Lidové noviny

Škodě se daří. I bez Číny

Loni dosáhla rekordního provozního zisku .Ato i přes to, že už neprodává v Rusku a prakticky přišla i o čínský trh.

- ROMAN ŠITNER

Kondice společnost­i Škoda Auto se loni výrazně zlepšila. Podle včera zveřejněné výroční zprávy mateřského koncernu Volkswagen se provozní zisk mladoboles­lavské automobilk­y meziročně téměř ztrojnásob­il, a dostal se tak na nový rekord.

Provozní zisk dosáhl 1,8 miliardy eur (přepočteno loňským průměrným kurzem jde o 42,6 miliardy korun). Firma se tak z tohoto pohledu po obtížnější­ch letech vrátila ke své původní velmi vysoké ziskovosti. Čistý zisk a jeho detaily má firma zveřejnit zítra.

„Provozní výsledek se zlepšil díky objemovým a cenovým vlivům. Negativní dopad měly směnné kurzy a náklady na výrobu a vystoupení ze společnost­i Volkswagen Group Rus,“píše se ve zprávě VW o výsledcích tuzemské Škody.

V zisku i bez Ruska

Ta přitom těží z rostoucích prodejů v Evropě i z průměrně lepších marží, naopak na ni dál dopadají ztráty kvůli odchodu z Ruska. Samotná Škoda se včera k výsledkům nechtěla vyjadřovat s tím, že je bude komentovat až zítra. Mluvčí Pavel Jína pouze potvrdil LN, že provozní zisk byl loni rekordní.

Tržby vzrostly o 26 procent na 26,5 miliardy eur. Prodej se zvýšil o 22 procent na 1,056 milionu vozů; toto číslo zahrnuje i vyrobené vozy jiných značek v závodech Škody, v Česku se vyrábí seaty, v Indii pak volkswagen­y. Dodávky škodovek zákazníkům vzrostly o 19 procent na 867 tisíc.

Škoda se díky rychlému růstu ziskovosti stala výdělečněj­ší než sesterská značka Volkswagen. A to navzdory tomu, že prodává v průměru levnější auta. Zlepšení hospodařen­í tak ukazuje, jak se automobilk­a dokázala vyrovnat se ztrátou čínského trhu a naopak silně posiluje s dražšími modely v západní Evropě.

Podle výroční zprávy koncernu VW se v Číně loni vyrobilo pouze 18 tisíc škodovek. Škoda už dříve uvedla, že tam loni prodala 22 tisíc vozů, ovšem o pět let dříve jich bylo více než 340 tisíc. Česká značka tak na největším trhu světa již pouze paběrkuje

(loni se v Číně prodalo na 30 milionů vozidel). Volkswagen přitom tento prudký propad škodovky na čínském trhu nekomentuj­e. Pro srovnání – v Číně se loni vyrobilo 670 tisíc vozů Audi a 2,4 milionu vozů značky Volkswagen. Škoda Auto tak tvořila

pouhých šest promile koncernové výroby v Číně.

To kontrastuj­e i s tím, že se v zemi vyrábí dva modely Škoda, které nejsou dostupné nikde jinde ve světě – Kamiq GT a Kodiaq GT. Z tamní nabídky ale nedávno zmizel model Rapid i Octavia třetí generace, která se prodávala souběžně s její stávající verzí.

Paradoxně se pád na čínském trhu nemusí na celkových výsledcích projevit. Z prodejů v Číně měla Škoda příjmy hlavně z licencí, ty jí za možnost vyrábět její modely platil společný podnik Volkswagen­u a čínské automobilk­y SAIC. Jádro zisku tak měla Škoda v Evropě i v době, kdy v Číně prodávala statisíce vozů.

Západní Evropa je terno

V Evropě se nyní Škodě daří. Ta západní loni tvořila rekordních 55 procent prodejů značky. Nutno dodat, že tento vysoký podíl je způsoben hlavně pádem v Číně i koncem v Rusku. V letech 2019 a 2018 prodala Škoda v západní Evropě více vozů než loni.

Škoda se díky rychlému růstu ziskovosti stala ziskovější než sesterská značka Volkswagen. Přesto, že má v průměru levnější auta.

Firmě se ale díky silnější pozici na Západě daří proporčně prodávat více dražších modelů. Například nejdražší současná škodovka – elektromob­il Enyaq – našla loni o 52 procent více zákazníků než v roce 2022, patří tak mezi nejúspěšně­jší elektromob­ily v Evropě. O třetinu vzrostly i prodeje octavií (loni desátý nejprodáva­nější vůz v Evropě), navíc čím dál víc zákazníků přesedá do modelů SUV, na kterých má značka vyšší zisk.

Mimo Evropu sází Škoda na Indii, kterou má v rámci koncernu na starost. Loni tam ale prodala méně vozů než o rok dříve a celkové prodeje v této zemi s téměř 1,5 miliardy obyvatel jsou výrazně nižší než v Česku (48 tisíc proti 88 tisícům). Loni se firmě dařilo i v Turecku, Tamní trh je však dlouhodobě nevyzpytat­elný – stejně jako hospodářsk­á situace v zemi s vysokou inflací.

 ?? ?? *Tyto údaje jsou pouze orientační. Značky mají i jiné zisky než z prodeje aut, u prodeje hraje velkou roli třeba podíl výroby vozů jiných značek, případně výroba vlastních vozů u sesterské značky. Zásadní vliv má i podíl výroby v Číně, který se počítá zvlášť.
*Tyto údaje jsou pouze orientační. Značky mají i jiné zisky než z prodeje aut, u prodeje hraje velkou roli třeba podíl výroby vozů jiných značek, případně výroba vlastních vozů u sesterské značky. Zásadní vliv má i podíl výroby v Číně, který se počítá zvlášť.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia