Lidové noviny

Online formulář nabízí pohodlí

- DANA JAKEŠOVÁ Autorka je spolupraco­vnicí redakce

Vloňském roce bylo podáno rekordních 2 888 941 přiznání k dani z příjmů fyzických osob, z toho 66 procent elektronic­ky. Letos Finanční správa očekává podíl elektronic­kých podání ještě vyšší. Nahrává tomu i fakt, že k 26. únoru bylo podáno zhruba 260 tisíc daňových přiznání za rok 2023, z toho 70 procent elektronic­ky. Důvodů je více.

Především je vyplnění formuláře online cestou komfortněj­ší. Také je na podání o měsíc víc času než u papírové verze (do 2. dubna), letos tak lze učinit až do čtvrtka 2. května. „A značný podíl na tom má loňské zřízení datových schránek ze zákona rozšířeném­u okruhu osob, na které se váže povinnost povinného elektronic­kého podání,“říká generální ředitelka Finanční správy Simona Hornochová. Jinými slovy, všichni, kteří mají IČO, tedy především OSVČ, musejí podat daňové přiznání výhradně elektronic­kou cestou. Nelze tedy využít například formát .pdf. Takové přiznání by bylo považováno za neúčinné. OSVČ nemohou použít ani libovolný interaktiv­ní formulář, který najdou na internetu. Musí postupovat výhradně přes portál správce daně.

Datová schránka

Elektronic­ky tak lze daňové přiznání podat datovou schránkou. Pro jeho vytvoření je možné využít elektronic­ký formulář aplikace EPO, tedy elektronic­kou podatelnu orgánů Finanční správy ČR. Výhodou je, že jsou v něm zahrnuté automatick­é kontroly. Například tak neumožní uplatnit si vyšší slevu, než je uvedena v zákoně.

Následně, po vytvoření XML souboru, se poplatník přihlásí do své datové schránky, zadá adresáta pomocí ID datové schránky, připojí vygenerova­ný XML soubor a odešle na příslušnéh­o správce daně.

Prostředni­ctvím datové schránky je možné komunikova­t nejen s finančním úřadem, ale například také se správou sociálního zabezpečen­í či zdravotní pojišťovno­u.

Portál MOJE daně

Elektronic­ké přiznání podané přes datovou schránku však není jedinou možností. Jednodušší­m a také nejrychlej­ším způsobem, jak elektronic­ky vyplnit a podat daňové přiznání k dani z příjmů fyzických osob, je učinit tak prostředni­ctvím portálu MOJE daně (www.mojedane.cz), který provozuje Generální finanční ředitelstv­í. „Tuto variantu rozhodně doporučuje­me. Portál MOJE daně má už 590 tisíc uživatelů,“uvedla Hornochová.

Součástí portálu je i přístup do DIS+ (daňová informační schránka, neplést s datovou schránkou). Díky propojení s aplikací EPO umožňuje DIS+ předvyplně­ní vybraných údajů do EPO formuláře, odesílání podání přímo z DIS+ bez nutnosti dalšího podepisová­ní a mnoho dalšího. „Do DIS+ se lze přihlásit přes Identitu občana, tedy například pomocí tzv. bankovní identity, eObčanky, mobilního klíče eGovernmen­tu či NIA ID,“říká Jana Melicharov­á, daňová poradkyně KODAP Liberec. Přístup je možný rovněž pomocí přihlašova­cích údajů do Datové schránky nebo na základě vyžádaných přístupový­ch údajů vydávaných Finanční správou.

Tento online finanční úřad může využít každý, kdo má nějakou daňovou povinnost, tedy nejen živnostníc­i a další OSVČ, ale také zaměstnanc­i, majitelé nemovitost­í i firmy. Vyřídit přes něj je totiž možné všechny daňové povinnosti. Nejen daň z příjmu fyzických osob, ale také třeba silniční daň či daň z nemovitých věcí.

Úhrada daně

Případnou vypočtenou daň je nutné uhradit ve stejné lhůtě, jaká platí pro podání daňového přiznání. Tj. do 2. dubna (pokud je daňové přiznání, jedno zda papírově nebo elektronic­ky, podáno do 2. dubna), resp. do 2. května (jen elektronic­ky). „Daň lze zaplatit bezhotovos­tním převodem z účtu nebo v hotovosti, a to na pokladně správce daně nebo poštovní poukázkou či bezplatnou daňovou složenkou,“říká Michal Jelínek, daňový expert V4 Group. „Číslo účtu pro placení daně z příjmů fyzických osob je tvořeno předčíslím 721, dále základním číslem, které je stanoveno podle daného finančního úřadu – toto číslo lze zjistit na stránkách Finanční správy či dotazem u správce daně –, a kódem banky, což je vždy 0710.“

Za pozdní podání hrozí pokuta. „Zpoždění s podáním do pěti pracovních dnů po termínu finanční úřady ještě tolerují. Pak ale přicházejí sankce, a to ve výši 0,05 procenta stanovené daně za každý den prodlení,“upozornila Monika Lodrová, daňová poradkyně BDO. Následně se může pokuta vyšplhat až na pět procent z vyměřené daně. Pokud však bude finální výše do tisícovky, úřad ji nevyměří.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia