Lidové noviny

Nedomanské­ho desetiletk­y

Oslaví dnešní osmdesátin­y bez okázalostí. Jen si připije se svou paní Marcelou červeným vínem. „Nejradši bych se schoval,“říká o gratulacíc­h a žádostech o rozhovory.

- Legendární hokejista Václav Nedomanský KAREL KNAP

Koncem února natáčel v Česku televizní dokument. Během návštěvy Prahy jej na Hradě přijal prezident Petr Pavel. Teď doma v americkém Palm Desert se ženou sleduje tenisový turnaj v Indian Wells. „Lehečka hraje ohromně,“chválil krajana muž, jenž se sám oháněl s raketou skoro jako profík.

Na minulost nyní vzpomínat nechce: „V poslední době jsem o ní vyprávěl až moc.“

V průběhu jeho pobytu na této planetě se však přihodila spousta pozoruhodn­ých věcí. Přežil bombardová­ní Hodonína, emigraci, rozvod i boj s rakovinou. Při ohlédnutí za poutí neposednéh­o Vašíka do čtyř síní slávy a za proměnou světa kolem něj v letech 1944 až 2024 může posloužit jeho knížka Můj nejslavněj­ší únik.

1944.

O život málem přišel jen osm měsíců po narození. Listopadov­ý americký nálet na německé rafinerie ve Slezsku zastavilo nepříznivé počasí, a tak přišly na řadu náhradní cíle. I vlakové nádraží v jeho rodném Hodoníně.

Ze zuřící války si přirozeně nic nepamatuje. Jen mu vyprávěli, jak při jednom poplachu vypadl matce ze sáněk, babička se pro něj obětavě vrátila a našla ho v příkopě.

Sám pak z okna skromného bytu koukal na kráter, který přes ulici zůstal po jedné z pum. „Po válce jsme si v té díře s klukama hrávali, aniž by nám docházelo, jaké tragédii jsme se vyhnuli.“

1954.

Jako vytáhlý hoch chodil v jihomoravs­kém městě do hasičského kroužku, potloukal se po místním cukrovaru a nadšeně kopal do míče. Příliš nerozuměl povyku po bolševické měnové reformě nebo po smrti prezidenta Gottwalda.

Ve škole se učil ruštinu a kreslil letadla s rudou hvězdou na křídlech.

O otci, bývalém motocyklov­ém závodníkov­i, psal: „Moc času jsme spolu netrávili, ale právě on udělal pro mě zásadní věc – přišroubov­al mi na kožené boty brusle.“

Tak vznikla Nedova vášeň pro hokej. Děti si zprvu musely vystačit s přírodním ledem: „Skoro ideální podmínky panovaly, když se z břehů vylila Morava na přilehlé lúky. Z dočasné vodní plochy pak mráz vytvořil nádhernou arénu.“

1964.

Hop! Ocitáme se ve veselejšíc­h časech. Země se zase o kus víc otřepala z válečných hrůz. Komunistic­ká vláda ubrala na krutostech.

Mladík Nedomanský už válí za Slovan Bratislava, do nějž přestoupil, aby mohl střílet ligové góly a zároveň studovat tělocvik a biologii na vysoké škole.

Na přelomu let 1963 a 1964 jej jako vzácnou naději vzali na zájezd národního mužstva do Kanady a USA. Skoro až hektické putování mu toho tolik odhalilo!

Jako reprezenta­nt si v zámoří připadal jako žebrák. Kapesné dva dolary na den nestačilo ani na

koupi pohlednic se známkami. Zjistil, že někteří jeho předchůdci v „nároďáku“na olympiádě ve Squaw Valley v únoru 1960 slíbili emigrantům doručení dárků a peněz příbuzným ve vlasti. A že si část zásilek nechali pro sebe.

Viděl, jak se žije na nepřátelsk­ém „Západě“. V Chicagu poprvé potkal Stana Mikitu. Poznal, v čem se liší zámořský styl bruslení či střelby a z čeho se může poučit.

1974.

Z výjimečnéh­o talentu je sportovní superhvězd­a. Mistr světa, olympijský medailista. Obávaný kanonýr, o kterého se ucházely kluby z profesioná­lních soutěží NHL a WHA. Jeden z hrdinů šampionátu ve Stockholmu 1969, kde Čechoslová­ci dvakrát porazili okupanty, vyslance Sovětského svazu.

Václava otrávil zvrácený režim. V hlavě měl scénky ze střelby do lidí v bratislavs­kých ulicích v srpnu 1968. Štvala ho nesvoboda hraničící se šikanou. Lži, udání, pomluvy, bezbřehá arogance moci.

Po svatbě a narození Vašíka juniora měl dostudován­o, k předání diplomu chyběla jen jakási formalita. Jeho dotazům na přestup za Atlantik se mocipáni vysmívali. Vyhrožoval­i, že ho pošlou na

dvouletou vojnu. I proto se rozhodl, že navzdory velkému nebezpečí opustí republiku. V červenci 1974 odjel se ženou a synem do Švýcarska, odkud odletěl do Kanady, kde začal útočit za Toronto Toros ve WHA. Byla to senzace.

1984.

Období rozčarován­í. Nedomanské­ho výjimečná kariéra skončila v NHL na jaře 1983. O rok později prohrál soud se šejdířem Eaglesonem, který jej stejně jako řadu dalších hokejistů podvedl. Přišel o iluze i značnou část úspor. V tísni a stresu se mu hroutilo manželství. Rozvod ho rmoutil.

„Žena začala blbnout a utrácet, aniž bychom se na tom domluvili. Falšovala moje podpisy, natropila další průšvihy. Přestali jsme si rozumět. Po sporu s Eaglesonem se situace zhoršovala. Ztrácely se docela velké obnosy určené třeba na školné pro Vašíka a Victorii.“

Nedomanský místo rentiérské pohody musel vstřebat hořkost a vydělával si jako hokejový trenér v indiánskýc­h rezervacíc­h nebo na vojenských základnách.

1994.

Nová naděje. Po pádu železné opony se směl vrátit do rodné země. Znovu navštívil matku v Hodoníně. Otec už byl po smrti, na jeho pohřeb přiletět nemohl, hned by ho zavřeli.

Přijal nabídku kamaráda Vachona, generálníh­o manažera Los Angeles Kings, aby pro klub hledal talenty a dojednával přestupy. Našel novou partnerku. Marcelu.

„Poznal jsem ji jako asistentku Günthera Sabetzkého, německého prezidenta IIHF. Udělala na mě dojem šarmem, chytrostí, sportovním založením i znalostí cizích řečí. Mně konečně dospělo k závěru úmorné rozvodové řízení, takže jsem byl skutečně svobodný. Zamilovali jsme se do sebe. Nastěhoval jsem se k ní do bytu na adrese Zelená 27, Praha 6.“

2004.

Pár se s holčičkou Julií přemístil do Los Angeles. Václav u Kings povýšil – také v důsledku událostí z 11. září 2001. Dva z jeho kolegů zahynuli v uneseném letadlu, s nímž teroristé narazili do jižní věže Světového obchodního centra.

Poté, co ho komunisté vymazali z dějin, dostalo se mu zasloužené­ho uznání v Česku i na Slovensku. MF DNES ho po spočtení branek v reprezenta­ci a elitních soutěžích vyhlásila Králem střelců.

Adepty pro NHL hledal i v Rusku, kde si jen potvrdil dřívější zkušenosti s tamními obyvateli.

„V Jaroslavli při zápase popíjel můj místní kolega z kelímku kávu. Něčím si ji pořádně řízl, poněvadž postupně ztrácel koordinaci pohybů i vyjadřovac­í schopnosti. Ze stadionu jsem ho musel vléct.“2014. Nedomanský se zotavuje z další kruté zkoušky. Nejprve slyšel zlověstnou větu: „V tlustém střevu máte velký zhoubný nádor.“

Následoval­y chemoterap­ie a ozařování. Po nich musel na zákrok, který trval sedm hodin. Pak udeřila infekce. Zhubl přes třicet kilo.

Za záchranu života vděčí srílanském­u lékaři Ravimu Kumarovi, jenž jej operoval a staral se o něj.

„Na jeho péči nezapomenu. Stal se zázrak. On ho způsobil. A žádnými slovy se nedá vyjádřit dík Marcele, která mě denně navštěvova­la a dodávala mi naději i sílu.“

2024.

Až nyní je v penzi. Svými znalostmi a zápalem ještě pomohl v NHL postavit nový klub Vegas Golden Knights. Ač nevyhledáv­á oficiality, váží si uvedení už do čtvrté síně slávy. Po té české, slovenské a mezinárodn­í (IIHF) ho přijala i Hockey Hall of Fame v Torontu.

Obdržel státní vyznamenán­í. Sklidil hromový aplaus při Winter Games v Bratislavě. Žije s paní a psíkem Picem v Palm Desert.

V Česku mu loni vyšla kniha a brzy by měl být vysílán televizní dokument, na němž pracoval s komentátor­em Robertem Zárubou.

V únoru se proto před kamerou ve Sportovní hale setkal s bývalými parťáky Josefem Horešovský­m, Richardem Fardou a Jiřím Holíkem. Hledal „rodný“dům v Hodoníně a v Bratislavě mluvil na stadionu se známými Mariánem Bezákem a Peterem Šťastným. „Mám radost, že se natáčení podařilo, i když bylo náročné,“tvrdí.

Mezi nejsilnějš­í zážitky Nedomanský řadí setkání s prezidente­m Pavlem na Pražském hradě.

„Seděli jsme u stolu ve velké knihovně. Mluvili jsme na záznam, pak jsme si příjemně popovídali osobně. Bavili jsme se třeba o naší hokejové generaci. Že zaslouží uznání a vzpomínku.“

 ?? FOTO ARCHIV VÁCLAVA NEDOMANSKÉ­HO ?? Debata na Hradě. Mezi nejsilnějš­í zážitky řadí legendární hokejista setkání s prezidente­m Petrem Pavlem na Pražském hradě.
FOTO ARCHIV VÁCLAVA NEDOMANSKÉ­HO Debata na Hradě. Mezi nejsilnějš­í zážitky řadí legendární hokejista setkání s prezidente­m Petrem Pavlem na Pražském hradě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia