Lidové noviny

Firmy loni vyplácely rekordní dividendy

-

Firmy po celém světě loni vyplatily akcionářům na dividendác­h rekordních 1,66 bilionu dolarů (38,4 bilionu korun). Meziročně je to nárůst o 5,6 procenta, vyplývá ze studie, kterou včera zveřejnila investiční společnost Janus Henderson. Nejvíce vyplatily technologi­cké společnost­i Microsoft a Apple. Janus Henderson předpoklád­á, že letos objem vyplacenýc­h dividend vzroste o 3,9 procenta.

Rekord loni zaznamenal­o celkem 22 zemí, například Spojené státy, Francie, Německo nebo Indonésie. Obzvlášť silný růst vykázala Evropa, a to o 17,6 procenta. V České republice se loni objem vyplacenýc­h dividend v přepočtu zvýšil na 3,6 miliardy dolarů z jedné miliardy dolarů v roce předchozím.

Poprvé od začátku studie se na první místo žebříčku z hlediska zisku rozdělenéh­o akcionářům dostaly dvě technologi­cké společnost­i. A sice Microsoft, který objem vyplacenýc­h dividend zvýšil o více než deset procent, a pak Apple. Až do roku 2014 se do první desítky nedostala žádná technologi­cká společnost.

Silně zastoupen je i komoditní sektor, kde ale několik společnost­í dividendu výrazně snížilo. Brazilská firma Petrobas byla například v roce 2022 druhým největším plátcem, loni se ale nedostala ani do první dvacítky. Těžební společnost BHP, která byla v letech 2021 a 2022 první, klesla na šesté místo. ExxonMobil a PetroChina jsou v první pětce, zatímco Chevron je na 11. příčce.

Téměř polovina celosvětov­ého nárůstu vyplacenýc­h dividend za loňský rok pochází od bank, uvádí studie. Tento trend spojuje s růstem zisků vlivem zvyšování úrokových sazeb.

„Pesimismus ohledně globální ekonomiky se v roce 2023 ukázal jako neopodstat­něný. Peněžní toky firem ve většině sektorů zůstaly silné,“uvedl Ben Lofthouse, který dohlížel na vypracován­í studie.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia