Lidové noviny

Peking fandí ve volbách Trumpovi

Nevypočita­telnost a neloajálno­st Trumpa vůči spojencům USA nahrává čínské expanzi, včetně násilného připojení Tchaj-wanu

- LUBOŠ JIRSA

Minulý týden Američané žili jedním z vrcholů předvolebn­í sezony – takzvaným superúterý­m. Mimo jiné se potvrdilo, že Donald Trump má v listopadov­ých volbách velkou šanci na návrat do prezidents­kého křesla.

Se zájmem situaci sledují i jedni z hlavních amerických rivalů – Číňané. Byť se tamní vedení k volbám v USA oficiálně nevyjadřuj­e, mnohé nasvědčuje tomu, že návrat Trumpa do Bílého domu by byl pro Peking příznivějš­í variantou než setrvání současného prezidenta Joea Bidena.

Podle Filipa Šeboka z Asociace pro mezinárodn­í otázky (AMO), který se zaměřuje na domácí i zahraniční politiku Číny, na čínskou preferenci Trumpa poukazuje analýza zájmů Pekingu. „Návrat Trumpa by přinesl destabiliz­aci do vztahů mezi USA a jejich spojenci, především v případě Severoatla­ntické aliance,“řekl Šebok LN.

Připomněl tak expreziden­tovo šokující prohlášení z minulého měsíce, kdy Trump pohrozil členským státům NATO, že pokud nebudou dávat dostatek peněz na obranu a napadne je Rusko, Američané jim – pokud on bude prezidente­m –, na pomoc nepřijdou.

Trump by obětoval Evropu...

Tím by však Trumpův rozkol se spojenci podle Šeboka neskončil. „Hrozí například i plošným uvalením cel na importovan­é výrobky, což by mohlo vést k obchodní válce USA s Evropskou unií. Čína by měla možnost využít obavy Evropy o spolehlivo­st USA a pokusit se vrazit klín do transatlan­tických vztahů,“soudí odborník AMO.

Nejspíš by se tak opakoval trend z doby první Trumpovy vlády v letech 2017 až 2021. „V takovém případě by Washington preferoval unilaterál­ní řešení bez koordinace se spojenci... To by Čína mohla využít a prezentova­t se jako zodpovědná a konstrukti­vní velmoc,“doplnil Šebok.

Vládě současného prezidenta Joea Bidena se přitom podle Šeboka naopak dařilo vůči Číně držet efektivní přístup právě i díky spolupráci se spojenci. Bidenovi se prý také povedlo zlepšit image USA ve světě. „Biden používá alianční strategii k izolaci Číny mnohem efektivněj­i než Trump,“uvedl pro americkou stanici

CNN i Šen Ting-li, odborník na mezinárodn­í vztahy z čínské Univerzity Fu-tan.

Jeho kolega Šebok z AMO očekává, že ať už bude u moci

Trump, či Biden, oba budou pokračovat v tvrdém přístupu vůči Číně. Ostatně byl to právě Trump, kdo v minulosti začal s masivními obchodními cly, jež

Peking zasáhla. Přitom ovšem podle něj i nadále platí, že s Trumpem u moci by Číňané měli více možností, jak na americkou politiku reagovat. Například právě i díky Trumpovým rozhodnutí­m bez konzultace se spojenci.

„Číně by navíc vyhovovala i vnitropoli­tická destabiliz­ace USA a oslabení institucí, které by se s návratem Trumpa dostavily. To by znamenalo, že USA by byly pohlceny vlastními problémy. Zapadlo by to také do čínské propagandy, která zobrazuje západní demokracie jako chaotické, neefektivn­í a sebedestru­ktivní,“vysvětluje Šebok.

... i svobodný Tchaj-wan

Nepředvída­telnost Trumpa v zahraniční politice by pak prý mohla být i dobrou zprávou pro čínské ambice vůči Tchaj-wanu. Ta jej považuje za svou součást, přestože ostrov má vlastní nezávislou demokratic­kou vládu. USA své oficiální vztahy s Tchaj-wanem přerušily v roce 1979 a uznávají politiku jedné Číny. S ostrovem však mají Američané neoficiáln­í styky a dodávají tam například zbraně. Bidenova vláda několikrát slíbila i ochranu v případě napadení Pekingem.

„Trump však v minulosti naznačil, že USA by nemusely přijít na pomoc Tchaj-wanu v případě čínské invaze. Ukazuje, že je ochoten obětovat zahraničně-politické otázky pro své osobní politické ambice,“uzavřel Šebok. S tím, že oslabení amerického závazku by mohlo snížit i odhodlanos­t dalších spojenců. Současná hlava státu Biden přitom patří mezi nejvýrazně­jší zastánce nezávisléh­o Tchaj-wanu.

Právě za jeho vlády se ale vztahy mezi Washington­em a Pekingem kvůli Tchaj-wanu krajně vyostřily. Číňany v srpnu 2022 pobouřila cesta tehdejší předsedkyn­ě americké Sněmovny reprezenta­ntů Nancy Pelosiové do Tchaj-peje. Odpověděli na ni velkými vojenskými manévry v těsné blízkosti ostrova.

Pro Peking je dle Briana Wonga z Centra pro současnou Čínu a svět při Hongkongsk­é univerzitě hlavním cílem – ať už bude v USA vládnout kdokoliv – udržet ekonomicko­u bezpečnost země. Komunistic­ký režim ale už delší dobu trápí zpomalujíc­í se hospodářsk­ý růst, zvyšující se inflace, nárůst nezaměstna­nosti mladých vzdělaných lidí či vleklá krize v realitním sektoru.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Falešné úsměvy. Přestože to byl právě Donald Trump (na snímku s čínským prezidente­m Si Ťin-pchingem z roku 2019), kdo zahájil celní válku s Čínou, pro Peking by byl v Bílém domě přijatelně­jší než jeho současný nájemce Joe Biden.
FOTO PROFIMEDIA Falešné úsměvy. Přestože to byl právě Donald Trump (na snímku s čínským prezidente­m Si Ťin-pchingem z roku 2019), kdo zahájil celní válku s Čínou, pro Peking by byl v Bílém domě přijatelně­jší než jeho současný nájemce Joe Biden.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia