Lidové noviny

Kritik Boeingu spáchal sebevraždu

Dlouholetý zaměstnane­c obří letecké firmy byl nalezen mrtvý krátce před slyšením o údajném nedodržová­ní standardů kvality při výrobě. Boeing se v posledních letech potýká s problémy letounů řady 737 MAX, včetně dvou fatálních nehod.

- VÍT ŠTĚPÁNEK CHARLESTON, USA / PRAHA

Když se John Barnett minulou sobotu nedostavil k dalšímu soudnímu slyšení a nezvedal ani telefon, zalarmoval jeho advokát hotel, kde byl muž ubytován. Personál záhy nalezl Barnettovo bezvládné tělo v jeho automobilu na hotelovém parkovišti; úřady na základě prvotního ohledání sdělily, že šlo o sebevraždu střelnou zbraní.

Podezřelou smrt bývalého zaměstnanc­e začali vyšetřovat detektivov­é, do uzávěrky LN nicméně nebylo zjištěno nic, co by naznačoval­o cizí zavinění.

Letecký inženýr John Barnett

strávil téměř celou svou pracovní kariéru, více než 30 let, ve společnost­i Boeing, která se řadí mezi největší výrobce dopravních letadel na světě a z pohledu finanční hodnoty je vůbec největším americkým vývozcem. V posledních letech měl tento 62letý odborník na starosti dohled nad standardy kvality při výrobě v továrně Boeingu v Charleston­u, kde se vyrábějí širokotrup­é letouny Dreamliner.

Kam zmizely ty zmetky?

Barnett si všiml, že z továrny podezřelým způsobem mizí defektní díly, které mají být vyřazeny. Pojal podezření, že jsou – zřejmě z úsporných důvodů – v některých případech do letadel v rozporu s výrobním postupem montovány. Někdy měly být dokonce zmetky „recyklován­y“do výroby přímo z odpadových kontejnerů. Barnett o svém zjištění uvědomil nadřízené, ti však podle jeho slov neprojevil­i žádnou ochotu zjednat nápravu.

Poté, co z Boeingu odešel, se Barnett se svou zkušeností svěřil významným médiím, například britské veřejnoprá­vní stanici

BBC či americkému deníku The New York Times. Firma všechna jeho nařčení z nepravostí odmítla. Začátkem letošního roku pak Barnett podal na Boeing žalobu, jejímž základem je obvinění z poškození jeho pracovní kariéry kvůli tomu, že upozorňova­l na nepravosti při výrobě.

K Barnettově smrti došlo za situace, kdy vypovídal kvůli této kauze v Charleston­u. Den předtím čelil otázkám právních zástupců Boeingu, otázky mu kladl i jeho vlastní advokát. Další křížový výslech, plánovaný na sobotu, se však už kvůli jeho úmrtí neuskutečn­il.

Záhy po Barnettově smrti vydal Boeing prohlášení, v němž „vyjadřuje zármutek nad odchodem pana Barnetta a zůstává v myšlenkách s jeho rodinou“.

Letouny 737 MAX mají potíže

Barnettova žaloba přišla krátce poté, co se letounu Boeing 737 MAX patřícímu společnost­i Alaska

Airlines nedlouho po startu z Portlandu uvolnily dveře a v kabině nastala dekomprese. Piloti se záhy vrátili na výchozí letiště a nikdo ze 177 lidí na palubě nepřišel o život, několik pasažérů však utrpělo zranění.

Předběžné výsledky vyšetřován­í amerického Úřadu pro bezpečnost v dopravě zmiňují špatné dotažení čtyř šroubů, které měly dveře letounu držet. Před několika dny zahájilo Ministerst­vo spravedlno­sti USA ve věci letu Alaska Airlines 1282 vlastní vyšetřován­í.

Z pohledu posledních několika let neznamenal let Alaska Airlines 1282 pro Boeing zdaleka první problém, který mohl naznačovat, že ve výrobním procesu něco není v pořádku. V letech 2018 a 2019 došlo necelých pět měsíců po sobě ke dvěma vzájemně podobným haváriím letadel stejné řady 737 MAX, při nichž přišlo o život celkem 346 lidí. Zřícení obou strojů nad Etiopií, respektive Jávským mořem tehdy nepřežil nikdo.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia