Lidové noviny

Median: ANO drží pozice, láká i prvovoliče

-

Sněmovní volby by v únoru vyhrálo hnutí ANO s 31 procenty hlasů, druhá ODS by měla 12,5 procenta a třetí Piráty by volilo jedenáct procent lidí. Do sněmovny by prošly ještě SPD s 9,5 procenta, hnutí STAN s devíti procenty a TOP 09 se ziskem 5,5 procenta. Z nynějších sněmovních stran by mimo dolní komoru zůstali lidovci se třemi procenty hlasů. Vyplývá to z volebního modelu, který zveřejnila agentura Median. Ochota zúčastnit se voleb dále klesla na 60 procent.

Proti lednovému modelu Medianu se výrazné změny neodehrály, jen ODS a Piráti si vyměnili druhé a třetí místo. „Hnutí ANO nejlépe zvládá udržet si své voliče, další získává zejména z řad těch, kteří se minulé sněmovní volby nezúčastni­li, včetně prvovoličů. Část voličů k němu také přešla od stran mimo Poslanecko­u sněmovnu, zejména od Přísahy. Přelivy voličů mezi vládními stranami a stranami sněmovní opozice jsou minimální,“uvedl Median.

Největší posun mezi lednem a únorem model zaznamenal o dva procentní body dolů u Pirátů a stejný vzestup vzhůru u STAN. Za nárůstem preferencí STAN mohou být podle Medianu změny v dlouhodobé kampani i nestálost části mladších voličů, kteří tradičně tvoří voličskou základnu Pirátů. Koncem ledna začal STAN pořádat v městech v Česku debaty bez cenzury svého předsedy Víta Rakušana.

Pod pětiprocen­tní hranicí nutnou pro vstup do Sněmovny by stejně jako lidovci zřejmě skončila Sociální demokracie (socdem) se 4,5 procenta hlasů. Strany aktuální vládní koalice, tedy ODS, TOP 09, lidovci, STAN a Piráti mají v součtu podporu 41 procent, získaly by tak 97 z 200 křesel.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia