Lidové noviny

Zeman byl kvůli sraženině operován

Expreziden­t Miloš Zeman je hospitaliz­ovaný v motolské nemocnici. Původně měl absolvovat jen plánovanou prohlídku

-

Bývalý prezident Miloš Zeman byl hospitaliz­ován kvůli náhlému nedokrvení nohy, které způsobila krevní sraženina. Lékaři nemocnice v pražském Motole ho proto operovali, sdělila mluvčí motolské nemocnice Pavlína Danková. Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček předtím uvedl, že hospitaliz­ace souvisí i s cukrovkou, kterou devětasedm­desátiletý expreziden­t dlouhodobě trpí, a bude trvat zhruba týden.

„Bývalý prezident Miloš Zeman byl hospitaliz­ován pro komplikace souvisejíc­í s náhlým nedokrvení­m v oblasti dolní končetiny způsobeným krevní sraženinou, a z tohoto důvodu se podrobil operaci,“uvedla Danková. Další informace bude mít od lékařů dnes, dodala.

Ještě ve středu byl Zeman ve své prezidents­ké kanceláři v Dejvicích, kde mimo jiné přijal šéfku poslanců hnutí ANO Alenu Schillerov­ou. Podle informací Blesku v Motole absolvoval plánované vyšetření, které odhalilo komplikaci, kvůli níž v nemocnici zůstal.

„Pan prezident byl pro určité obtíže hospitaliz­ován a probíhá přešetření. Zdravotní obtíže souvisejí i s diabetem. Předpoklád­á se zhruba týdenní hospitaliz­ace,“uvedl na Ovčáček.

„Aktuální zdravotní potřeby pana prezidenta Zemana v tuto chvíli nespadají pod služby všeobecnéh­o praktickéh­o lékaře, které mu poskytujem­e. Navíc jsem striktně vázán lékařským tajemstvím a informace o zdravotním stavu nemohu bez souhlasu pacienta sdělit,“řekl Zemanův ošetřující praktický lékař Boris Šťastný.

Za prezidento­vání byl v nemocnici několikrát

Už na začátku prvního funkčního období lékaři informoval­i o tom, že prezident Zeman trpí polyfunkčn­í neuropatii, kvůli které ztrácí cit v nohou, což bývá neurologic­ká komplikace při cukrovce. Sám Zeman v září 2016 prohlásil, že se mu zlepšily hodnoty cukrovky, zatímco neuropatie zůstává na stejné úrovni, v listopadu 2017 hovořil o tom, že mu „odešla cukrovka“. Jeho lékař Miloslav Kalaš tehdy vysvětlil, že ke snížení hodnot glykemie přispělo dodržování diety a zhubnutí. V dubnu 2021 Zeman oznámil, že se rozhodl přesunout na vozík.

Během svého desetileté­ho prezidents­kého mandátu byl v nemocnici několikrát. Ve velmi vážném stavu byl po sněmovních volbách v roce 2021, kdy v Ústřední vojenské nemocnici strávil 48 dní, zpočátku na klinice intenzivní medicíny. Lékaři nutnost péče zdůvodnili komplikace­mi

Ještě ve středu byl Miloš Zeman ve své prezidents­ké kanceláři v pražských Dejvicích, kde mimo jiné přijal šéfku poslanců opozičního hnutí ANO Alenu Schillerov­ou

spojenými s prezidento­vým chronickým onemocnění­m, které blíže neupřesnil­i. Z nemocnice se tehdejší prezident vrátil do lánského zámku, kde trávil většinu času do konce mandátu. Staraly se tam o něj nepřetržit­ě zdravotní sestry, které o něj pečují i po jeho odchodu z funkce v jeho nedalekém nově postaveném domě v Lánech.

 ?? ??
 ?? FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA ?? V péči lékařů. Hospitaliz­ace Miloše Zemana souvisí s cukrovkou, kterou devětasedm­desátiletý expreziden­t dlouhodobě trpí.
FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA V péči lékařů. Hospitaliz­ace Miloše Zemana souvisí s cukrovkou, kterou devětasedm­desátiletý expreziden­t dlouhodobě trpí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia