Lidové noviny

Teplo zabilo lyže

Je jen otázkou času, kdy přijde žádost o dotace

- Marek Hudema

Letošní zima byla pomstou lyžařům. Lyžovalo se jen krátce, nakonec často nepomohlo ani umělé zasněžován­í. Výjimka, chce se říci. Jenže dlouhodobá měření ukazují, že jde o trend – a bude to ještě horší. Zkrátka globální oteplování je neúprosné.

Má to i povážlivý ekonomický rozměr. Horská turistika u nás zaměstnává asi 44 tisíc lidí a do rozpočtů přispívá miliardami korun. Navíc Česko je i velkým exportérem lyží. Jenže tomuhle byznysu už není pomoci. Podle jedné švýcarské studie bude v polovině století obtížné vytvořit dostatek sněhu umělým zasněžován­ím i v nadmořské výšce pod 1800 metrů. Přitom nejvyšší česká hora, Sněžka, má jen 1603 metrů. Navíc už dlouho předtím u nás zaniknou stovky malých skiareálů, které teď přežívají jen s vypětím sil. Běžkovat bude možné jen občas.

Tam, kde lyžovat dočasně půjde, to bude drahé, protože umělý sníh a jeho udržování za vyšších teplot něco stojí. Objeví se tak zákonitě žádosti o státní pomoc. O dotace vyšší než jindy a na rozdíl od předchozíc­h „mimořádnýc­h“dotací o ty dlouhodobé. Zpočátku třeba podporou školních lyžařských zájezdů, což už se děje. Zdůvodní se to demokracií, aby se lyžování, zejména to sjezdové, nestalo jen sportem pro bohaté. Stát ale nesmí vzhledem k neudržitel­nosti celého lyžařského podnikání tomuto volání podlehnout.

Lidé žijící z horského průmyslu se zkrátka budou muset přizpůsobi­t tomu, že lyžovat moc nepůjde. Budou muset přesvědčit turisty, že si místo lyží mají nasadit pohorky či sednout na kolo, a užít si tak hory i v zimě. Vždyť část zimy bude spíš jarní. V některých zemích už předělávaj­í vleky na lanovky pro kola – a půjde to i u nás. Globální oteplování horskou turistiku nezabije, stejně jako televize nezabila rádio. Jen se změní. I když samozřejmě konzervati­vce bude ztráta sněhu mrzet a budou dál snít o bílých Vánocích, o lyžování a staré dobré zimě a část z nich i bojovat proti změně klimatu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia