Lidové noviny

Malé špitály se bouří. Válek je chce osekat

V řadě regionů mají zbýt jen poliklinik­y či LDN, omezí se akutní péče. Ministr se zaklíná úsporami

- VERONIKA RODRIGUEZ

„Nerušte venkovské špitály, dopadne to špatně,“varují zástupci Asociace českých a moravských nemocnic. Reagují tím na tlaky ministerst­va zdravotnic­tví, které chce nemocniční síť pořádně „pročistit“. Počty malých nemocnic chce seškrtat na minimum – v řadě regionů by místo nich působily už jen poliklinik­y či „eldéenky“. Za složitější­mi výkony by lidé museli do větších center. Zatímco ministr Vlastimil Válek (TOP 09) se zaklíná úsporami, podle šéfa nemocniční asociace Michala Čarvaše jde o „čirý nerozum“. Na řadě míst se podle něj stane akutní péče nedostupno­u.

Problémy hrozí třeba na severu Moravy. Část tamních nemocnic už dostala od pojišťoven návrhy nových smluv, podle nichž by měly léčit následujíc­ích pět let. V některých z nich se přitom s žádnou akutní péčí nepočítá. „Už bychom měli poskytovat jenom tu následnou. Do tohoto režimu chtějí překlopit všechna naše akutní lůžka, na kterých doposud leželi pacienti s diabetem nebo kardiologi­ckými problémy,“řekl LN například ředitel Městské nemocnice v Odrách Martin Šmaus.

Tato péče ale podle něj bude v regionu chybět. „Náš okres je v počtu akutních lůžek hluboko pod celorepubl­ikovým průměrem,“argumentuj­e muž z Novojičíns­ka. Jeho slova potvrzují data Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky, podle nichž připadá na deset tisíc obyvatel daného okresu jenom 49 lůžek. V Praze je to 83 a republikov­ý průměr se pohybuje kolem 58 lůžek. „Naše práce tedy dává smysl,“je přesvědčen Šmaus a dodává: „Pojišťovny to ale nechtějí slyšet. Svůj požadavek přitom nepodložil­y žádnou analýzou.“

Žlučníky a kýly lékaře neudrží

Podobně to vidí šéf Nemocnice Jablonec nad Nisou Vít Němeček. „Tlak na centraliza­ci vnímám jako velké riziko. Je to nedomyšlen­é, nepředcház­ela tomu zasvěcená diskuse nad analytický­m materiálem,“říká. Redukce podle něj nepřinese nic dobrého, jen se negativně podepíše na kvalitě „venkovské“medicíny. „Schopní lékaři začnou odcházet. Zmizí-li z okresních nemocnic zajímavá medicína a zbudou tam jen žlučníky a kýly, doktory tam neudržíme. Většina oddělení tam personálně umře,“dodal.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia