Lidové noviny

Skiareály řeší, co bez sněhu

-

Běžkařská sezona na Kvildě tak podle starosty Radka Théra skončila předčasně, v první půli února. „Kvůli špatným sněhovým podmínkám je zde méně lidí. Chybí hlavně běžkaři a zimní sezonu ukončí tento víkend i sjezdovka,“shrnul Thér pro LN. Doufá však, že teplejší počasí by mohlo zase o něco dříve přilákat jarní turisty.

Na běžky je tak možné v Česku vyrazit už jen na několik málo míst. Příznivci bílé stopy mohou například na Praděd v Jeseníkách, kde by pro ně mělo být připravený­ch asi 22 kilometrů. Dobré podmínky by měli mít běžkaři i na Klínovci v Krušných horách. Na většině míst však už běžkařská sezona skončila.

„Dobré podmínky byly zejména v polovině loňského prosince a letos v lednu, jinak byla sezona opravdu tragická,“sdělil LN například Luboš Šulista, předseda Sportklubu Hojná Voda.

S horšími podmínkami se museli popasovat i v Novém Městě na Moravě. „V rámci možností se nám podařilo najet dostatek stop. Investoval­i jsme do toho zhruba 200 tisíc korun,“uvedl Jaroslav Lempera, místostaro­sta Nového Města na Moravě, kde se ještě minulý měsíc konalo mistrovstv­í světa v biatlonu.

Část areálů čeká na zázrak

Běžná sezona pro sjezdovky podle ředitele Asociace horských středisek ČR Libora Knota vypadá tak, že do poloviny března chtějí všechny lyžařské areály držet provoz. „To se letos nestane, protože zůstalo v provozu jen 20 procent areálů. Přitom ještě často ve třetím březnovém týdnu obvykle funguje 85 procent sjezdovek a do Velikonoc ještě zhruba půlka z nich. Tato sezona se tak nedá hodnotit příliš pozitivně,“konstatova­l Knot. Odhaduje přitom, že do Velikonoc vydrží v provozu zhruba tři areály.

Lyžařská sezona již skončila například pro větší areály v Jizerských horách. Minulou neděli tam jako poslední zavřela Černá Říčka v Desné. „Byly i horší zimy, i loňská byla na podmínky horší než ta letošní,“uvedl za středisko Martin Lauer. O víkendu skončil i skiareál na Ještědu v Liberci. Podle jeho ředitele Radka Chalupy šlo z pohledu podmínek pro lyžaře o hodně složitou sezonu, protože už na konci ledna začala permanentn­í obleva.

V Orlických horách byly o víkendu v provozu Skiareál Orlické Záhoří a Skicentrum Říčky na Rychnovsku. Říčky však zkraje tohoto týdne přerušily provoz, čekají na příznivějš­í podmínky. „Pokud ale nenasněží, tak tímto víkendem zimní sezonu končíme,“tvrdí Petr Kánský ze Skicentra Říčky.

Po sezoně má letos i nejníže položené zimní středisko ve střední Evropě – Skiareál Němčičky. Přestože se areál nachází jen 180 metrů nad mořem, tamní vedení o definitivn­ím ukončení provozu neuvažuje. „Ani do budoucích let bych to neviděl tak špatně. Máme šest moderních děl a jistotu v tom, že od ledna do půlky března máme vždy obsazený rok dopředu týdenní výuky školních skupin v dopoledníc­h a odpoledníc­h hodinách,“řekl LN předseda Sportovně-rekreačníh­o areálu TJ Sokol Němčičky Jaroslav Stávek. Doplnil, že sezonu ukončili už minulý pátek.

Nepostrada­telná sněžná děla

Bez přerušení naopak pokračují větší sjezdovky v Krkonoších, například Pec pod Sněžkou nebo Špindlerův mlýn – Medvědín. Na několika sjezdovkác­h se ještě dá lyžovat i na Šumavě, v Krušných horách a v Jeseníkách.

Z pohledu horších podmínek je tedy pro areály otázkou, zda investovat velké částky do nových sněžných děl, která jsou podle Knota efektivněj­ší o 15 až 20 procent než ta vyrobená před pouhými deseti lety. Užitečnou výbavou jsou dále také akumulační nádrže, které zachycují povrchovou vodu, z níž se technický sníh vyrábí.

Přibližně od sezony 2007 lyžařská střediska postupně začala instalovat sněžná děla. „Tehdy bylo však třeba technické zasněžován­í pro takzvané dosněžován­í, tedy jen k doplnění přírodního sněhu na sjezdovce. Nyní se už bez umělého sněhu neobejdou ani sjezdovky ve výši 2,5 tisíce metrů nad mořem,“upozornil Knot.

V Česku je zhruba 150 větších lyžařských středisek, která mají celkem více než 600 kilometrů sjezdovek. Ročně přepraví přes 6,5 milionu lyžařů, z nichž přes 80 procent jsou tuzemští návštěvníc­i. Česká horská turistika zaměstnává přibližně 44 tisíc lidí a ročně přispívá do veřejných rozpočtů 13 miliard korun.

 ?? ILUSTRACE SHUTTERSTO­CK / ZR ??
ILUSTRACE SHUTTERSTO­CK / ZR

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia