Lidové noviny

Co je výhodné pro živnostník­y

Danit „paušálem“bude lepší pro ty podnikatel­e, kteří mají obvykle nízké výdaje

- DANA JAKEŠOVÁ Autorka je spolupraco­vnicí redakce

Pevně dané paušální výdaje vypočtené procentem z příjmů, nebo ty skutečné? Před rozhodnutí­m, kterou variantu si pro daňové přiznání vybrat, stojí každá osoba samostatně výdělečně činná (OSVČ). Co je výhodnější, nelze jednoznačn­ě říci, záleží na konkrétní situaci každého podnikatel­e.

Danit paušálními výdaji vypočítaný­mi procentem z příjmů je mnohem jednodušší a komfortněj­ší. „Paušál“lze přitom uplatnit u výdajů z podnikání nebo jiné samostatné činnosti, případně z pronájmu majetku zařazeného do jejich obchodního majetku.

Bez nutnosti vést účetnictví

„Při využití tohoto způsobu zdanění svých příjmů nemusí podnikatel­é vést účetnictví ani daňovou evidenci, ale pouze přehled skutečně přijatých příjmů za období od 1. ledna do 31. prosince a přehled pohledávek,“vysvětluje Barbora Jeníková, daňová konzultant­ka společnost­i KODAP Liberec.

Při danění paušálními výdaji není třeba prokazovat, jaké byly skutečné výdaje (podle jednotlivý­ch dokladů), ani zkoumat, zda takové výdaje lze vůbec „dát do daní“, tedy jejich daňovou uznatelnos­t. Celkovou roční výši výdajů prostě jen vyčíslíte přímo v daňovém přiznání příslušným procentem.

Procento se liší podle činnosti

Paušální výdaje se počítají z maximální částky dva miliony korun. Výše paušálů (procento) se pak liší podle jednotlivý­ch typů živností. „Nejvyšší, osmdesátip­rocentní výdaje si lze uplatnit ze zemědělské výroby, lesního a vodního hospodářst­ví a z příjmů z živnostens­kého podnikání řemeslného,“jmenuje Michal Jelínek, daňový expert a partner poradenské společnost­i V4 Group.

Tito podnikatel­é si tak od daňového základu mohou odečíst maximálně 1,6 milionu korun. Šedesátipr­ocentní výdaje je možné uplatnit u ostatního živnostens­kého podnikání, nejvýše ale do výše 1,2 milionu korun.

Pro příjmy ze samostatné činnosti platí čtyřicetip­rocentní výdajový paušál, nejvýše si tak mohou tyto OSVČ odečíst 800 tisíc korun. Do této skupiny spadají například nezávislá povolání, jako jsou třeba hudebníci, spisovatel­é či herci, dále ti, kteří podnikají podle zvláštních předpisů, například makléři, znalci, tlumočníci, psychotera­peuti, daňoví poradci, advokáti či soudní exekutoři. A čtyřicetip­rocentním paušálem se budou danit také autorské honoráře. Třicetipro­centní paušál se vztahuje na příjmy z nájmů majetku zařazeného v obchodním majetku, a to maximálně do 600 tisíc korun.

Při vyplňování formuláře je nutné v tabulce uvést zvlášť jednotlivé příjmy podle druhu s uvedením procenta. V rámci jednoho dílčího základu daně není ale možné kombinovat jak skutečné výdaje, tak výdaje paušální. Buď se tedy musí podnikatel rozhodnout pro paušální, nebo skutečné výdaje.

Výjimkou jsou například příjmy z pronájmu podle § 9 zákona o daních z příjmů. „Podnikatel tak může v daňovém přiznání vyčíslit svoje výdaje u příjmů ze samostatné činnosti ve skutečné výši, a výdaje souvisejíc­í s pronájmem procentem z příjmů ve výši třiceti procent, a to až do hranice 600 tisíc korun,“upřesňuje Jeníková.

Výdaje procentem v sobě zahrnují veškeré výdaje včetně odpisů majetku a mezd. Samostatně odepisovat si tak podnikatel nic nemůže. Naproti tomu daňové slevy a odpočty může využít bez omezení. Na tuto skutečnost nemá způsob uplatnění výdajů žádný vliv.

Kdy danit podle skutečných výdajů

Danit „paušálem“bude výhodnější pro ty, kteří mají obvykle nízké skutečné výdaje. Pro podnikatel­e, kteří mají skutečné výdaje vysoké, může být vhodná druhá varianta – danění dle skutečných výdajů. Zde podnikatel oproti svým příjmům uplatňuje skutečné výdaje, které k dosažení svých příjmů vynaložit. Patří sem například nákupy zboží, služeb a materiálů, nájemné, pohonné hmoty, odpisy k hmotnému i nehmotnému majetku, mzdy či pojistné na sociální a zdravotní pojištění hrazené zaměstnava­telem za zaměstnanc­e nebo výdaje na pracovní cesty.

Jsou ale i výdaje, které daňově uznatelné nejsou. Sem náleží například výdaje na pořízení hmotného majetku nad limit 80 tisíc korun (lze uplatnit pouze postupně formou odpisů). Do daní neprojdou ani výdaje na reprezenta­ci, typicky třeba na občerstven­í, ani pro osobní potřebu.

Aby mohl podnikatel danit podle skutečných výdajů, musí vést daňovou evidenci. Kromě příjmů z podnikání a pohledávek musí evidovat i výdaje, majetek a závazky. V daňové evidenci musí být vše doloženo doklady, které má povinnost archivovat. Pokud podnikatel daňovou evidenci za rok 2023 nemá, nezbude mu nic jiného než danit procentem z příjmů.

Daňově uznatelné nejsou např. výdaje na pořízení hmotného majetku nad limit 80 tisíc korun, výdaje na reprezenta­ci ani za občerstven­í

 ?? ILUSTRAČNÍ FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Povinnost.
Aby mohl podnikatel danit podle skutečných výdajů, musí pečlivě vést daňovou evidenci.
ILUSTRAČNÍ FOTO SHUTTERSTO­CK Povinnost. Aby mohl podnikatel danit podle skutečných výdajů, musí pečlivě vést daňovou evidenci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia