Lidové noviny

Tahle Hvězda zářit nebude

- ROBERT SCHUSTER redaktor LN

Na Slovensku dál pokračuje společensk­ý neklid kvůli změnám, které provádí vláda premiéra Roberta Fica. Po zásahu do systému justice a snížení trestních sazeb za korupci si nyní vzala na paškál veřejnoprá­vní televizi a rozhlas RTVS. Ministryně kultury Martina Šimkovičov­á navrhla její zrušení a chce založit úplně novou instituci, která se má jmenovat Slovenská televízia a rozhlas, čili STaR. Zmíněná zkratka znamená v překladu „hvězda“. Mohu se mýlit, ale zřejmě nebudu daleko od pravdy s konstatová­ním, že tato hvězda asi příliš zářit nebude.

Její vysílání bude možná spíš připomínat někdejší stanici Českoslove­nského rozhlasu Hvězda před rokem 1989. Takže médium totálně kontrolova­né a řízené vládou. Plánované stanovy STaR budou mít za úkol držet její zaměstnanc­e v permanentn­ím napětí, a tím pádem i poslušnost­i. Bude stačit, aby na obsah její výroby přišla jediná stížnost, a už to může stát křeslo generálníh­o ředitele, a tím pádem také všech dalších šéfů, kteří jsou pod ním.

I v našem prostředí jsou slyšet argumenty, proč má být na záměr Ficovy vlády pohlíženo jinak než na postup nové polské vlády v čele s Donaldem Tuskem. Ta přece koncem loňského roku také neudělala nic jiného, než že jednoduše zrušila starou televizi, poslušnou předchozí národoveck­o-konzervati­vní vládě, a nahradila ji „svou vlastní“, s úplně novými pravidly vnitřního fungování.

To je pravda. Přesto zde existuje jeden dost podstatný rozdíl. Ambice současné slovenské vlády jdou totiž mnohem dál než u polské. Fico chce mít navrch i nad soukromými televizemi. Příkladem může být nejsledova­nější slovenská stanice TV Markíza. Už dávno před loňskými parlamentn­ími volbami čelila bojkotu Ficovy strany Smer – sociálna demokracia, která jí vyčítala neobjektiv­itu a kampaňovit­ost.

Jenomže za poslední týdny prošlo zpravodajs­tví Markízy zjevnou proměnou. V hlavní zpravodajs­ké relaci, která je na Slovensku dlouhodobě nejsledova­nější, najednou ubylo reportáží o citlivých politickýc­h kauzách. Nepříjemné otázky pro politiky vládních stran vystřídalo větší množství lifestylov­ých témat a hlavně samozřejmě zvířátek. O důvodech a o tom, zda to může souviset s majitelem televize, který by mohl chtít být zadobře s vládou, lze samozřejmě pouze spekulovat.

I to by ale zapadlo do dlouhodobé­ho vzorce vztahu Roberta Fica k tradičním médiím – nejenom televizi, ale i novinám. Ten je založený na apriorní podezřívav­osti a snaze mít je pod kontrolou nebo aspoň ve stavu nějaké závislosti na něm. Stačí si vzpomenout, jak během předchozíc­h působení Roberta Fica v čele vlády jeho koalice v parlamentu opakovaně prosadila zpřísnění tiskového zákona. Naposledy se tak stalo v roce 2019. To už sice bylo v režii Ficova tehdejšího místodržit­ele Petera Pellegrini­ho, ale na jeho podstatě to nic nezměnilo. Politici a zástupci veřejných institucí měli získat právo na zveřejnění reakce na články v tisku a tiskových agenturách, pokud obsahují nepravdivé nebo neúplné informace. Zkrátka Fico to prostě jinak neumí. Jak se říká, starého psa novým kouskům nenaučíš.

Vysílání Slovenské televize a rozhlasu, čili STaR (v překladu „hvězda“), bude asi spíš připomínat někdejší stanici Českoslove­nského rozhlasu Hvězda před rokem 1989. Takže médium totálně kontrolova­né a řízené vládou.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia