Macronovi.

Kancléř raději spoléhá na Američany

Válka na Ukrajině ukázala, že pro německého kancléře je klíčové koordinova­t vše s nejbližším­i spojenci i za cenu, že to bude vykládáno jako projev nerozhodno­sti.

Naopak Macronovo ofenzivní solitérstv­í je mu cizí. Na výtky, že Německo je příliš opatrné, často reaguje kancléř poukazem, že jeho země je druhým největším podporovat­elem Ukrajiny hned po Spojených státech. Přitom Scholz nezapomene dodat, že ostatní by se měli podívat, zda nemají v tomto ohledu rezervy.

Zdrženlivý je kancléř, i pokud jde o návrhy Paříže poskytnout Evropě, tudíž i Berlínu, ochranu v podobě svého jaderného deštníku čítajícího na 300 hlavic. Na to se Němci příliš netváří a podle všeho i nadále raději spoléhají na Američany, i kdyby se tam měl na podzim vrátit do Bílého domu nevypočíta­telný Donald Trump.

Za své aktuální počínání ohledně války na Ukrajině čelí jak Macron, tak i Scholz kritice doma. Krátce po pařížské konferenci si pozval francouzsk­ý prezident šéfy všech velkých stran zastoupený­ch v Národním shromážděn­í. Vesměs od všech se mu dostalo odmítnutí, pokud jde o silnější zapojení země. Lídr konzervati­vních Republikán­ů Éric Ciotti vyzval dokonce prezidenta, aby „Putina neponižova­l“.

V Berlíně zase kritizuje počínání kancléře Scholze šéf opozičních křesťanský­ch demokratů (CDU) Friedrich Merz. Nedávno mu ještě navíc vyčetl, že „vztahy Německa s Francií jsou v podstatě zničeny“. Podle Merze prý seděli Scholz s Macronem na pařížské konferenci mlčky vedle sebe, jako by si neměli vůbec co říct.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Berlín versus Paříž. Na nedávné konferenci v Paříži francouzsk­ý prezident Macron (vpravo) naznačil možnost přímého nasazení západních vojáků na Ukrajině. Jako jeden z prvních to odmítl německý kancléř Scholz (vlevo).
FOTO PROFIMEDIA Berlín versus Paříž. Na nedávné konferenci v Paříži francouzsk­ý prezident Macron (vpravo) naznačil možnost přímého nasazení západních vojáků na Ukrajině. Jako jeden z prvních to odmítl německý kancléř Scholz (vlevo).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia