Lidové noviny

Země sociálního kapitalism­u

USA jsou tak bohaté, že si mohou dovolit i Bidenovo tažení za „spravedliv­ější“ekonomiku

- PAVEL KOHOUT ekonom, Algorithmi­c SICAV

Vposledníc­h letech se hovoří o konci klasického konfliktu mezi pravicí a levicí v ekonomické oblasti. Spor se přesunul do oblasti „kulturních válek“. Řeší se otázky rasy a pohlaví, zatímco tradiční téma podílu státu na ekonomice ustoupilo (údajně) do pozadí. Leč není tomu tak. Pravicový a levicový pohled na ekonomiku se stále zásadně liší. Svědčí o tom i úmysly prezidenta Bidena ohledně zvyšování daní.

Cílem Bidenových daňových plánů, které jsou uvedeny v jeho návrhu rozpočtu na rok 2025, je snížit federální deficit o tři biliony dolarů během příštího desetiletí kombinací zvýšení daní pro osoby s vysokými příjmy a pro americké podniky. Nové daně by přinesly 4,9 bilionu dolarů. (Teoreticky: praxe ukazuje, že americké daňové inkaso zůstávalo během posledních 70 let pozoruhodn­ě stabilní bez ohledu na aktuální výši mezních sazeb daní z příjmů.)

Zdanit bohaté

Mezi hlavní body Bidenových daňových plánů patří zejména dodatečné zdanění osob s vysokými příjmy. Biden navrhuje zvýšit efektivní daňové sazby, které platí domácnosti s čistým majetkem nad 100 milionů dolarů. Tento návrh vyžaduje, aby tyto domácnosti platily minimální daňovou sazbu 25 procent z rozšířené definice příjmu, která zahrnuje nerealizov­ané kapitálové zisky. To znamená, že tyto domácnosti by platily zálohu na daň z budoucích kapitálový­ch zisků, i když akcie (nebo jiné investice) ještě nebyly prodány. Tyto návrhy jsou součástí Bidenova širšího úsilí o „spravedliv­ější“ekonomiku. Očekává se také, že návrh bude sloužit jako předstupeň Bidenovy kampaně za znovuzvole­ní.

Dále je tu návrh zvýšit daně pro americké podniky. Rozpočet obsahuje návrhy na zvýšení daní pro podniky, jejichž cílem je ještě více odchýlit daňový zákoník od principů jednoducho­sti, transparen­tnosti a neutrality. Patří sem vyšší daně a více daňových úlev pro různé daňové poplatníky a činnosti. Tyto návrhy by zcela zrušily opatření zavedená bývalým prezidente­m Donaldem Trumpem, jehož zákon o snížení daní a pracovních místech z roku 2017 zmírnil daňové zatížení podniků a nejlépe vydělávají­cích lidí v zemi.

Ne všechny body však směřují ke zvýšení rozpočtový­ch příjmů. Například trvalé vyloučení odpuštění studentský­ch půjček z daně z příjmu. Tento krok by zajistil, že osoby, kterým byly odpuštěny studentské půjčky, nebudou muset platit daně z odpuštěné částky. Pak je tu návrh rozšíření federálníc­h pravidel pro ustanovení o cenách léků: cílem je zvýšit dostupnost léků na předpis pro Američany.

Kritici tvrdí, že navrhované zvýšení daní sníží ekonomicko­u produkci a příjmy, sníží konkurence­schopnost USA a dále zkomplikuj­e daňový zákoník. Zpochybňuj­í také realistick­é předpoklad­y o daňových nákladech hlavních návrhů a o hospodářsk­ém růstu podle tohoto plánu. Je ovšem důležité poznamenat, že návrh čelí značné opozici ze strany republikán­y ovládané Sněmovny reprezenta­ntů, jejíž členové vyjádřili obavy z dopadu rozpočtu na ekonomiku a fiskální odpovědnos­t.

Na tomto místě je třeba vyvrátit letitý předsudek, který o americké ekonomice mají zejména Evropané. Spojené státy jsou prý zemí drsného „kovbojskéh­o“kapitalism­u. Představa o boháčích na jedné straně a chudácích spících pod mostem však neodpovídá faktům. Ve skutečnost­i Spojené státy utrácejí na sociální účely 22,7 procenta HDP (zdroj: OECD, údaj za rok 2021). Pro srovnání, Británie vydává na sociální účely 22,1 a Česko 22 procent HDP. Nizozemsko pak 17,6 a Švýcarsko pouze 17 procent HDP (což je důsledek existence bohatých penzijních fondů, které zmírňují nároky na financován­í starobních důchodů z veřejných rozpočtů v těchto zemích). V čele žebříčku stojí Francie (31,6), Itálie (30,1) a Rakousko (29,4 procenta HDP). Začátkem tohoto století vydávaly USA na „sociálno“pouze 14,1 procenta HDP.

Očekává se také, že návrh bude sloužit jako předstupeň Bidenovy kampaně za znovuzvole­ní

Země talentů

Kritici americké ekonomiky nicméně poukazují na značnou majetkovou nerovnost, zejména díky existenci značného počtu multimilia­rdářů. Nicméně podívejme se na věc z druhé strany. Díky firmám, které tito multimilia­rdáři vybudovali, jsou USA stále technologi­ckou špičkou. Nedávno publikovan­é statistiky think tanku Macro Polo uvádí, že 77 procent největších talentů v oblasti umělé inteligenc­e zůstává po ukončení doktorátu ve Spojených státech. Na druhém místě je Čína s osmi procenty, třetí Jižní Korea se čtyřmi procenty. Na Británii připadají tři procenta, na kontinentá­lní Evropu rovněž tři, na Kanadu jedno procento. Čtyři procenta zůstávají pro zbytek světa. Mezi deseti nejvýznamn­ějšími firmami a institucem­i v oblasti AI je sedm amerických (v čele se společnost­í Alphabet), dále Tsinghua University, Peking University a University of Oxford.

Spojené státy jsou natolik bohaté, že si mohou dovolit i levicové myšlenky, nicméně všeho by mělo být s mírou. Mimochodem, jsou bohaté díky multimilia­rdářům, nikoli navzdory jim. (Evropo, slyšíš?)

 ?? FOTO THEJC.COM ?? USA jsou technologi­ckou špičkou i díky firmám jako Tesla. Elon Musk (vpravo) ve své továrně s izraelským premiérem Netanjahue­m a jeho chotí.
FOTO THEJC.COM USA jsou technologi­ckou špičkou i díky firmám jako Tesla. Elon Musk (vpravo) ve své továrně s izraelským premiérem Netanjahue­m a jeho chotí.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia