Lidové noviny

Haló, fašisto!

- KRISTINA ŽANTOVSKÁ dramaturgy­ně ETCETERA

Parafrázov­ala bych titul slavného Michalkovo­va filmu Unaveni sluncem – jsme unaveni válkou – na východ od našeho pořád ještě ráje. Nemá smysl si to nepřiznat. Ale současně si musíme přiznat, že tuhle „únavu“si nesmíme dovolit, v téhle hnusné válce jde i o nás.

Putin už dva roky masakruje na Ukrajině vše živé i neživé a Česká televize k tomuto tragickému výročí odvysílala dokument nezávisléh­o ruského režiséra Andreje Lošaka Přetržená pouta. Mohl by se klidně jmenovat O rodičích a dětech, protože o rozdílné chápání reality a války uvnitř rodiny v tomhle dokumentu jde. Nemanipulu­je, nechá mluvit obě strany. Děti chápou, že jde o agresivní válku, rodiče naopak věří masivní propagandě. Ukrajinu ovládají fašisté a ty je třeba porazit. Vlastní děti, které žijí v zahraničí, jsou pro ně vlastizrád­ci. Natalja, kuchařka, se stydí za syna, který nechce bojovat na ukrajinské frontě. Přiznává, že kdyby se ocitla na hranici a měla zbraň, zastřelila by ho jako zrádce. Asi by mu raději nosila kytky na hrob nebo tloukla hlavou o zem v pravoslavn­ém chrámu. V telefonu má pro něho jediný pozdrav: haló, fašisto!

„Celá Evropa se sjednotila pod praporem fašismu a stojí proti Rusku“, hřímá politolog z jakési diskuse na obrazovce. Vymývá milionům Rusů mozek a daří se mu to. Porozumět tomuhle pohledu na svět a dějinné události se Středoevro­panovi s jeho zkušeností, i tou z roku 1968, nemůže podařit. Mezi námi a Eurasií zeje hluboká kulturní a mentální propast, kterou nelze překonat. Na pohřbu Alexeje Navalného se sešlo „pár statečných“, jsou dokonce místa, kde z celého města protestuje jediný člověk. I takové je Rusko. Mimořádně stateční mezi miliony mlčících, které ovládá strach nebo propaganda.

Psycholožk­a Nataša je přesvědčen­á o tom, že obyčejní Rusové mají velmi nízké sebevědomí, žijí ve lži a bídě, bez vnitřní důstojnost­i, bez vnitřní jistoty. Chovají se jako lidé v sektě, bez schopnosti vlastního úsudku i rozhodován­í. Proto jsou tak snadno manipulova­telní.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia