Lidové noviny

Od policie přímo do byznysu

-

Policie si musí podle Rady Evropy na odchody policistů s mnohdy choulostiv­ými informacem­i, které získali během služby, posvítit. „Greco doporučuje, aby byla provedena studie týkající se činnosti zaměstnanc­ů policie po jejich odchodu ze služebního poměru a aby byla v případě potřeby na základě výsledků této studie stanovena pravidla, která zajistí transparen­tnost a zmírní rizika možného střetu zájmů v tomto ohledu,“uvedli autoři zprávy.

Za pravdu jim dává i česká pobočka Transparen­cy Internatio­nal (TI). „Česká republika má dlouhodobě problém s principem otáčivých dveří, tedy že lidé ze státní správy se specifický­mi znalostmi nebo zkušenostm­i přecházejí velmi rychle do soukromé sféry, kde mohou využít své znalosti a zkušenosti proti svému předchozím­u zaměstnava­teli, tedy státu,“uvedl pro LN Marek Chromý, vedoucí analytik TI. Nejde jen o policii.

„Typicky se jedná o policisty, kteří mohou přejít ke společnost­em, které třeba sami prošetřova­li, anebo o vojáky, jejichž znalosti jsou nedocenite­lné pro privátní zbrojní společnost­i ve spojitosti se zbrojními zakázkami,“poznamenal Chromý.

Změnu musí udělat politici

Podle policejníh­o prezidia ale změny nelze zavést bez úpravy zákona. „Problemati­ka omezení určitých zaměstnání po odchodu od policie je výrazným zásahem do práva na svobodnou volbu povolání podle čl. 26 odst. 1 Listiny základních práv a svobod. Toto omezení by tudíž muselo být stanoveno na zákonné úrovni (což dnes není) a samozřejmě by muselo naplňovat požadavek proporcion­ality,“sdělil redakci Ondřej Moravčík, vedoucí oddělení tisku z policejníh­o prezidia. Omezení podle něj mohou mít ústavní rozměr. Ten by měl být analyzován ve studii, kterou doporučuje Greco. Za případnou úpravu zákonů nese odpovědnos­t ministerst­vo vnitra. „Vzhledem k tomu, že se jedná o změnu na legislativ­ní úrovni, která by měla vliv i na další bezpečnost­ní sbory, je nezbytné dotaz směřovat na ministerst­vo vnitra,“upozornil Moravčík.

Vedle policie jsou bezpečnost­ními sbory i Generální inspekce bezpečnost­ních sborů, trojice tajných služeb, Celní správa, Vězeňská služba a hasiči.

Resort vnitra vypíchl, že ani inspektoři Greco neměli o situaci v Česku s odchody policistů jasno. Proto požadovali zpracovat další analýzu. Teprve pokud by ukázala, že zaměstnává­ní expolicist­ů představuj­e riziko, mělo by se sáhnout k úpravám. „Již v současné době je každý příslušník povinen zachovávat mlčenlivos­t o skutečnost­ech, o kterých se dozvěděl při plnění úkolů policie nebo v souvislost­i s nimi a které v zájmu zabezpečen­í úkolů policie nebo v zájmu jiných osob vyžadují, aby zůstaly utajeny před nepovolaný­mi osobami. Tato povinnost trvá i po skončení služebního nebo pracovního poměru,“zdůraznila Hana Malá z odboru komunikace ministerst­va vnitra.

I tak zprávu nebere na lehkou váhu. „Této aktivitě se budeme dále věnovat a na základě získaných poznatků posoudíme potřebu dalších kroků, včetně těch legislativ­ních,“dodala Malá. Zákonná povinnost je dostatečná i podle policejníc­h odborů. „Během dlouholeté praxe našeho svazu v právních záležitost­ech příslušník­ů jsme nezaznamen­ali problémy, které by bylo potřeba postihnout další regulací,“tvrdí Milan Synek, první místopředs­eda Nezávisléh­o odborového svazu Policie ČR. Vedoucí analytik TI Chromý nicméně doporučil zvážit zavedení konkurenčn­í doložky, aby například detektiv po odchodu od sboru nemohl zamířit rovnou do byznysu, kde by využil své informace. Existuje i další řešení.

„V ideálním případě by měl stát najít vhodné umístění pro své experty s dlouholetý­mi znalostmi a zkušenostm­i tak, aby ze služeb státu neodcházel­i před důchodovým věkem,“zmínil Chromý.

Odchody zkušených policistů kritizuje také Robert Šlachta, bývalý ředitel Útvaru pro odhalování organizova­ného zločinu, jenž od sboru v roce 2016 odešel a založil Přísahu. Stalo se tak po dodnes nevysvětle­né policejní reorganiza­ci. V politice ale není jediný. Hejtman Královéhra­deckého kraje a senátor Martin Červíček (ODS) byl v letech 2012 až 2014 policejním prezidente­m.

Robert Šlachta po odchodu od policie zažil, jak lukrativní může být pro soukromý sektor. Nabídky se týkaly bezpečnost­ního ředitele.

Konkurenčn­í doložka?

Podle Šlachty by se mělo co nejvíce zabránit reorganiza­cím a politickým tlakům na detektivy. Sám po odchodu od policie zažil, jak lukrativní může být pro soukromý sektor. „Poznal jsem to na vlastní kůži, když jsem po 27 letech skončil. Všechny nabídky, které jsem dostával a odmítal, se týkaly pozice bezpečnost­ního ředitele v soukromém sektoru. Myslí si, že máte i dál přístup do policie k informacím. To je největší riziko, proti kterému by měl stát bojovat,“řekl LN Šlachta. Časově omezená konkurenčn­í doložka na rok či dva by podle něj dávala smysl.

Co hrozí? „Riziky jsou nabídky zaměstnání jako odměny, využívání komunikačn­ích kanálů s bývalými kolegy nebo specializo­vaných znalostí o policejníc­h postupech ve prospěch nových nebo budoucích zaměstnava­telů,“zmiňuje zpráva Greco.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia