Lidové noviny

Papež je prý agent Kremlu. Opravdu?

- ISTVÁN LÉKO

Když jsem četl návrh papeže Františka ohledně mírového řešení války na Ukrajině a různé reakce na jeho názor, napadl mne častý povzdech starších lidí, že kdyby politici měli klasické vzdělání, svět by vypadal lépe. František byl švýcarskou stanicí RSI tázán na svůj postoj v diskusi mezi těmi, kdo tvrdí, že by se Ukrajina měla vzdát, protože není schopna vyhnat Rusy ze země, a těmi, kteří říkají, že takový krok by legitimizo­valo právo silnějšího. Redaktor použil termín „bílá vlajka“. Papež odvětil, že „nejsilnějš­í je ten, kdo zhodnotí situaci, pomyslí na lidi, má odvahu k bílé vlajce a jedná“. Když se řada západních a ukrajinský­ch činitelů po tomto výroku urazila a označila jej za skandální a za narativ Kremlu, mluvčí Vatikánu Matteo Bruni upřesnil, že papež použil výraz bílá vlajka v reakci na obraz navozený tazatelem, aby poukázal na zastavení násilností a na příměří dosažené díky odvaze vyjednávat.

SHORT

Za prvé je třeba konstatova­t, že bílá vlajka není ekvivalent­em kapitulace, ale i symbolem ochoty jednat. A otázka je, zda František mohl odpovědět jinak. Vycházel totiž z tradiční doktríny katolické církve, která na základě učení významných západních teologů jako svatý Augustín či Tomáš Akvinský vytvořila teorii o tom, kdy je vedení války ospravedln­itelné. Církev podle tohoto principu, který má čtyři základní body, vytvářela svůj postoj k válkám po staletí. František více než dva roky trvající ničivou válku patrně vyhodnotil tak, že dvě z těchto kritérií (jestli mám na zastavení nepřítele dostatek materiální a lidské síly a zda existuje reálná šance agresora porazit) nejsou z hlediska Ukrajiny splněna.

Papežův výrok má z jeho pohledu logiku. Už dříve hovořil o tom, třeba v encyklice Fratelli Tutti z roku 2020, že „už se nemůžeme na válku dívat jako na řešení, protože její hrozivé důsledky budou vždy větší než předpoklád­ané výhody“. Problém je, že progresivn­í kritici Františka zřejmě nikdy nečetli klasiky, proto místo diskuse raději papeže šmahem označí za Putinova agenta.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia