Lidové noviny

Kdy musí přiznání podat i zaměstnane­c

-

Kromě většiny OSVČ se povinnost podat daňové přiznání týká i části zaměstnanc­ů. Kdy musí přiznání k dani z příjmů fyzických osob podat?

Daňové přiznání musí vyplnit ti zaměstnanc­i, kteří měli v jednu chvíli souběžně dvě a více zaměstnání. Důraz je přitom na slově souběžně (pracovní poměry se překrývaly).

Povinnosti se nevyhnou ani ti, kdo v průběhu roku měnili zaměstnava­tele a nepodepsal­i u všech těchto zaměstnava­telů prohlášení poplatníka k dani (růžový formulář).

Stejně tak musí „daňovko“zaměstnane­c podat, pokud si v roce 2023 přivyděláv­al i jinak a měl kromě příjmu ze zaměstnane­ckého poměru příjmy ze samostatné výdělečné činnosti, z kapitálové­ho majetku, z nájmu nebo tzv. ostatní příjmy přesahujíc­í 20 tisíc korun. Takovým ostatním příjmem může být například příjem z autorských práv nebo z nezávisléh­o povolání. Do limitu 20 tisíc korun se nezapočítá­vají příjmy od daně osvobozené a příjmy, z nichž je daň vybírána srážkovou daní (typicky např. dohoda o provedení práce).

V tomto případě se pro rok 2023 oproti minulosti limit výrazně navýšil. Ještě pro daňové přiznání za rok 2022 totiž platila hranice pouhých šest tisíc korun.

Velmi často zaměstnanc­i rovněž povinně podávají daňové přiznání, pokud zrušili životní pojištění, penzijní připojiště­ní nebo doplňkové penzijní spoření, díky nimž v minulosti uplatňoval­i odečitatel­nou položku od základu daně. Pokud jsou totiž pojistné smlouvy zrušeny předčasně, dojde k porušení podmínek daných legislativ­ou. Je proto nutné dodanit, tedy zjednoduše­ně řečeno vrátit, uplatněné odpočty, a to právě prostředni­ctvím daňového přiznání.

Zaměstnane­c, který nemá povinnost podat daňové přiznání, ho může přesto podat dobrovolně. Jak v rámci daňového přiznání, tak v rámci zpracování ročního zúčtování daně zaměstnava­telem má totiž právo na uplatnění různých položek snižujícíc­h základ daně, slev na dani či daňového zvýhodnění, pokud prokáže nárok na jejich uplatnění. O roční zúčtování daně šlo ale zaměstnava­tele požádat jen do

15. února. Pokud tedy zaměstnane­c chce daňové slevy a odpočty uplatnit, ale zaměstnava­tele o to včas nepožádal, zbývá mu v tuto chvíli už jen možnost podat daňové přiznání sám.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia