Lidové noviny

Prosím, přestaňte

- KAROLÍNA M. KRUPKOVÁ

Ateď babo raď!“zvolal novinář Filip Černý po předávání filmových cen Český lev. Reportér ČT se ve svém facebookov­ém příspěvku poptával po pomoci, jak má reagovat na model své bývalé kolegyně Lindy Bartošové. Novinářka si totiž na galavečer v Rudolfinu oblékla přiléhavou černou róbu se síťovanými rukávy – šaty zcela podle posledních trendů, na večerní událost jistě vhodné.

Co ovšem novináře zarazilo, bylo její tělo. „Krásná Linda B., která bojuje proti nahlížení na ženy jako na sexuální objekty, si na pódium Českých lvů, před kamery pro milion diváků, nějak zapomněla vzít podprsenku, takže jí bradavky trčely až k nám do obýváku. Takže, co je teď můj úkol, poraďte: Nevšímat si toho? Nekomentov­at to? Jaká je správná pozice muže v roce 2024,“ptal se Filip Černý.

Pojďme se tedy zamyslet a poradit mu.

ČEKSTAJL

Otázka, co ženy nosit mohou a nesmí, se táhne celými dějinami odívání. Když se třeba Marie Antoinetta nechala v roce 1783 zvěčnit v intimních mušelínový­ch šatech, malířka Élisabeth Vigée-Lebrun musela portrét pod nátlakem šokované veřejnosti přemalovat. Když se v roce 1945 objevily dvoudílné plavky, šlo o tak kontroverz­ní svršek, že ho veřejné pláže zakázaly jako oděv pro slušné dívky nevhodný. A když se nyní v několika posledních sezonách objevují transparen­tní šaty zcela odhalující ženskou hruď, lze pohoršené odkázat na rok 1966, v němž Yves Saint Laurent vytvořil první průhlednou blůzu.

Móda se zkrátka uvolňuje a s jistou rafinovano­stí se dnes počítá i na akcích přenášenýc­h televizí. Je tedy v pořádku, když herečka Martha Issová přijde na předávání filmových cen v bílých šatech od návrhářky Radky Sirkové s poměrně hlubokým, a přesto stále decentním výstřihem. Za šokující už nelze označit ani top herečky Agáty Kryštůfkov­é, který tvořilo jen několik šňůr navlečenýc­h perel. S daleko více odhalující­mi modely jmenovanýc­h dam ovšem novinář Černý potíže neměl.

Jak ale sám zmínil, problém není v bradavkách. Problémem je, že se půvabná Linda Bartošová staví proti objektifik­aci žen. Žena,

která chce být brána vážně, se tedy nesmí oblékat hezky a moderně? Nikoliv! To spíše příspěvek Filipa Černého připomíná projev školáka, který poprvé vidí dospělou

ženu. To nakonec uznal i sám autor, neboť příspěvek již ze svých sítí smazal. Že i v roce 2024 vyvede některé muže obrys prsa z konceptu, vlastně není vůbec překvapují­cí.

Co totiž čekat? Stačí si připomenou­t, že ve společnost­i je třeba dál mnohými silueta dámského pozadí považována za výzvu ke znásilnění, zatímco obnažený pánský zadek v džínsech za módní trend. Co chceme od společnost­i, kde je žena kojící své hladové dítě na veřejnosti často označena za exhibicion­istku, zatímco nad mužem čůrajícím u popelnic se mávne rukou – prostě se mu chtělo.

Pro všechny tápající Filipy lze parafrázov­at režiséra Michaela Čecha, který na lvech utnul projev filmařky Darii Kashcheevy. „Filipe, jste nevkusný, prosím, přestaňte.“

 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO 2× MAFRA – MICHAL SVÁČEK, PROFIMEDIA ?? Ofenzivní? Debatu o tom, co mohou ženy nosit, rozvířily šaty značky Laformela na novinářce Lindě Bartošové. Na předání Českých lvů dorazila i Klára Issová ve stříbřité róbě od Elisabetty Franchi nebo Marika Šoposká v zelených šatech Victoria Beckham.
FOTO 2× MAFRA – MICHAL SVÁČEK, PROFIMEDIA Ofenzivní? Debatu o tom, co mohou ženy nosit, rozvířily šaty značky Laformela na novinářce Lindě Bartošové. Na předání Českých lvů dorazila i Klára Issová ve stříbřité róbě od Elisabetty Franchi nebo Marika Šoposká v zelených šatech Victoria Beckham.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia