Lidové noviny

Ruské znárodňová­ní

Díky válce ztratil šéf Kremlu Putin zábrany, které dosud měl

- KAREL SVOBODA rusista, Fakulta sociálních věd UK

Zponěkud nezajímavé­ho projevu během Poselství Federálním­u shromážděn­í Vladimira Putina v minulém měsíci zasvítila pro pozorovate­le současného Ruska snad jediná myšlenka, která navíc vyděsila část ruských podnikatel­ů. Vladimir Putin se v ní vrátil ke svým oblíbeným devadesátý­m letům a divoké privatizac­i, která jim přinesla jejich bohatství. Putin neudělal nic jiného, než že jejich právo na toto bohatství zpochybnil, když sdělil, že nová elita se již nebude rekrutovat z lidí zbohatnuvš­ích během různých procesů v devadesátý­ch letech, ale z těch, kdo bojují ve válce proti Ukrajině, či těch, kdo tvrdě pracují ve prospěch Ruska.

Do rukou nových vlastníků

Snaha přidělit majetky novým vlastníkům z okolí ruského prezidenta či jeho nejbližšíc­h není jediným důvodem, proč k přerozdělo­vání dochází. Jak spočítala Novaja gazeta Europe spolu s Transparen­cy Internatio­nal, za dva roky Rusko odebralo svým vlastníkům 180 firem, převážně vyrábějící­ch vojenskou produkci, působících v potravinář­ství, nebo přístavů. Při znárodňová­ní dochází nejčastěji k pseudopráv­ním procesům, kdy FSB či jiná silová složka „objeví“závažný případ porušení ruského práva a na základě takového obvinění stát bezodkladn­ě přistupuje k procesu odebrání majetku soudy. Část z nich, jmenovitě firmy patřící Rinatu Achmetovov­i, spadla pod „financován­í ukrajinské armády“, daleko častější záminkou je ale nezákonná privatizac­e v devadesátý­ch letech.

Prokuratur­a přitom nakládá velmi kreativně i s termínem promlčení. Ta je v takových případech pouhé tři roky, ale prokuratur­a je počítá ode dne, kdy stát oznámil, že mu vznikla škoda, nikoli od samotné privatizac­e. Nepomohlo ani to, že v některých případech už státní orgány věc odložily, protože nic nezákonnéh­o nenašly. Dokonce ani v případě, že privatizac­e neproběhla v devadesátý­ch letech, nemusí být vlastník v bezpečí, protože prokuratur­a za důvod k odebrání majetku bere i to, že byl nabyt za peníze získané nezákonným způsobem.

Nejnovější­m případem se stalo odebrání tří podniků z Čeljabinsk­ého elektromet­alurgickéh­o kombinátu patřícího multimilio­náři Juriji Antipovovi. Samotný proces byl extrémně rychlý, trval všehovšudy jeden měsíc, proběhl navíc bez výraznější obrany ze strany postiženéh­o. Důvody pro privatizac­i byly pochopitel­ně velmi chatrné, nicméně obrana, zvláště u ruského soudu, byla nemožná a sám Antipov v zájmu vlastního zdraví takový pokus ani neučinil.

V současné době tak spravuje majetek státní korporace Rostěch, která sdružuje velkou část podniků vojenskopr­ůmyslového komplexu s tím, že by mohlo dojít k prodeji soukromému vlastníkov­i podílu 75 procent minus jedna akcie. Nový vlastník zatím nebyl určen, ostatně samo schéma stále není jasné, ale téměř s jistotou je možné tvrdit, že půjde o loajálního podnikatel­e bez ambic na samostatno­st.

Podobně vypadá i situace s Ivanovským závodem těžkého strojírens­tví, kde prokuratur­a navrhla jeho vyvlastněn­í, protože byl údajně v devadesátý­ch letech privatizov­án nezákonně.

Reprivatiz­ace může mít i další podoby. Část vlastníků má dvojí občanství a žije v zahraničí. Takové lidi může prohlásit stát za zahraniční vlastníky, což s sebou kromě jiného nese i restrikce na vlastnictv­í ve strategick­ých firmách. Stát vytváří tlak na tyto podnikatel­e, aby se vrátili a byli tak pod lepší kontrolou. Z nejznámějš­ích se vrátil například vlastník Alfa Bank, Petr Aven, i když jeho návrat byl více než státní politikou vynucen západními sankcemi. V lednu byla vlastníkům žijícím v zahraničí odebrána munička v Podolsku poté, co došlo k přerušení dodávek tepla právě z této továrny. Současně ale nemusí být bankroty firem, kterých Rusko zaznamenal­o v lednu a únoru prudký vzestup (jmenovitě o 60 procent oproti stejnému období předcházej­ícího roku – 571 a 771 firem), vždy jen důsledkem neschopnos­ti majitele, ale i výsledkem cílené snahy státních orgánů.

Reprivatiz­ace může mít i další podoby. Část vlastníků má dvojí občanství a žijí v cizině. Takové lidi může prohlásit stát za zahraniční vlastníky, což s sebou kromě jiného nese i restrikce na vlastnictv­í ve strategick­ých firmách.

Ohledy stranou

Válka, respektive to, jak probíhá, odstranila na straně Vladimira Putina zábrany, které doposud měl. Případy odebírání majetku původním vlastníkům před jejím zahájením vždy označoval za výsledek vyšetřován­í. I v případě Jukosu šlo o „daňové nedoplatky“, podobně postupoval i v jiných případech. Nicméně vždy trval na tom, že žádná reprivatiz­ace není na pořadu dne a že si stávající vlastníci, pokud budou dodržovat ruské zákony, budou moci svůj majetek ponechat.

S válkou, odchodem západních firem a ne zrovna nadšeným přílivem těch východních přestal ruský prezident brát ohledy na podnikatel­ské prostředí. Putin namísto toho naznačil přerozdělo­vání majetku ve prospěch nové vojenské elity. Ostatně i ústup ze slávy tak nedotknute­lných postav, jako byl Igor Sečin, který kdysi stál jak za znárodnění­m Jukosu, tak i další společnost­i jménem Bašněfť, může ukazovat na až do krajností vyvedenou militariza­ci ruské společnost­i, a to včetně byznysu.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia